Elevii romani au cucerit sase medalii - trei de argint si trei de bronz - la a 54-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica, desfasurata in perioada 18-27 iulie, in localitatea columbiana Santa Marta, informeaza sambata Ministerul Educatiei Nationale.

Multiplu medaliat la concursurile regionale si internationale de matematica, Omer Cerrahoglu, elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Gheorghe Sincai" din Baia Mare, si-a trecut in palmares o medalie de argint. Este a cincea distinctie obtinuta de olimpicul baimarean in aceasta prestigioasa competitie, el fiind medaliat la fiecare participare din 2009 incoace (doua medalii de aur si trei de argint), precizeaza ministerul.

Ceilalti doi laureati cu argint sunt Stefan Spataru (medalie de bronz la precedenta editie) si Marius-Ioan Bocanu, ambii elevi in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Medaliile de bronz au fost obtinute de Stefan-Cosmin Gramatovici, elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Tudor Vianu" din Bucuresti, respectiv Hai Tran Bah si Andrei-Viorel Bud, elevi in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Capitala.

"Stefan Spataru, Marius-Ioan Bocanu si Andrei-Viorel Bud au facut primii pasi spre performanta in matematica in Alexandria, Pitesti si Negresti-Oas, orasele lor natale, indreptandu-se ulterior spre excelenta ca bursieri ai Liceului International de Informatica", mentioneaza Ministerul Educatiei.

Editia din acest an a Olimpiadei Internationale de Matematica a reunit 547 de participanti din 103 tari.

UPDATEUn cititor HotNews.ro ne-a semnalat faptul ca in acest an si in lotul Marii Britanii se afla un roman, Matei Mandache. Tanarul a obtinut medalia de aur la olimpiada internationala de matematica de anul acesta (sursa), iar tatal sau - Nicolae Mandache - a castigat de asemenea medalia de aur la Olimpida Internationala de Matematica din 1983, ocupand locul 5 in lume cu scorul obtinut individual (sursa aici si aici).

De asemenea, coordonatorul lotului olimpic din Pakistan este Barbu Rudolf Berceanu, el insusi multiplu medaliat la olimpiada internationala de Matematica: in 1970 si 1969 a obtinut medalie de argint, in timp ce in 1968 a castigat medalie cu scor perfect de 100% care i-a adus si locul I in lume (sursa). Elevii din Pakistan au participat pentru prima oara la Olimpiada Internationala de Matematica in 2005, iar anul acesta au obtinut trei mentiuni (sursa).

Citeste si: