Discuţii aprinse în CSM privind pensiile speciale / Judecător: După 3 ani în care am rezistat, ne trezim că noi suntem duşmanul. Toate guvernele au făcut la fel

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:15 Actualitate | Esenţial


Judecătoarea Andreea Chiș
Foto: Hotnews
Membrii CSM au avut miercuri discuţii aprinse în legătură cu proiectul din Parlament de eliminare a pensiilor speciale ale magistraţilor, judecătoarea Andrea Chiş spunând că, după ce justiţia a rezistat timp de trei ani atacurilor la independenţa acesteia, judecătorii şi procurorii se trezesc acum că sunt "duşmanul public numărul unu", iar de când a venit noul Guvern se produce în continuare o "divizare" în societate.
"Eliminarea pensiilor de serviciu afectează independenţa autorităţii judecătoreşti"

Şedinţa de plen a început miercuri cu mesaje din partea şefei CSM, Lia Savonea, şi a preşedintelui instanţei supreme, Corina Corbu, care au transmis că vor folosi toate procedurile legale pentru a împiedica eliminarea pensiilor speciale, atribut al independenţei magistraţilor.

"Atât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este preocupată, cât şi CSM. Ieri, am transmis un mesaj public pe marginea periclitării statutului de independenţă a judecătorilor şi procurorilor, dar şi afectării drepturilor celorlalte categorii din sistemul judiciar, având în vedere avansarea unor proceduri în Parlament care vizează eliminarea pensiei de serviciu pentru magistraţi şi pentru alte categorii, ceea ce ne-a pus în situaţia de a reveni cu mesaje destul de ferme şi fără echivoc. CSM şi ICCJ vor uza de toate procedurile legale, astfel încât drepturile, în special statutul de independenţă al magistraţilor, să fie protejate corespunzător", a spus Savonea, citată de Agerpres.

La rândul ei, Corina Corbu a susţinut că proiectul din Parlament de eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor afectează independenţa judecătorilor.

"În calitate de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, voi lua toate măsurile necesare, cele prevăzute de Constituţie şi legile ţării, care să protejeze autoritatea judecătorească. Eu cred că actualul demers legislativ afectează independenţa autorităţii judecătoreşti. Profit de prezenţa ministrului Justiţiei şi cer autorităţii executive şi legislative să îşi asume în mod real valorile apărării independenţei Justiţiei şi asta nu pentru miile de magistraţi, ci pentru milioanele de cetăţeni care apelează la Justiţie", a declarat Corbu.

"Toate guvernele au făcut la fel. Se arată cuiva - ăsta este duşmanul"

Un discurs mai dur a avut judecătoarea Andrea Chiş, care i-a spus ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, că de când a venit noul Guvern se produce o divizare în societate.
 • "Domnule ministru, eu am fost extrem de dezamăgită de ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni. De trei ani de zile, Justiţia este cea care rezistă atacurilor împotriva independenţei ei, fiind un pilon extrem de important al statului de drept. Pentru apărarea Justiţiei, care, iată, se bucură de încredere publică, oamenii au ieşit în stradă în cursul acestui an şi am stopat cât am putut unele modificări nocive ale legilor Justiţiei.
 • Şi ce am constatat este că primul lucru care se întâmplă - mă adresez dumneavoastră ca unui om politic - de când a venit noul Guvern, am constatat că în continuare se produce o diviziune în societate. Toate guvernele au făcut la fel. Se arată cuiva - ăsta este duşmanul.
 • Şi dintr-odată, după trei ani de zile în care am rezistat, cum am putut, ne trezim că noi suntem duşmanul. Judecătorii şi procurorii suntem duşmanul public numărul unu pentru că avem nişte 'pensii nesimţite'. Şi de la pensii, chiar dacă politicul nu a zis, am ajuns la 'salarii nesimţite'. Mi se pare extrem de greşit ca orice campanie electorală să se bazeze pe divizarea societăţii şi pe arătarea Justiţiei ca un balaur", a afirmat Andrea Chiş.
În replică, Predoiu a anunţat că va transmite premierului şi membrilor Guvernului poziţia CSM, dar a subliniat că au fost anumite excese în ceea ce priveşte drepturile salariale şi modul de calcul al pensiilor.

