Lotul olimpic al Romaniei a obtinut locul 3 si medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Lingvistica, in proba pe echipe. La proba individuala, romanii au castigat doua mentiuni, anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat remis HotNews.ro. Lotul Romaniei la Olimpiada Internationala de Lingvistica a fost format din Maria-Cristina Ionescu (Galati), Catalina Stelea, Marius Todea (ambii din Brasov) si Remus Iosifescu (Bucuresti).

Lotul Romaniei la Olimpiada de Lingvistica 2013Foto: edu.ro

Pe langa medalia de bronz obtinuta la proba pe echipe, Maria-Cristina Ionescu si Marius Todea au obtinut mentiuni si in concursul individual.

Lotul olimpic a fost pregatit de Roxana Dinca si Adina Dragomirescu, profesori la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti.

Olimpiada Internationala de Lingvistica este un concurs organizat pe doua niveluri: o proba individuala si o proba pe echipe. Subiectele solicita operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logica gramaticala si logica matematica in procesul de intelegere a unor texte in limbi necunoscute, pornind de la premisa ca lingvistica ordoneaza gandirea si regleaza procesul de comunicare lingvistica explicita prin constructia de structuri care favorizeaza invatarea cu usurinta a oricarei limbi, explica Ministerul Educatiei.

Participarea la aceasta olimpiada nu este conditionata de cunoasterea unei anumite limbi straine, informeaza organizatorii.

Olimpiada Internationala de Lingvistica 2013, aflata la a XI-a editie, s-a desfasurat in Manchester in perioada 22 - 27 iulie. Aceasta olimpiada face parte dintre cele douasprezece competitii internationale de stiinte.

In acest an, la Olimpiada Internationala de Lingvistica au participat 138 de concurenti din 26 de tari: Australia, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Cehia, Estonia, Ungaria, India, Irlanda, Isle of Man, Japonia, Coreea de Sud, Letonia, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Singapore, Slovenia, Suedia, Taiwan, Turcia, UK, USA.

Descarca Subiectele si Baremele de la Olimpiada Internationala de Lingvistica 2013

Subiectele pe care concurentii le-au avut de rezolvat au avut in componenta cuvinte din urmatoarele limbi:

  • limba yidiny: face parte din familia pama-nyungana si este vorbita de aproximativ 150 de persoane in statul australian Queensland
  • limba iukaghira de tundra: apartine unei etnii putin numeroase din nord-estul Siberiei
  • limba piraha: limba tribului izolat piraha, care locuieste pe teritoriul statului Amazonas in Brazilia
  • limba muna: este vorbita de aproximativ 300.000 de persoane in Indonezia

Rezultate Olimpiada Internationala de Lingvistica 2013

Juriul a acordat 7 medalii de aur, 12 de argint si 17 de bronz, precum si 35 de mentiuni, 4 premii in concursul pe echipe, un premiu pentru echipa cu media cea mai mare a notelor si 7 premii pentru cele mai bune solutii oferite de concurenti la subiecte.

Rezultatele in concursul individual

  • Medalie de aur (87 puncte): Alexander Wade - Statele Unite ale Americii
  • Medalie de aur (83): Anton Sokolov - Rusia
  • Medalie de aur (80): Matyas Medek - Cehia
  • Medalie de aur (78): Gabriel Alves da Silva Diniz - Brazilia
  • Medalie de aur (77): Michaᅤ Hadrys - Polonia
  • Medalie de aur (73): Iva Gumnishka - Bulgaria
  • Medalie de aur (70): Estere Seinkmane - Letonia

Din lotul Romaniei, Maria-Cristina Ionescu a obtinut mentiune cu 50 de puncte si Marius Todea a obtinut tot mentiune, cu 43 de puncte.

La proba pe echipe, Romania a ocupat locul al III-lea, la egalitate cu Bulgaria. Primul loc a fost ocupat de Rusia, iar al doilea de Rusia.

Cele mai bune rezolvari ale subiectelor:

  • Subiectul 1: Matyas Medek din Cehia si Huisu Yun din Coreea de Sud
  • Subiectul 2: Matyas Medek din Cehia si Estere Seinkmane din Letonia
  • Subiectul 4: Kuzma Smirnov din Rusia
  • Subiectul 5: Nilai Sarda din India si Gabriel Alves da Silva Diniz din Brazilia

Tarile care au participat la Olimpiada Internationala de Lingvistica 2013

Australia, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Cehia, Estonia, Ungaria, India, Irlanda, Isle of Man, Japonia, Coreea de Sud, Letonia, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Singapore, Slovenia, Suedia, Taiwan, Turcia, UK, USA.

Insula Man, Taiwan si Turcia au participat pentru prima oara la aceasta competitie, potrivit site-ului olimpiadei.

Romania a participat pentru prima oara la Olimpiada Internationala de Lingvistica in 2005 si a luat parte la 3 editii ale concursului (2005, 2012 si 2013). Nici in 2005, si nici in 2012 lotul olimpic roman nu a obtinut niciun premiu.

Subiectele la competitia individuala - Olimpiada Internationala de Lingvistica 2013

Citeste si: