Olimpiada Balcanica de Informatica s-a desfasurat in perioada 7 - 13 septembrie 2013 la Sarajevo (Bosnia-Hertegovina). Aceasta a fost a XXI-a editie a olimpiadei.
Medalia de aur:
- Rares Darius Buhai - elev in clasa a X-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita. Rares a obtinut medalia de aur si la editia precedenta a Olimpiadei Balcanice de Informatica
Rares Darius Buhai a obtinut anul acesta medalie de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica 2013, precum si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada. El a mai castigat medalia de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica din 2012. Tot in 2012, el a obtinut medalie de aur la Balcaniada de Informatica, precum si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din Rusia. Rares Darius Buhai a mai fost medaliat cu aur si la Olimpiada balcanica de informatica din 2011.
"Informatica imi place din clasa a V-a, de cand am inceput sa invat la scoala aceasta disciplina. De atunci am inceput sa particip la olimpiade. Anul trecut (in 2011 - n.red.) am luat aur la Olimpiada balcanica pentru juniori, la acelasi concurs ca si cel de acum, dar varianta pentru juniori, iar de trei ani consecutivi am luat locul intai la Olimpiada nationala de informatica, iar anul acesta am obtinut doua medalii de aur", a declarat Rares Buhai pentru Mediafax dupa Balcaniada din august 2012.
"Inainte de concursuri lucrez zilnic in jur de cinci ore, iar pregatirea consta in rezolvarea de probleme, in general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat si ma ajuta foarte mult domnul profesor Constantin Galatan, care este coordonatorul lotului national de informatica", a explicat Buhai.
In ce priveste planurile de viitor, tanarul sustine ca "o sa vreau cel mai probabil sa studiez in strainatate si dupa aceea nu m-am gandit ce voi face. Cu siguranta ca voi continua tot in acest domeniu, al informaticii, dar nu m-am gandit la ceva anume" (Sursa).
- Radu Stefan Voroneanu - elev in clasa a XII-a la Colegiul National "I. L. Caragiale" din Ploiesti.
- Silviu-Emil Popescu - elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Grigore Moisil" din Bucuresti.
Silviu Emil Popescu a participat si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din 2011, unde a facut parte din lotul de informatica si a obtinut medalia de bronz.
- Mihai Popa - elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova
Mihai Popa a participat anul acesta si la Olimpiada Internationala de Informatica 2013, unde a obtinut medalie de bronz. Tanarul s-a clasat al treilea la Olimpiadele Nationale de Informatica in clasele a X-a, a XI-a si a XII-a. In urma cu un an a facut parte din lotul national la Turneul International de la Shumen (Bulgaria) si a obtinut medalia de bronz. A devenit pasionat de informatica in clasa a IX-a, datorita profesorului sau, se arata intr-un comunicat al Fundatiei eMAG. Urmeaza sa studieze Computer Science la Imperial College din Londra, apoi urmareste o cariera in software, fie in strainatate, fie in tara.
Tarile care au participat la Olimpiada Balcanica de Informatica 2013La prezenta editie a concursului de la Sarajevo au participat 53 de concurenti din 12 tari: Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia, Romania, Serbia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia.
Initiativa infiintarii Olimpiadei Balcanice de Informatica apartine romanilor, care au gazduit si prima editie a concursului, la Constanta, in 1993, informeaza organizatorii. Romania a mai fost tara organizatoare a Olimpiadei Balcanice de Informatica in 2003 (concursul s-a desfasurat la Iasi) si in 2011 (la Bistrita).
Citeste si:
SAU- o alternativa- pot lucra in timpul facultatii de la anu/peste doi ani cu 300-400 EUR ca intern la o companie, apoi cu 500 ca angajat entry-level si poate pe la 30 de ani or avea si ei vreo 1000...
DE CE sa lucrezi neaparat in occident cu 5000-10000/luna?!
Asa ca, dupa 30 de ani de munca si in cazul in care nu ii mananca vre-un maidanez, poate ca mai apuca si ei 1000 RON pensie.
Asa le trebuie daca s-au apucat sa invete carte.
Puteau si ei sa se faca manelisti sau, mai nou, tortionari ca ati vazut ce pensii mari au criminalii.
Romania e frumoasa doar in vacante
Ma bucur sa constat ca cei patru provin de la patru licee diferite, din patru orase diferite, si doar unul din Bucuresti. E incurajator pentru copiii nascuti in afara capitalei, care nu au acces la liceele "cool". Daca exista dorinta de cunoastere si vointa de a munci se poate face performanta oriunde. Bistrita, Craiova si Ploiestiul ne arata ca se poate.