Elevii romani din lotul olimpic de informatica au obtinut doua medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Informatica. Bistriteanul Rares Darius Buhai, elev in clasa a X-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu", si Vlad Alexandru Gavrila, elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, au obtinut medalii de aur, la fel ca la editia de anul trecut a olimpiadei. In urma cu un an, Romania a fost prima tara din UE ca palmares la Olimpiada Internationala de Informatica.

Lotul olimpic romanFoto: ioi2013.org

In perioada 6-12 iulie, in Brisbane (Australia) s-a desfasurat a XXV-a editie a Olimpiadei Internationale de Informatica. Olimpiada a reunit 304 concurenti din 81 de tari. Lotul olimpic al Romaniei a obtinut patru medalii, dintre care doua de aur. In urma cu un an, Romania devenea prima tara din UE ca palmares la Olimpiada Internationala de Informatica, cu trei medalii de aur si una de bronz.

Medaliile de aur au fost obtinute de:

  • Rares Darius Buhai - elev in clasa a X-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita.

Rares Darius Buhai

Rares Darius Buhai

Foto: ioi2013.org

Rares Darius Buhai a mai castigat medalia de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica din 2012. Tot in 2012, el a obtinut medalie de aur la Balcaniada de Informatica, precum si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din Rusia. Rares Darius Buhai a mai fost medaliat cu aur si la Olimpiada balcanica de informatica din 2011.

"Informatica imi place din clasa a V-a, de cand am inceput sa invat la scoala aceasta disciplina. De atunci am inceput sa particip la olimpiade. Anul trecut (in 2011 - n.red.) am luat aur la Olimpiada balcanica pentru juniori, la acelasi concurs ca si cel de acum, dar varianta pentru juniori, iar de trei ani consecutivi am luat locul intai la Olimpiada nationala de informatica, iar anul acesta am obtinut doua medalii de aur", a declarat Rares Buhai pentru Mediafax dupa Balcaniada din august 2012.

"Inainte de concursuri lucrez zilnic in jur de cinci ore, iar pregatirea consta in rezolvarea de probleme, in general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat si ma ajuta foarte mult domnul profesor Constantin Galatan, care este coordonatorul lotului national de informatica", a explicat Buhai.

In ce priveste planurile de viitor, tanarul sustine ca "o sa vreau cel mai probabil sa studiez in strainatate si dupa aceea nu m-am gandit ce voi face. Cu siguranta ca voi continua tot in acest domeniu, al informaticii, dar nu m-am gandit la ceva anume" (Sursa).

  • Vlad Alexandru Gavrila - elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Vlad Alexandru Gavrila

Vlad Alexandru Gavrila

Foto: ioi2013.org

Vlad Alexandru Gavrila a castigat medalie de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica din 2012, precum si la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale de anul trecut (Sursa). In 2010, Alexandru Gavrila a obtinut medalie medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Informatica (sursa) si medalie de argint la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale si de Est (sursa).

Vlad si-a descoperit pasiunea pentru informatica de cand era copil. In clasa I, compunea povesti ilustrate pe calculator si facea parte din cercul de informatica. Mai tarziu, a primit premiul de excelenta la un concurs de povesti ilustrate, iar in clasa a III-a s-a calificat la olimpiada nationala pentru clasa a V-a, unde a primit mentiune, potrivit unui comunicat al Fundatiei eMAG care sustine lotul olimpic. Vlad Alexandru Gavrila se pregateste pentru a studia la Cambridge.

Medalie de argint a fost castigata de:

  • Andrei Heidelbacher - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "C. D. Loga" din Timisoara.

Andrei Heidelbacher

Andrei Heidelbacher

Foto: ioi2013.org

In luna aprilie, Andrei Heidelbacher a obtinut cel mai bun rezultat la Olimpiada Nationala de Informatica de la Timisoara, fiind premiat de Institutul National de Cercetare in Informatica si Automatica din Franta. Andrei Heidelbacher declara atunci pentru Opinia Timisoarei:

"M-am pregatit foarte mult. Din clasa a noua, cand am descoperit informatica, ma pregatesc in fiecare zi pentru olimpiade. Problemele pe care le lucrez sunt cu mult peste nivelul cerut la scoala. In timpul scolii ma pregatesc doar cateva ore pe zi, iar in weekend cam toata ziua. In afara de informatica imi place sa construiesc cu piese Lego si as minti daca as spune ca imi displac jocurile pe calculator".

