Tragedia în care o femeie a murit după ce a fost mușcată de câini în zona Lacului Morii pare să cadă în plan secundar în timp ce primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor continuă să se acuze reciproc. În ultimă instanță, miercuri, Ciucu a acuzat ASPA că falsifică documente. La scurt timp, primarul de sector s-a răzgândit și a făcut un „update, de dragul adevărului”.

Ciprian Ciucu si Nicusor DanFoto: Agerpres

UPDATE Ciprian Ciucu a revenit ulterior cu un „Update, de dragul adevărului” în care spune că documentul prezentat de ASPA se referă la o altă locație aflată la peste un 1km distanță de Drumul la Roșu.

  • „Update, de dragul adevarului: Am verificat, documentul prezentat de ASPA se referă la o altă locație aflată la peste un 1km distanță de Drumul la Roșu, unde a fost făcută sesizarea PLS6 și a fost semnat câteva ore mai târziu de către un alt polițist local care nu avea cunoștințe despre sesizarea inițială. Nu este un document falsificat, așa cum am crezut inițial, ci doar are legătură cu un alt loc, prezentat manipulativ. Voi prezenta întodeauna adevărul

Primăria municipiului București a postat miercuri seară pe Facebook un comunicat prin care subliniază că pe 14 ianuarie 2023, ASPA a avut o acțiune de capturare în zona Lacul Morii – str. Drumul la Roșu, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliția Locală Sector 6, iar la final un polițist local a semnat un raport de activitate ASPA care a consemnat că nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată.

  • „ Referitor la alegațiile lansate în spațiul public de primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, legate de faptul că în data de 14 ianuarie a.c. , ASPA nu s-ar fi prezentat în zona Lacul Morii, ca urmare a apelului polițistului local, facem următoarele precizări:
  • La data de 14.01.2023, ASPA a avut o acțiune de capturare în zona Lacul Morii – str. Drumul la Roșu, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliția Locală Sector 6.
  • În urma acțiunii, au fost identificați 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezența echipajelor ASPA și al Poliției Locale Sector 6.
  • La finalul acțiunii, echipajul ASPA a întocmit un Raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menționat și numele posibilului proprietar al terenului. Raportul a fost semnat și de polițistul local de la sectorul 6, prezent la acțiune.
  • Până în prezent nu am primit de la Poliția Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acționa pe proprietatea privată respectivă”.

Ca urmare a acestei postări, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a acuzat, tot pe Facebook, că ASPA falsificat docuemntul și că polițistul local nu a semnat acel proces verbal.

  • „Incredibil, s-a ajuns la falsificarea de documente! Acest lucru este penal! Politistul Local nu a semnat acel proces verbal! Nu au venit la sesizare! Au publicat în presă în urma cu câteva minute, un document falsificat. Vom cere o expertiză grafoscopică!
  • ASPA, vă afundați singuri!
  • Ireal, incredibil ce se întâmplă în administrația publică a Bucureștiului în anul 2023!”

ASPA: Afirmațiile lui Ciucu că primăriile de sector nu pot înfiinţa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân sunt contrazise de legislație

ASPA adaugă în postarea sa că Ciucu a declarat, în repetate rânduri, că primăriile de sector nu pot înfiinţa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, însă prevederile legale din Codul administrativ şi ordonanţa de urgenţă 155/2001 îl contrazic.

  • „Astfel, conform HG 1059/2013 privind normele metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân,
  • ART. 3 ALIN. (1) ȘI (2)
  • (1) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, înființate potrivit art. 1 alin. (1) din ordonanța de urgență (OUG 155/2001), desfășoară activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza unităților administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, la nivelul cărora au fost înființate, și, în funcție de posibilități, pot încheia protocoale de colaborare cu unitățile administrativ-teritoriale cu care se învecinează, precum și cu orice altă unitate administrativ-teritorială de pe raza județului.
  • (2) Serviciile prevăzute la alin. (1) sunt denumite în mod obligatoriu prin sintagma "Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân", urmată de denumirea unității administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNII ACESTEIA, la nivelul căreia au fost înființate.
  • ART. 2 LIT. M)
  • Serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân - serviciu de utilitate publică, înființat la nivelul unităților administrativ-teritoriale, RESPECTIV AL SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, în condițiile legii, de consiliul local, respectiv de Consiliul General al Municipiului București, în scopul gestionării câinilor fără stăpân de pe raza unității administrativ-teritoriale respective;
  • În concluzie, OUG 155/2001 NU SE REFERĂ DOAR LA UAT-URI, CI ȘI LA SUBDIVIZIUNILE (SECTOARELE) UAT-urilor, așa cum rezultă clar din articolele de mai sus menționate din normele de aplicare ale OUG 155/2001, aprobate prin HG 1059/2013.
  • Toate aceste informații lansate în spațiul public fără o minimă verificare a legislației sau a veridicității, nu fac altceva decât să creeze confuzie în rândul opiniei publice. ASPA are toată deschiderea să colaboreze în continuare cu toate primăriile de sector, polițiile locale și națională, ong-uri și voluntari pentru a gestiona situația câinilor fără stăpân și facem apel și pe această cale la cooperare interinstituțională cu scopul de a proteja cetățenii și de a nu răni animalele.”

Reamintim că sâmbătă dimineață, Ana Oros a fost atacată de o haită de 7-8 câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. Tot acolo, ea a fost atacată și în urmă cu mai puțin de un an. În aprilie anul trecut, a fost mușcată în timp ce alerga lângă digul Lacul Morii. Atunci, a fost salvată de doi biciclişti care treceau în acel moment prin zonă. A ajuns la spital cu multiple răni la cap și la membre.

Instituțiile își pasează răspunderea

De la momentul tragediei, autoritățile responsabile de rezolvarea problemei câinilor fără stăpân - ASPA și Primăria Sectorului 6, care are în subordine Poliția Locală - și-au pasat reponsabilitatea.

Sâmbătă, Primăria Sector 6 a susținut că Poliţia Locală de sector nu a primit sesizări despre câinii din zona Lacul Morii și că singura instituție care trebuie să monitorizeze și să strângă câinii este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

ASPA, la rândul ei, susține că nu poate face față singură, fără sprijinul Poliției Locale.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a avut duminică o primă reacție în acest caz. El spune că a fost declanşată o anchetă internă la Poliţia Locală Sector 6, dar acuză ASPA, spunând că „în loc sa adune câinii de pe străzi, face campanii de conştientizare”. Ciucu își explică reacția întârziată susținând că a așteptat poziția primarului general Nicușor Dan, „cel care decide politicile ASPA, alocă bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor”.

Ciucu, cel în subordinea căruia se află Poliția Locală, a reacționat duminică dimineață printr-un mesaj pe Facebook în care susține că nu fuge de răspundere, dar că a așteptat o reacție a primarului Capitalei, Nicușor Dan, pentru că acesta ar fi principalul responsabil, municipalitatea având ASPA în subordine.

El a acuzat „lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora” din partea Primăriei Capitalei, spunând că în septembrie 2013, atunci când Ionuț Anghel a fost ucis de câini, primarul general de atunci Sorin Oprescu „și-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA”.

În ceea ce privește ASPA, Ciucu spune că această instituție doar „mimează ca lucrează și ca face ceva pentru misiunea pentru care a fost înființată”, în condițiile în care nu mai are unde duce animalele.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat, duminică seară, la mai bine de 35 de ore de la uciderea Anei Oroș de către o haită de câini în zona Lacul Morii. El afirmă că sâmbătă și duminică a discutat cu persoanele implicate și că „este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB”.

Primarul Capitalei a reacționat printr-un mesaj pe Facebook, pe care îl redăm integral:

  • „Îmi pare rău că Ana Oros a murit ieri într-un mod atât de tragic. Condoleanțe familiei și prietenilor săi.
  • Am discutat ieri și azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB.
  • Refuz să intru însă în jocul incriminării și acuzațiilor politice.
  • Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficiențele fiecărei instituții, iar cine a greșit va plăti. Mai important, cu ce trebuie sa facă fiecare instituție pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”.

Citește și: