Șefa Înaltei Curți despre pensiile de serviciu ale magistraților: Eliminarea acestora este ”inacceptabilă” / Ar contrazice decizii CCR și rezultatul votului de anul acesta

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:08 Actualitate | Esenţial


Corina Corbu
Foto: Agerpres
Președinta Înaltei Curți, Corina Alina Corbu, spune că pensiile de serviciu ale magistraților nu sunt ”speciale” și că decizia Guvernului de a le elimina contrazice atât decizii anterioare ale Curții Constituționale cât și votul de la referendumului din 2019.

”Indemnizația tuturor judecătorilor și procurorilor din România are natura juridică a unui drept salarial, calculându-se și plătindu-se integral contribuția de asigurări sociale, precum în cazul oricărui alt salariat, astfel încât susținerea că pensiile magistraților nu sunt bazate, fie și în parte, pe principiul contributivității, motiv pentru care s-ar impune să fie eliminate, este inacceptabilă”, spune Corbu, potrivit unui comunicat al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Aceasta a afirmă că ”pensiile de serviciu ale magistraților fac parte din ansamblul de garanții de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independență și imparțialitate al autorității judecătorești în ansamblu și al fiecărui magistrat în parte.”

Ce mai spune Alina Corbu:

”Un astfel de demers legislativ afectează grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia și este cu atât mai nepotrivit cu cât autoritatea legiuitoare a decis doar cu câteva zile în urmă amânarea intrării în vigoare a dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților cu doi ani, recunoscând astfel din nou, implicit, rațiunea și necesitatea existenței pensiilor de serviciu ale acestora.

Intenția de mai sus a Executivului și a Legislativului, combinată cu reluctanța Guvernului de a respecta autonomia instanței supreme în adoptarea propriului proiect de buget vin în contradicție nu numai cu valorile fundamentale asumate de întreaga arhitectură instituțională a României pentru susținerea independenței justiției și a statului de drept, dar, prin efectele lor indirecte, acestea sunt de natură a veni în contradicție cu voința exprimată cu claritate de poporul român la referendumul din 2019, al cărui spirit, dacă nu chiar literă, a fost tocmai evitarea oricăror ingerințe ale ramurilor cu încărcătură politică ale puterii de stat în justiție.

Facem un apel la celelalte puteri ale statului să își asume valorile apărării independenței justiției și garantării unui serviciu public al justiției de calitate nu numai la nivel declarativ, ci în mod efectiv și concret, inclusiv în ceea ce privește corecta finanțare a sistemului judiciar și dreptul la pensie de serviciu al judecătorilor și procurorilor, drept care nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile la care aceștia sunt supuși tocmai pentru asigurarea independenței și imparțialității lor, dar și pentru condițiile concrete în care se desfășoară activitatea judecătorilor (supraîncărcare, sedii improprii, boli profesionale, inflație legislativă ș.a.m.d) și care le afectează în mod real sănătatea, cu impact direct asupra duratei vieții profesionale.

Susținerea publică nu trebuie obținută prin mijloace populiste, de natură să producă efecte grave pe termen mediu și lung asupra unui serviciu public care deservește milioane de cetățeni; ea trebuie realizată onest, loial și prin cooperarea tuturor puterilor statului.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție va convoca Secțiile Unite pentru analizarea acestei situații și va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituția României și de lege pentru protejarea autorității judecătorești împotriva oricărui demers apt a-i afecta independența și, mediat, a dreptului cetățenilor la un act de justiție modern, eficient și în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28174 vizualizari

 • +2 (10 voturi)    
  vrem (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:11)

  cucuveauamov [utilizator]

  sa-i bagati la puscarie. Distractie!
  • +13 (15 voturi)    
   Intreaba curcanul daca vrea sa vina Craciunul (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:20)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Intreaba curcanul daca vrea sa vina Craciunul !
   • +4 (4 voturi)    
    sau (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:52)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Corbu la corb nu scoate ochii
 • +17 (19 voturi)    
  la privat cu voi (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:12)

  cetateanulmodern [utilizator]

  Nu va convine?Mergeti la privat!
 • +18 (18 voturi)    
  pai, (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:19)

  Cezy [utilizator]

  in parte stimata doamna! La salariile foarte mari pe care le aveti, contribuitatea ar fi suficienta pt. asigurarea unei pensii de top...In plus banuiesc ca aveti si niste sporuri pt. o munca stresanta, care se iau in calcul la stabilirea pensiei...Iar CCR-ul a zis ceva de drepturile dobandite, nu adaugate din condei de politicieni!
  • +10 (12 voturi)    
   EXACT! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:36)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Cezy

   pensia speciala, care este in fapt o mita, le-a fost "data" de MAFIA interesata, nu au obtinut-o luptand pentru ea sau contribuind cu bani la buget.

   Pizda ma-sii de tara! Nu mai am sperante sa vina un meteorit s-o rada de pe fata Pamantului, dar ma rog ca al III-lea Razboi Mondial sa curete Pamantul de aceasta pegra scarboasa, numita poporul roman.
 • +14 (14 voturi)    
  Normal (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:20)

  consumator2 [utilizator]

  E normal ca magistratii sa decida daca vor sau nu pensie grasa. Si e anormal sa creei ca vor zice NU! Pentru ca ar fi neconstitutional! Hahaha
 • +20 (20 voturi)    
  Pensia si salariul sunt 2 chestii diferite (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:21)

  bigbrother [utilizator]

  Una e sa ceri ca pe toata perioada cat lucreaza, un judecator sa nu poata fi corupt financiar (la asta se refera de fapt acea independenta a justitiei) si alta e sa ceri ca odata iesit la pensie, acel judecator sa primeasca niste sume astronomice doar pentru ca in timpul cat a lucrat si-a facut treaba pentru care a fost platit!

  Am mai spus si in alt comentariu: da, judecatorii si toate categoriile care au interdictii de a obtine venituri suplimentare sa primeasca salarii si/sau beneficii pentru aceasta situatie. Evident, trebuie sa existe si reversul medaliei, dupa ce primesc aceste facilitati fiscale sa nu cumva sa calce pe bec cat lucreaza ca primesc pedeapsa dubla. Pana la urma este decizia fiecaruia daca doreste sau nu sa profeseze in aceste domenii, sunt convins ca sunt destui oameni dispusi sa lucreze pe salarii europene: https://lege5.ro/Gratuit/ge3dkmzyga3a/indemnizatia-de-incadrare-pentru-judecatori-procurori-magistrati-asistenti-lege-153-2017?dp=giydanzzgeydmmq

  Dar a conditiona actul de justitie de independenta financiara data de pensiile speciale este ca si cum fiecare om ar conditiona munca sa de pensia pe care poate o va primi la batranete. Adica daca nu primesc confirmarea ca voi avea pensie si ca aceasta nu-mi va oferi stabilitate financiara atunci poate nu mai muncesc nici eu bine...si uite asa ne bagam toti picioarele si iese o mare harababura.
 • +17 (17 voturi)    
  voi ati dezechilibrat tara , bai as zis speciali (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:32)

  linarel [utilizator]

  numai la favoruri va sta capul , munca ioc, amanari cit cuprinde si la 45 de ani va luati pensia speciala in brate

  ia luati si o placuta suedeza ca sa aveti de lucru ... nesimtitilor
 • +14 (14 voturi)    
  Hilar ce spune (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:36)

  2016 [utilizator]

  cucoana asta: "...astfel încât susținerea că pensiile magistraților nu sunt bazate, fie și în parte, pe principiul contributivității, motiv pentru care s-ar impune să fie eliminate, este inacceptabilă”.

  Cica ei nu au pensii speciale, insa sunt date "partial pe principiul contributivității". Api tanti, oi fi tu mare judecatoare, ins aici judeci cu c...l! Nu avem toti diplome juridice, insa limba romana o cunostem, in multe cazuri cu mult mai bine fata de voi, cei care sunteti "vedete" si dati din gura, de multe ori fara rost sau manipuland.

