Primele proteste ale magistraților din cauza eliminării pensiilor speciale sunt anunțate de către cei de la Curtea de Apel București, care au decis ca începând de luni să suspende activitatea instanței pe o durată nedeterminată.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Anunţatele intenţii ale Guvernului României de a diminua sporul pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, prin modificarea OUG nr. 114/2018, precum şi de a elimina pensiile de serviciu ale magistraţilor, reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti, calificată ca atare şi de către Curtea Constituţională a României în jurisprudenţa sa constantă”, a transmis Curtea de Apel București printr-un comunicat de presă.

Magistrații condamnă pozițiile publice precum aceea "dacă nu ne convine putem părăsi sistemul” și spun că sunt de natură "să lezeze demnitatea şi onoarea profesiei de magistrat şi de a rupe echilibrul care trebuie să existe între cele trei puteri".

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti solicită autorităților ca, "indiferent de climatul social și politic, să dea dovadă în discursul public şi în activitatea desfăşurată de echilibru și prudență, nicio împrejurare neputând justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției”.

Drept urmare, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis în Adunarea Generală ca dacă Guvernul îşi va menţine intenţia de a afecta drepturile salariale ale judecătorilor, dar şi ale întregului personal din justiţie, începând 23 decembrie activitatea instanţei să fie suspendată, pe timp nelimitat, cu excepţia cauzelor cu măsuri preventive în materie penală.

Camera Deputaților a amânat miercuri, pentru anul viitor, votul asupra proiectului PNL de abrogare a pensiilor speciale.

Proiectul PNL, care marți a primit avizul favorabil în Comisia de Muncă, propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Liberalii susțin menținerea pensiilor speciale doar pentru militari deși, inițial, aceștia au pledat și pentru păstrarea beneficiilor și pentru magistrați.

Miercuri, câteva mii de grefieri au ieșit în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național, iar cei din București au protestat în fața Parlamentului în timpul ședinței de plen a Camerei Deputaților, perioadă în care au fost închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată. De asemenea, grefierii au protestat și vineri în stradă, la nivel național.

CITEȘTE ȘI: