„Am văzut mitraliere adevărate!” Savielï, în vârstă de 11 ani, iese din Muzeul Victoriei din Moscova cu o armă de lemn în mâini, în plină militarizare accelerată a societății rusești de la atacul asupra Ucrainei, potrivit AFP.

Al doilea razboi mondial-reconstituireFoto: Boris Zhitkov / Alamy / Alamy / Profimedia

El flutură cu mândrie obiectul, pe care spune că l-a primit „la (cererea lui)”, ca un cadou de ziua lui de naștere cu o zi înainte.

„Sunt foarte interesat de armă. Știu despre vechile arme germane, despre armele sovietice...", explică băiatul pe un ton serios, alături de fratele său mai mic și de mama sa, Arina.

Miercuri, micuța familie a mers la marele muzeu care comemorează victoria URSS asupra Germaniei naziste în 1945, la finalul unui război care, potrivit Moscovei, a făcut 27 de milioane de morți de partea sovietică și a afectat fiecare gospodărie.

Amintirea Marelui Război Patriotic, numele dat conflictului din Rusia, rămâne o sursă de imensă mândrie în această țară.

Celebrările omniprezente ale acestei victorii reprezintă un pilon esențial al patriotismului militarist susținut de Vladimir Putin, care justifică actualul conflict cu Ucraina drept o luptă existențială împotriva „neonaziștilor”.

„Ambii mei bunici au luptat în război”, a explicat pentru AFP Arina, în vârstă de 36 de ani, care „nu este «prima dată» când își duce fiii la muzeu.

„Am venit (...) pentru a onora memoria strămoșilor noștri”, adaugă ea, insistând asupra necesității de a transmite memoria.

„Ura!”

În interiorul impunătoarei clădiri albe, mai multe clase de elevi de școală primară se succed, cu șepci militare pe cap și panglici Sfântul Gheorghe cu dungi negre și portocalii pe piept, simbol al victoriei Armatei Roșii.

Băieții și fetițele ascultă cu atenție povestea spusă de ghid.

„Kievul a fost recucerit în noiembrie 1943, apoi, în mai 1945, armata a eliberat Berlinul de la naziști”, a explicat aceasta în fața unei fresce uriașe care înfățișează capturarea Reichstagului de către trupele sovietice.

„Ura!”, strigă toți elevii împreună, înainte de a se fotografia în fața unei machete de tanc german. „Sunt un soldat!”, spune un băiat mândru.

Mai departe, maiestuoasa „Sală a gloriei” poartă numele a sute de soldați căzuți la datorie. „Fără trecut, nu există viitor”, se arată pe inscripția de la intrare.

În ajunul zilei de 9 mai, în fiecare școală din țară au fost organizate concerte patriotice.

Autoritățile scot la bătaie toate resursele: bugetul federal anual alocat „educației patriotice” a fost multiplicat de 14 ori între 2021 și 2024, ajungând la aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit cifrelor oficiale.

„Istoria noastră"... / Paralela cu războiul din Ucraina

Alexandre Soskov, un bunic în vârstă de 69 de ani, a venit la muzeu împreună cu fiica sa Polina și cu doi dintre nepoții săi.

„Aceasta este istoria noastră”, spune el. „Este în sângele nostru”.

Ca și Kremlinul, el spune că vede o paralelă între cel de-al Doilea Război Mondial și conflictul din Ucraina cu „fasciștii”.

Nepoata sa, Daria, în vârstă de 8 ani, îl ascultă cu atenție. Timidă, ea spune că a învățat la școală despre asediul Leningradului, în prezent Sankt Petersburg (nord-vest), unde peste 800.000 de oameni au murit de foame, boli și bombe între 1941 și 1944.

Nu departe, Egor, în vârstă de 6 ani, și-a însoțit mama, Marina, care a considerat că sărbătorile din 9 mai sunt „importante”.

În muzeu, mama i-a arătat fiului său „panoramele care prezintă diferitele bătălii și desfășurarea războiului”.

„Rusia înseamnă libertate”, se laudă Egor.

Joi dimineață, întreaga familie va asista la marea paradă militară din Piața Roșie, în prezența lui Vladimir Putin, care, la învestirea sa de marți, și-a stabilit sarcina de a „educa tinerele generații care vor consolida puterea Rusiei”.

Tânărul Savieli pare deja pregătit să își apere „patria”: „M-am născut aici, am trăit mult timp aici și nu vreau să o abandonez. Chiar dacă asta înseamnă să iau armele? „Da”, spune el.