Câteva mii de grefieri au ieșit în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național, astăzi, de la ora 10.00, în timpul ședinței de plen a Camerei Deputaților, perioadă în care sunt închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată, a anunțat Sindicatul Grefei Judiciare. La București, grefierii s-au adunat pe treptele Palatului de Justiție, de unde au plecat la Parlament. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că vrea să aibă un dialog cu aceștia, subliniind că este "solidar Guvernului Orban” și că "lucrurile nu se pot rezolva peste noapte, (...) în ceea ce privește finanțele făcute praf de PSD”.

Protest grefieriFoto: Captura YouTube

UPDATE 11.57 Grefierii spun că aceasta este doar o primă formă de protest și că va urma inclusiv un miting în Piața Victoriei.

"Organizațiile sindicale și profesionale care au organizat această formă de protest și federațiile care sunt afiliate vor demara în perioada următoare și alte forme de proteset. Aceasta este doar o primă formă de protest pentru că acum se desfășorară votul și vor urma inclusiv alte forme, care vor culmina cu întreruperea ședințelor de judecată. Va fi inclusiv un miting în Piața Victoriei, mult mai mare cel din 22 martie, în care aceiași guvernanți nu au dorit să stea de vorbă cu delegația noastră”, a spus unui dintre grefierii care participă la protestul din fața Parlamentului.

În zonă sunt mobilizați și jandarmi, care spun că protestul nu a fost declarat.

"Adunarea trebuia declarată. Există un termen de trei zile în care ar fi primit un răsouns de la Primărie, dacă aveau un aviz pozitiv ar fi putut protesta. Nu au declarat acest protest și sunt pasibili să primească amendă”, a explicat un reprezentant al Jandarmeriei.

UPDATE 11.19 Câteva sute de grefieri, care au plecat în marș de la Curtea de Apel București, protestează la această oră în fața Parlamentului, unde intră la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale

UPDATE 10.00. Câteva sute de grefieri s-au adunat pe treptele Palatului de Justiție. După aproximativ o jumătate de oră, ei au plecat în marș spre Parlament.

Motivul protestelor îl reprezintă soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților de adoptare a proiectului de lege care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar, conform unui comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD).

"Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”, subliniază sursa citată.

Sindicaliștii grefierilor susțin că, deși Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților miercuri.

"Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze o primă acțiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, conchide Sindicatul grefierilor.

Ce spune ministrul Justiției

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că dorește să aibă un dialog cu aceștia, subliniind că este „solidar Guvernului Orban” și că „lucrurile nu se pot rezolva peste noapte, (...) în ceea ce privește finanțele făcute praf de PSD”.

"Acest Guvern, cu care sunt solidar, încearcă să scoată activitatea administrativă a țării din impas în care l-a dus politica PSD și în ceea ce privește finanțele țării făcute praf și în ceea ce privește legislația Justiției făcută praf și în ceea ce privește coeziunea sistemului judiciar făcută praf. Nu se pot rezolva lucruri peste noapte, dar avem răbdare, vom avea dialog, vom găsi împreună soluțiile”, a spus Predoiu.

Ministrul Justiției a făcut precizări și cu privire la semnalul de alarmă tras de CSM. Consiliul a precizat, într-un comunicat de marți, că nu va tolera afectarea statutului magistraților dacă va fi eliminată pensia de serviciu, subliniind că aceste plăți demonstrează că independența justiției include și securitatea financiară a corpului judecătorilor și procurorilor.

"Aceeași politică voi avea și vis-a-vis de CSM, de deschidere către dialog, voi asculta punctele de vedere, le voi transmite Guvernului, dar subliniez că sunt solidar cu prim-ministrul și cu Guvernul din care fac parte, în încercarea de a redresa o situație grav avariată de guvernarea PSD. Aceste cauze vin din trecut. Situația de azi nu s-a creat peste noapte. Sunt multe lucruri care au contribuit la această criză, poate și frământările din sistemul judiciar, poate și lipsa de coeziune din sistemul judiciar, poate și excesele în anumite cazuri care au fost mediatizate, care privesc drepturile salariale. Toate acestea au alcătuit un cocktail pe care vechea guvernare nu numai că nu le-a rezolvat, ci l-a acutizat prin lipsă de implicare și prin ascunderea problemelor grave din sistem”, a susținut ministrul Justiției, la intrarea în CSM.

Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Camera Deputaților este for decizional pe proiectul de lege.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat, marți, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.