"Am notat punctul dumneavoastră de vedere şi o să transmit Guvernului toate detaliile şi consecinţele. Este vorba de o procedură în Parlament, dar o să transmit primului-ministru şi membrilor Guvernului. În ceea ce priveşte discursul dumneavoastră, doamnă Chiş, vă fac un compliment, orice om politic ar putea lua lecţii de la el. Vreau să spun că niciodată acest Guvern nu a folosit sintagma 'pensii nesimţite'. Acest Guvern încearcă să corecteze o serie de lucruri care nu vin de ieri, de azi, vin din trecut. Cred că acelaşi echilibru trebuie să îl avem şi când constatăm că au fost anumite excese în ceea ce priveşte drepturile salariale şi modul de calcul al pensiilor. Este un proces, va continua, vedem cum se termină. Un lucru pot să vă promit - tot ce se discută aici va fi transmis cu bună credinţă Guvernului şi chiar se va lua în discuţie acolo poziţia dumneavoastră", a transmis Predoiu.

Câte pensii de serviciu se plătesc în România

Hotnews.ro a scris că, potrivit unui răspuns primit în octombrie anul trecut la o interpelare a deputatei PNL Mara Calista, Ministerul Finanțelor a informat că prin legea bugetului de stat s-au alocat pentru anul 2018 circa 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu.

Pensia medie în cazul unor legi speciale:
 • 18.150 de lei - judecători și procurori
 • 10.869 de lei- personal aeronautic
 • 7.744 de lei - Curtea de conturi
 • 4.446 de lei - funcționar public parlamentar
În iunie 2019 erau 9.312 pensii de serviciu:
 • procurori, judecători - 3.800
 • personal aeronautic - 1.453
 • personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete - 1.789
 • funcționari publici parlamentari - 805
 • diplomați - 850
 • beneficiari ai Curții de Conturi - 605


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6289 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  HAI NU ZĂU!!!??? (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:25)

  Tayen [utilizator]

  De când o pensie interferează cu actul judecătoresc!?
  Liftele astea nu mai au pic de rușine!!!
  Iar dușmanul este chiar pensia specială, o pensie ilegală și imorală!!!
 • +15 (17 voturi)    
  O RUSINE (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:28)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Justitia a fost si este principalul stîlp de aparare a infractorilor in RO. Inidivizi ca Dorneanu, Enache, T. Toader, Savonea, Stan, Florea si multi, multi ca ei, NU MERITA NICI O CONSIDERATIE, fiind complici la distrugeara țârii/ Acum vor sa suga in continuare si sa se imbuibe pe spinarea noastra, dinc e a mai ramas din ce au furat cei in colda carora sunt,
 • +14 (16 voturi)    
  TUPEU (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:28)

  Dromichetes [utilizator]

