Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a afirmat, la Europa FM, că nu susține proiectul de lege care prevede dezincriminarea posesiei de canabis în limita a maxim trei grame. Gorghiu susține că legalizarea posesiei ar putea încuraja consumatorii de droguri să utilizeze alte droguri, transmite News.ro.

Alina GorghiuFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Traficantul pozează în consumator”

„Problema traficului şi consumului de droguri a devenit o problemă de securitate naţională. Cel mai consumat drog din România de tineri este canabisul. De asemenea, cel mai consumat drog la nivel european şi este un drog de risc este canabisul. De la consumul de canabis care azi de e de trei grame, mâine poţi să spui – păi de ce trei şi nu 15? De ce 15 şi nu 100? De ce 100 de grame şi nu un kg de canabis? Şi uite aşa deschidem uşa larg unor altor tipuri de droguri foarte, foarte periculoase”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a invocat și un alt argument împotriva legalizării consumului de canabis, anume că acesta ar putea fi „poarta de intrare” pentru droguri mai periculoase. „Cine consumă astăzi canabis, mâine poate consuma un alt drog de risc sau de mare risc”, a spus ministrul Justiției.

Alina Gorghiu susține că nici în statele în care consumul de canabis a fost dezincriminat sub o formă sau alta nu au fost obținute rezultatele scontate, iar dezincriminarea ar putea face ca unii traficanți să scape de rigorile legii susținând că sunt simpli consumatori.

„Există această tentaţie şi tendinţă absolut firească pentru un infractor ca traficantul să pozeze în consumator. Şi am văzut o grămadă de cazuri de acest gen. Deci nu voi fi niciodată de acord, nici cât sunt aici, nici în Parlament, mă voi opune unei asemenea măsuri. Am văzut că sunt oameni care şi protestează. Oameni buni, noi trebuie să avem înainte multe alte lucruri ca să putem să ne gândim la altceva”, a conchis Gorghiu.

Argumente pentru dezincriminare

Proiectul de lege iniţiat de mai mulţi deputaţi neafiliaţi, membri ai REPER care prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, şi de înlocuire a sancţiunilor penale cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei a fost respins de către Senat, pe 18 septembrie 2023, decizională pe iniţiativa legislativă fiind Camera Deputaţilor. Pe 12 decembrie, proiectul a primit raport de respingere de la comisiile pentru sănătate, juridică şi apărare ale Camerei.

Proiectul îi are ca inițiatori pe deputaţii neafiliaţi Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu şi Daniel Toda, membri ai REPER. Aceștia susțin că pedepsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum personal nu previn şi nu descurajează consumul de droguri. În schimb, astfel de pedepse determină apariţia şi consumul de etnobotanice, îngreunează accesul la informaţii şi tratament, pătează cazierul celor identificaţi şi îngreunează activitatea parchetelor.

„Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame şi substituirea cu amendă contravenţională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale şi penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum şi eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantităţi mici de canabis şi eficientizarea activităţii forţelor de ordine”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin impunerea uni cantități maxime, s-ar face o deosebire strictă din punct de vedere juridic între consumatori și traficanți, astfel încât să fie prevenite cazurile în care deținerea pentru consum să fie încadrată penal ca trafic de droguri.