​Cinci bărbați au fost puși sub acuzare pentru ceea ce procurorii federali numesc o schemă lucrativă în criptomonede care i-a jupuit pe investitori de 722 milioane de dolari printr-un model de afacere pe care unul dintre acuzați l-a descris ca fiind clădit „pe spinarea idioților”, conform documentelor de la tribunal.

Schema PonziFoto: YouTube

Actul de acuzare de 27 de pagini, prezentat la tribunalul federal districtual din Newark, New Jersey, i-a descris pe Matthew Brent Goettsche, 37 de ani, Jobadiah Sinclair Weeks, 38 de ani, ambii din statul Colorado, precum și pe Silviu Balaci, ale cărui vârstă și rezidență nu au fost imediat cunoscute, drept parte a unei conspirații menite să comită fraude pe cale electronică. Ei au fost acuzați și că au oferit și vândut valori mobiliare neînregistrate.

„Ceea ce spunem că au făcut echivalează cu ceva mai mult decât o schemă Ponzi bazată pe tehnologii moderne, care i-a fraudat pe investitori cu sute de milioane de dolari”, a spus procurorul federal Craig Carpenito.

Procurorii afirmă că BitClub Network, care a operat din aprilie 2014 până în această lună, a fost clădită pe solicitarea de bani de la persoane la schimb cu acțiuni la presupuse mine de criptomonede și cu recompense pentru investitorii care atrăgeau noi clienți. Grupul nu a înregistrat acțiuni la US Securities and Exchange Commission, afirmă acuzarea.

Pentru a-și impulsiona afacerea, Goettsche, Weeks și alții au conspirat pentru a atrage investiții prin furnizarea de cifre false și înșelătoare, descrise drept „câștiguri de la mine de bitcoin”, afirmă procurorii. Weeks și un al patrulea bărbat, Joseph Frank Abel, 49 de ani din California, au creat fișiere video și au călătorit în țară și în lume ca să promoveze BitClub Network, descriind firma drept „cea mai transparentă companie din istoria lumii pe care am văzut-o” și „prea mare pentru a se prăbuși”, conform procurorilor.

Dar în spatele scenei ei au părut a împărtăși lăcomie, dispreț pentru investitori și, uneori, îndoieli cu privire la susținerea schemei. În februarie 2015 Goettsche i-a comandat lui Balaci să „salte câștigurile zilnice din mină cu 60%”, conform acuzării, la care se spune că Balaci l-a prevenit că „nu este sustenabil, este teritoriu ponzi [sic] și bani ponzi rapizi... dar se face”.

Balaci i-a spus lui Goettsche nu cu mult timp după lansarea companiei că publicul-țintă ar fi „tipicul investitor MLM (multi-level marketing) prost”. Luni mai târziu, Goettsche i-a spus lui Balaci că „clădim tot modelul pe spinarea idioților” și că „a dovedi mineritul ... înseamnă doar să convingem dobitocii”.

În septembrie 2017, Goettsche i-a transmis un email unui alt presupus conspirator, sugerând că BitClub Network „scade semnificativ câștigurile din minerit începând de acum”, așa că „se poate retrage RAF (rich as f---).

Dar documentele depuse la tribunal arată că începeau să apară fisurile. Weeks a remarcat într-un email din iunie 2017 către Goettsche și un alt presupus conspirator că BitClub Network vinde acțiuni și nu folosește câștigurile pentru a cumpăra echipamente pentru minerit, ceea ce „nu este corect”.

Patru acuzați erau chemați joi în fața tribunalului. Autoritățile caută un al cincilea bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Dacă vor fi găsiți vinovați, acuzații riscă pedepse maxime de 20 de ani în închisoare și amenzi până la 250.000 de dolari pentru conspirație în vederea fraudei. Conspirația pentru a vinde acțiuni neînregistrate se pedepsește cu o sentință maximă de cinci ani de închisoare și o amendă de 250.000 de dolari. (NBC News)