  Sigur ca se opun! Au mai facut-o si alta data! Spre exemplu, in 2012, cand Emil Boc a taiat salariile tuturor bugetarilor, instantele de judecata au emis hotarâri judecătoresti prin care s-a decis ca reducerile sunt ilegale pentru magistrati si grefieri, dar perfect legale pentru restul prostimii! I-a anchetat cineva pe acei magistrati ca atunci cand au dat o asemenea hotarare ei s-au aflat intr-un urias conflict de interese (care se vede cu ochiul liber de pe Pluto)? Fireste ca nu, dupa principiul: CORB LA CORB NU SCOATE OCHII! Apoi, au dreptate, sa pretinda pensii speciale! Nu magistratii sunt vinovati de jaful urias care s-a comis in România de 30 de ani, nu ei au retrocedat fara nici un drept zeci de mii de proprietati unor mafioti, nu ei au inchis ochii la simulacrele de concursuri prin care s-au angajat in functii publice (multe de conducere) clientela de partid si pilele incompetentilor si mafiotilor? Fireste, ei mereu si-au facut treaba cu responsabilitate, motiv pt care cca. 7 milioane de romani au plecat din tara.
  Din punctul meu de vedere, situatia in care se gaseste acum Romania este determinata doar de incompetenta, reaua-credinta si lacomia magistratilor nostri! Nu exista tara/popor fara hoti, dar acolo unde NU EXISTA JUSTITIE, tara este jefuita si cetatenii batjocoriti! Nu numai ca ar trebui sistate pensiile, dar pt multe dintre hotararile pe care le-au dat in favoarea hotilor, incompetentilor si clanurilor mafiote etc. si pt modul in care au tolerat ocuparea functiilor, statul roman ar trebui sa verifice temeinicia acelor hotarâri si cei care s-au murdarit pe maini si constiinta, sa fie judecati si sa restituie salariile nesimtite pe care le-au primit in timpul vietii! Si inca ceva, hai sa facem un recensamant cu averile magistratilor, a rudelor si prietenilor lor si fiecare dintre dansii sa-si justifice banii, vilele, terenurile, masinile si vacantele! Toate sunt facute din jefuirea Romaniei dupa 1989! PATRIA ESTE POPORUL SI NU TAGMA JEFUTORILOR!
 • +1 (15 voturi)    
  Pensiile militare sunt jalea... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:29)

  BEDE [utilizator]

  Aici e marea problemă. Ar trebui ca militarii să primească și ei pensii pe măsura contribuției la fondurile de pensii. Și, mai ales, să nu se pensioneze la 45-50 de ani. Nu, ci, dacă nu mai sunt apți să fie militari, dar totuși sunt apți de muncă, să li se asigure o pregătire pentru a practica o altă meserie.
  Excepție ar trebui să facă doar cei care au participat la operațiuni militare și au fost răniți: pentru aceia da, ar trebui asigurată o pensionare devreme și condiții bune de viață.
 • +11 (13 voturi)    
  incoruptibilii pe bani: adevarul iese la suprafata (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:32)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  ca asta e mentalitatea romaneasca, eu sunt mai special decat tine
 • +16 (18 voturi)    
  Eu am iesit in strada pentru justitia romana (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:35)

  bigbrother [utilizator]

  Si pe langa mine alti zeci si sute de mii de romani. Sunt unul dintre cei care au fost la manifestatii incepand in 2017, dupa acea noapte fatidica cu OUG 13.

  Nu sunt afiliat politic, ba din contra, consider ca politicienii sunt cel mai mare rau al acestei tari. Spun asta ca sa se inteleaga ca sunt deranjat ca si CETATEAN de aceste afirmatii.

  Nu guvernul actual are o problema cu pensiile speciale ci eu si probabil multi alti cetateni acestei tari care s-au saturat ca unii sa fie mai egali ca altii, mai ales ca toata discutia este despre pensie, nu de salariu/indemnizatie si sporuri. Logic ar fi ca toate categoriile care au restrictii de a acumula venituri suplimentare din activitati comerciale (a pune bani la banca nu este activitate comerciala) sa aiba beneficii care sa compenseze acest fapt, beneficii date in timp ce muncesc, NU dupa ce au iesit la pensie.

  O discutie fara sens, sigur nu se va ajunge la un consens pentru cetateni, politicienii vor face gargara si va ramane cum am stabilit: toti bugetarii vor primi pensie speciala pentru ca vin alegerile.
 • +13 (17 voturi)    
  Nesimtitii... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:39)

  sim18 [utilizator]

  Cu ce ati aparat justitia? Ca ati fost parte cu psd, care a facut-o praf... Nu va este rusine?... Voi ati fost aparatorii justitiei? Poate doar cativa.....
 • +14 (16 voturi)    
  ce scursoare de om trebuie sa fii .... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:40)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  ce scursoare de om trebuie sa fii ... sa ai impresia ca esti peste toti ceilalti oameni din societate. Ca tu cuc, meriti pensie speciala. Vrei pensie, contribuie. Vrei libertate, nu mai lua mita.
 • +14 (16 voturi)    
  18.000 lei pensie (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:42)

  mmmircea [utilizator]

  in conditiile in care pensia medie e undeva la 1300 lei nu se putea decat in Romania.
 • +12 (12 voturi)    
  independenta (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:48)

  drago [utilizator]