  Mai bine va apucati sa judecati drept si nu stramb. Pai daca voi "meritati" pensie babana (speciala sau nu), ce sa zicem de profesori? Nu credet ca ar merita si ei pensii ca ale voastre, in fond nu ei v-au pregatit sa deveniti ceea ce sunteti? Pai natia noastra nu se face bine cu pensionari de lux ca voi, care aplica legea la sange unuia care fura o gaina, insa marilor mafioti si corupti le dati 3 ani cu suspendare! Mai uitati-va in oglinda, nu doar ca va dati cu ruj si pudra, iar barbatii sa-si vada "muschii" si cat de "aratosi" sunt! Mai faceti-va o "radiografie" si a constiintei, si apoi apucati-va sa dati pe gura.
 • +14 (14 voturi)    
  nu stiam (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:38)

  mos ion roata [utilizator]

  ca am votat la referendum pensii nesimtite! In raport cu venitul mediu al romanilor pensiile magistratilor sunt de 5 pana la 30 de ori mai mari decat in orice tara,
 • -7 (11 voturi)    
  Imi place... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:47)

  Gigi Kent [utilizator]

  Vreau haos. Iubesc haos.ul. Oricum era o aiureala pana acum dar va fi una si mai mare de acum incolo.

  Nenea ala de la PSD din comisia de munca de ieri (desi Ciolacu a sarit repede ca nu e pozitia PSD) a zis bine. Sau taiem tot sau nu taiem nimic.

  PSD e cel mai de dreapta partid din Romania. Ca la nebuni.
 • +13 (15 voturi)    
  Mai parazita (aristocrata bugetara) (Miercuri, 18 decembrie 2019, 11:03)

  A310 [utilizator]

  Corina Alina Corbu , de ce trebuie , ca din banii mei sa va indestulati voi .
 • +15 (15 voturi)    
  nu faceti nimic special (Miercuri, 18 decembrie 2019, 11:09)

  revo [utilizator]

  Toti cetatenii sunt datori sa cunoasca Legea.
  Sunt unii care nu o cunosc si fac greseli, si altii care o incalca cu buna stiinta.

  Societatea a inventat acest serviciu, numit Justitie, cu judecatori care au sarcina de a da pedepsele meritate celor care nu cunosc Legea sau celor care o incalca cu bunastiinta.

  Ca oricare alt cetatean, si voi trebuie sa cunoasteti Legea si sa stabiliti daca X sau Y a incalcat-o. Cu textele in fata, nu ca la examen, in timp indelungat (de cele mai multe ori faceti in asa fel incat faptele sa se prescrie, in functie de cat de gros e soriciul porcului care vi se prezinta in fata), dupa studierea pe indelete a cauzei. Nu aveti termen, 25 ale lunii, sau o ora, cat tine anestezia la chirurgie, nici zeci de secunde sa puneti avionul pe pista, ca aviatorii.

  Este un serviciu ca toate celelalte servicii. Si, sa va spun un secret, fiecare dintre noi este dator sa-si faca corect datoria si sarcinile de serviciu. In afara de voi, nimeni nu primeste bani ca sa fie cinstit!

  Nu faceti absolut nimic deosebit. Dar sunteti PLATITI SA FITI CINSTITI LA LOCUL DE MUNCA?! Asta este o aberatie. Si trebuie sa inceteze.
 • +10 (10 voturi)    
  Doamna CORBU, (Miercuri, 18 decembrie 2019, 11:33)

  dincannes [utilizator]

  In constitutie termenul cetateni speciali nu exista !
  Nimeni nu poate vota de doua ori !
  CCR-ul se face de ris sustinind asa o inegalitate in drepturi !

  Doamna Corina Alina CORBU, chiar o duceti prost cu banii? Nu-l miniati pe Dumnezeu !
  .
 • +10 (10 voturi)    
  TUPEU (Miercuri, 18 decembrie 2019, 11:35)

  Dromichetes [utilizator]

