Judecătorii Tribunalului București amenință că în cazul în care va fi adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților, vor suspenda ședințele de judecată, cu excepția cauzelor urgente.

Sute de magistrati protesteaza in BucurestiFoto: Facebook / Ionel Stoica

Tribunalul București a transmis că miercuri s-a întrunit Adunarea Generală a judecătorilor acestei instanțe pentru a formula un punct de vedere referitor la proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților. Decizia a fost ca în cazul în care proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților va fi adoptat, să fie suspendată judecarea cauzelor, cu excepția celor urgente.

"În cadrul Adunării Generale, judecătorii Tribunalului București, în unanimitate, au agreat să-și manifeste public și ferm dezacordul față de acest demers de natură a afecta grav independența justiției, înțelegând să susțină punctul de vedere exprimat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție”, mai arată Tribunalul București.

Președinta Înaltei Curți, Corina Alina Corbu, a transmis miercuri că pensiile de serviciu ale magistraților nu sunt ”speciale” și că decizia Guvernului de a le elimina contrazice atât decizii anterioare ale Curții Constituționale cât și votul de la referendumului din 2019.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au reacționat și ei față de eliminarea pensiilor speciale ale magistraților, susținând că pensia de serviciu nu este un privilegiu, ci o compensaţie pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilități și interdicţii. Judecătorii mai spun că stabilitatea financiară a magistratului constituie "o premisă reală pentru garantarea efectivă a dreptului cetăţeanului la un proces echitabil".

Câteva mii de grefieri au ieșit în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național, astăzi, de la ora 10.00, în timpul ședinței de plen a Camerei Deputaților, perioadă în care au fost închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată. La București, grefierii s-au adunat pe treptele Palatului de Justiție, de unde au plecat la Parlament. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că vrea să aibă un dialog cu aceștia, subliniind că este "solidar Guvernului Orban” și că "lucrurile nu se pot rezolva peste noapte, (...) în ceea ce privește finanțele făcute praf de PSD”.

Camera Deputaților a amânat miercuri, pentru anul viitor, votul asupra proiectului PNL de abrogarea pensiilor speciale.

Proiectul PNL, care marți a primit avizul favorabil în Comisia de Muncă, propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Liberalii susțin menținerea pensiilor speciale doar pentru militari deși, inițial, aceștia au pledat și pentru pastrarea beneficiilor și pentru magistrați.