  Independenta autoritatii judecatoresti este amenintata de raspunsul lor la rugamintile si presiunile prietenilor , rudelor , politicienilor , colegilor din servicii , si de multa incompetenta nu de eliminarea pensiilor de servici!
 • +14 (16 voturi)    
  Si noi am rezistat (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:51)

  mimiloi [utilizator]

  sapte ani de dezmat si jaf pesedist. Am petrecut multe zile in proteste fara pensii speciale. Bag sama daca ai rezistat musai sa ai pensie speciala. Luati si voi pensie pe contributie ca restul oamenilor. Nu sinteti cu nimic mai buni ca noi. Salariile voastre sint destul de mari ca sa va asigure o pensie decenta.
 • +12 (14 voturi)    
  Nicio pensie speciala pentru nimeni! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:55)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Trebuie înlăturată aceasta anomalie numită pensie speciala!
  Acum poate fi un nou inceput.
  Se poate resata societatea românească.
  Cum sa ia un judecător o pensie speciala iar cel de pe ogor sa nu ia?
  Pe ogor te expui zi lumina la radiatiile canceroase.
  Produci mâncare poporului.
  Daca mai si plouă.
  La Judecătoria stai la umbra, aer conditionat, cafele, frecangeala, amânări procese, solutii sau decizii discutabile etc.
  Pensiile speciale de ce țin?
  De studii la Spiru?
  De batut cetatenii in Piata Victoriei?
  De ascultat telefoanele a milioane de români?
  Ce plusvaloare aduc societatii romanesti toti acestia care cersesc pensii speciale,
 • +8 (10 voturi)    
  Și, mă rog, cum e afectată independența justiției (Miercuri, 18 decembrie 2019, 13:25)

  hic sunt leones [utilizator]

  de faptul că magistrații primesc pensii pe principiul contributivității - așa cum se întâmplă în cazul medicilor (fără a ne fi frică de faptul că este afectat „actul medical”), în cazul arhitecților (fără a ne fi frică de faptul că este afectată calitatea construcțiilor), educatorilor (fără a ne fi frică de faptul că este afectată educația copiilor) etc?
 • +8 (10 voturi)    
  ce ati rezistat ma?! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 15:09)

  liviu_ [utilizator]

  ca membrii CSM voteaza psd cu 2 maini!
  hai mai usurel cu minciuna!
  tocmai CSM , sluga pe fata a psd s-a gasit sa comenteze!

  pensia speciala este un "drept" dupa principiul "unele animale sunt mai egale decat altele"
  • -5 (7 voturi)    
   tu sa vorbesti (Miercuri, 18 decembrie 2019, 18:18)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   dupa ce platesti impozit pe salariu!
   • +1 (1 vot)    
    Tu sa vorbesti la Moscova (Joi, 19 decembrie 2019, 10:50)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    n-ai ce cauta pe aici, rusnacule.
 • +6 (6 voturi)    
  Îi place social-democrația lui Andreea Chiș! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 17:40)

  asavreau [utilizator]

  Feriți să nu-i plesnească capul de atâta gândire.Deci după mintea lucidă a unui judecător,o pensie calculată la fel cu ceilalți cetățeni ai României ar reprezenta o divizare în societate.Eu cred că-i invers,acum se produce o divizare în societate,divizare rezultată din interpretarea abuzivă a legii salarizării magistraților.Să le amintim ce se întâmplă când poporul se supără?Poate rămân fără nimic.Avem experiența tribunalelor populare și ce fac magistrații acum,slăbesc sistemul democratic.Normal că cel mai mult vor pierde specialii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by