  Sigur ca se opun! Au mai facut-o si alta data! Spre exemplu, in 2012, cand Emil Boc a taiat salariile tuturor bugetarilor, instantele de judecata au emis hotarâri judecătoresti prin care s-a decis ca reducerile sunt ilegale pentru magistrati si grefieri, dar perfect legale pentru restul prostimii! I-a anchetat cineva pe acei magistrati ca atunci cand au dat o asemenea hotarare ei s-au aflat intr-un urias conflict de interese (care se vede cu ochiul liber de pe Pluto)? Fireste ca nu, dupa principiul: CORB LA CORB NU SCOATE OCHII! Apoi, au dreptate, sa pretinda pensii speciale! Nu magistratii sunt vinovati de jaful urias care s-a comis in România de 30 de ani, nu ei au retrocedat fara nici un drept zeci de mii de proprietati unor mafioti, nu ei au inchis ochii la simulacrele de concursuri prin care s-au angajat in functii publice (multe de conducere) clientela de partid si pilele incompetentilor si mafiotilor? Fireste, ei mereu si-au facut treaba cu responsabilitate, motiv pt care cca. 7 milioane de romani au plecat din tara.
  Din punctul meu de vedere, situatia in care se gaseste acum Romania este determinata doar de incompetenta, reaua-credinta si lacomia magistratilor nostri! Nu exista tara/popor fara hoti, dar acolo unde NU EXISTA JUSTITIE, tara este jefuita si cetatenii batjocoriti! Nu numai ca ar trebui sistate pensiile, dar pt multe dintre hotararile pe care le-au dat in favoarea hotilor, incompetentilor si clanurilor mafiote etc. si pt modul in care au tolerat ocuparea functiilor, statul roman ar trebui sa verifice temeinicia acelor hotarâri si cei care s-au murdarit pe maini si constiinta, sa fie judecati si sa restituie salariile nesimtite pe care le-au primit in timpul vietii! Si inca ceva, hai sa facem un recensamant cu averile magistratilor, a rudelor si prietenilor lor si fiecare dintre dansii sa-si justifice banii, vilele, terenurile, masinile si vacantele! Toate sunt facute din jefuirea Romaniei dupa 1989! PATRIA ESTE POPORUL SI NU TAGMA JEFUTORILOR!
 • +10 (10 voturi)    
  schimbati constitutia (Miercuri, 18 decembrie 2019, 11:42)

  prepeleac [utilizator]

  Ar fi buna o prevedere in constitutie care sa reglementeze clar aceste aberatii legislative prin care se dau tot felul de privilegii in functie de partidul care are fraiele. Te platesc in perioada activa cu salariu care sa iti acopere toate nevoile, insa la pensie, nevoile fiind mai mici o sa ai si un venit mai mic. Vrei pensie mai mare? Foarte bine, din salariu de nabab plateste-ti o pensie privata. Nu este normal ca un pensionar bugetar sa primeasca de la stat o pensie mai mare decat salariul mediu pe ramura respectiva, nu este normal sa iei mai mult decat unul care munceste.
 • +5 (5 voturi)    
  clar (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:03)

  liviu_ [utilizator]

  ar contrazice decizia CCR, care CCR este format din .... tadaaaaa magistrati!
  nu e putin coflict de interese sa-ti votezi beneficiile?! zic si eu!

  apropos de constitutie. dar egalitatea oamenilor unde e ?!
 • +5 (5 voturi)    
  contrazice votu la referendum?! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:04)

  liviu_ [utilizator]

  sa mori tu?!
  am votat eu salarii si pensii mai mari pt magistrati si nu stiu?!
 • +5 (5 voturi)    
  Alo,tanti Corina! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:12)

  asavreau [utilizator]

  Părerea noastră contează?
 • +3 (3 voturi)    
  Pensii Nesimțite (Miercuri, 18 decembrie 2019, 15:30)

  BehehePapu [anonim]

  Alo, cucoană, ați plătit la stat din salariu pentru aceste așa zise PENSII de SERVICIU ??!! Nu, atunci ciocu mic !
 • +5 (5 voturi)    
  ha,ha,hahaaa (Miercuri, 18 decembrie 2019, 15:39)

  sareta [utilizator]

  Dar absolventi de Drept ai Spiru Haret sunt acceptabili in sistem ?In 1990 Gorbaciov a cerut anularea tuturor diplomelor emise de o Facultate de medicina prinsa ca vindea tematica examenelor de licenta ! Si s-a aprobat iar cateva mii de profitori au ramas pe drumuri .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by