De cinci ani, Andrei Heidelbacher sufera de o boala a sistemului digestiv care nu ii permite sa se hraneasca normal, iar restrictiile alimentare i-au scazut drastic imunitatea, scria in aprilie si DIGI 24.

Directorul Colegiului "C.D Loga" Timisoara, Mariea Stefan, a declarat astazi, 12 iulie, pentru Opinia Timisoarei ca "rezultatul este, din cate stiu eu, cel mai important pentru informatica, la Colegiul C.D.Loga. Poate chiar cel mai important chiar daca luam in calcul si celelalte materii, cel putin in ultimii ani, asta chiar daca avem elevi olimpici si in alte domenii. As putea sa spun despre Andrei ca este omul ultimilor 10 ani in liceul nostru. Asta dovedeste ca la Loga se face carte. Este elevul nostru din clasa a V-a. Bineinteles, conteaza foarte mult si talentul lui. Plus faptul ca are o ambitie si o vointa iesite din comun. Il felicit din tot sufletul".

Medalie de bronz a fost castigata de:

  • Mihai Popa - elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova.

Mihai Popa

Mihai Popa

Foto: ioi2013.org

Mihai Popa s-a clasat al treilea la Olimpiadele Nationale de Informatica in clasele a X-a, a XI-a si a XII-a. In urma cu un an a facut parte din lotul national la Turneul International de la Shumen (Bulgaria) si a obtinut medalia de bronz. A devenit pasionat de informatica in clasa a IX-a, datorita profesorului sau, se arata intr-un comunicat al Fundatiei eMAG. Urmeaza sa studieze Computer Science la Imperial College din Londra, apoi urmareste o cariera in software, fie in strainatate, fie in tara.

Prima participare a Romaniei la Olimpiada Internationala de Informatica a fost in 1990. Pana in prezent, performanetele elevilor romani la aceasta competitie sunt urmatoarele:

  • Medalii de aur: 26
  • Medalii de argint: 38
  • Medalii de bronz: 23

Rezultatele Romaniei la Olimpiada Internationala de Informatica in ultimii 8 ani:

Tarile care au participat la Olimpiada Internationala de Informatica 2013:

Africa de Sud, Argentina, Armenia, Australia, Azerbaijan, Bangladesh, Belarus, Belgia, Bolivia, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, Cehia, Chile, China, Columbia, Coreea de Sud, Croatia, Danemarca, Egipt, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Hong Kong, India, Indonezia, Iran, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kazahstan, Kargastan, Kuweit, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macau, Macedonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Mongolia, Muntenegru, Noua Zeelanda, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Sri Lanka, Statele Unite ale Americii, Suedia, Tailanda, Tadjikistan, Trinidad Tobago, Tunisia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Venezuela, Vietnam.

Tarile care au obtinut medalii de aur

Medalii de aur la Olimpiada Internationala de Informatica au obtinut 25 de elevi din 16 tari. Aurul le-a fost acordat elevilor care au avut un coeficient de rezolvare a subiectelor de olimpiada de peste 80%. China a luat aur cu toti cei patru reprezentanti ai sai din lotul olimpic international, iar trei dintre acestia au ocupat si Top 3 la Olimpiada Internationala de Informatica - avand cele mai mari note.

Din cadrul lotului olimpic roman, in ordinea finala a punctajelor, Rarius Darius Buhai a fost pe locul 19 si Vlad Alexandru Gavrila pe locul 22.

Topul medaliatilor cu aur

Top medalii de aur pe tari

  • China: 4 medalii de aur
  • Rusia: 3 medalii de aur si 1 de argint
  • SUA: 2 medalii de aur, 2 de argint
  • Coreea de Sud: 2 medalii de aur si 2 de argint
  • Romania: 2 medalii de aur, 1 de argint si 1 de bronz
  • Slovacia: 2 medalii de aur, 1 de argint si 1 de bronz

Mai multe detalii despre olimpiada de anul acesta aici

Citeste si: