Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti reacționează și ei față de eliminarea pensiilor speciale ale magistraților, susținând că pensia de serviciu nu este un privilegiu, ci o compensaţie pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilități și interdicţii. Judecătorii mai spun că stabilitatea financiară a magistratului constituie "o premisă reală pentru garantarea efectivă a dreptului cetăţeanului la un proces echitabil".

HotNews.roFoto: Hotnews

Judecătorii Curții de Apel București au transmis, printr-un comunicat de presă, că au luat act cu îngrijorare de proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu, cu "un potenţial grav de afectare a independenţei sistemului judiciar".

Magistraţii spun că susţin protestul grefierilor, care este unul justificat.

  • "Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti atrag atenţia asupra încălcării reale, prin promovarea acestui proiect de lege, a echilibrului puterilor în stat, prin nesocotirea flagrantă şi deliberată a jurisprudenţei constante în materie a Curţii Constituţionale a României. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti reamintesc faptul că pensia de serviciu nu constituie în niciun caz un privilegiu, ci o compensaţie pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilităţi şi interdicţii.
  • Reamintim, de asemenea, complexitatea şi dificultatea activităţii desfăşurate în cadrul sistemului judiciar, dar mai ales relevanţa acestei activităţi în arhitectura constituţională a statului de drept. Independenţa obiectivă a sistemului judiciar este indisolubil legată de stabilitatea financiară a magistratului şi constituie totodată o premisă reală pentru garantarea efectivă a dreptului cetăţeanului la un proces echitabil. (...)
  • Solicităm, aşadar, renunţarea la promovarea iniţiativelor legislative care afectează în mod grav independenţa sistemului judiciar în ansamblu", mai arată Curtea de Apel București.

Câteva mii de grefieri au ieşit miercuri în faţa instanţelor şi parchetelor din ţară pentru a protesta în legătură cu abrogarea pensiilor speciale