Elevii romani au obtinut trei medalii de argint si trei de bronz la Olimpiada Internationala de Matematica
Multiplu medaliat la concursurile regionale si internationale de matematica, Omer Cerrahoglu, elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Gheorghe Sincai" din Baia Mare, si-a trecut in palmares o medalie de argint. Este a cincea distinctie obtinuta de olimpicul baimarean in aceasta prestigioasa competitie, el fiind medaliat la fiecare participare din 2009 incoace (doua medalii de aur si trei de argint), precizeaza ministerul.
Ceilalti doi laureati cu argint sunt Stefan Spataru (medalie de bronz la precedenta editie) si Marius-Ioan Bocanu, ambii elevi in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.
Medaliile de bronz au fost obtinute de Stefan-Cosmin Gramatovici, elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Tudor Vianu" din Bucuresti, respectiv Hai Tran Bah si Andrei-Viorel Bud, elevi in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Capitala.
"Stefan Spataru, Marius-Ioan Bocanu si Andrei-Viorel Bud au facut primii pasi spre performanta in matematica in Alexandria, Pitesti si Negresti-Oas, orasele lor natale, indreptandu-se ulterior spre excelenta ca bursieri ai Liceului International de Informatica", mentioneaza Ministerul Educatiei.
Editia din acest an a Olimpiadei Internationale de Matematica a reunit 547 de participanti din 103 tari.
UPDATE Un cititor HotNews.ro ne-a semnalat faptul ca in acest an si in lotul Marii Britanii se afla un roman, Matei Mandache. Tanarul a obtinut medalia de aur la olimpiada internationala de matematica de anul acesta (sursa), iar tatal sau - Nicolae Mandache - a castigat de asemenea medalia de aur la Olimpida Internationala de Matematica din 1983, ocupand locul 5 in lume cu scorul obtinut individual (sursa aici si aici).
De asemenea, coordonatorul lotului olimpic din Pakistan este Barbu Rudolf Berceanu, el insusi multiplu medaliat la olimpiada internationala de Matematica: in 1970 si 1969 a obtinut medalie de argint, in timp ce in 1968 a castigat medalie cu scor perfect de 100% care i-a adus si locul I in lume (sursa). Elevii din Pakistan au participat pentru prima oara la Olimpiada Internationala de Matematica in 2005, iar anul acesta au obtinut trei mentiuni (sursa).
Citeste si:

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2013
Avand in vedere si faptul ca actuala clasa a 12a care termina anul acesta a fost o generatie comparativ slaba cu cea din urma ei sau dinaintea ei, s-a creat un "vid de experienta" la IMOul de anul acesta. Multi sunt first-timeri si era de asteptat ca rezultatul overall sa fie mai slab decat cele din anii trecuti.
Anul viitor, spre exemplu, ma astept ca echipa sa fie formata cam din aceleasi persoane, insa nivelul va fi net superior, multumita experientei castigate intre timp.
Pentru niste participanti inca relativ tineri, fiecare rezultat individual este bun, chiar daca totalul este subpar. De aceea eu imi permit sa ii felicit pe fiecare in parte, cu sinceritate :)
Competitiile de prin anii '70,'80, '90 erau mult mai usoare (de exemplu, erau mai putine tari participante, mai ales cele precum Korea, Singapore, Vietnam, Taiwan, etc ... care in ziua de azi au rezultate excelente). Sa termini in Top-10 e mai usor cand concurezi impotriva a doar 20 de tari, decat acum cand sunt peste 100 de tari in competitie.
Ca fapt divers, vad ca e si un englez de origina romana printre medaliatii cu aur de anul asta :)
http://www.imo-official.org/participant_r.aspx?id=21915
Am postat informaţia doar pentru că mi s-a părut incorect din partea ministerului să prezinte doar medaliile obţinute anul acesta, subînţelegându-se un rezultat excelent al echipei.
Nu inteleg de ce ne freaca atata grija de medalii scolare in conditiile in care nici o tara vestica nu face caz din asa ceva. Cand elevii nostri cei mai slabi vor fi mai buni decat cei mai slabi elevi ai lor, atunci va fi intr-adevar un subiect de presa.
Tarile vestice au si ele subiectele lor pe care le descos pe toate partile si cu care uneori te bombardeaza, de exemplu, familiile regale si ce-a mai facut cutare si cutare din familia regala...:-)
Si nici zece medalii de aur nu pot sa compeneseze situatia dezastruoasa de la bac!
Tmis are dreptate cu "ce va fi peste 20 de ani", dar mai este si aspectul ca in Parlament avem deja ca reprezentanti [pe unii care au luat bacul doar pt ca atunci nu existau camere de supraveghre. Este clar ca acestia NU vor crea un cadru legsilativ in care medaliatii de la Olimpiada sa se simta bine si sa poata sa lucreze aici in tara!
Insa in Romania ne pasioneaza mai mult cum sa ne furam caciula si cum sa-l punem sus pe un plagiator.
Sau suntem noi asa de buni ?
klarra [utilizator], Sâmbătă, 27 iulie 2013, 21:50 0/4
Lasa ca e ok ca se scrie si despre asa ceva. Mie imi place sa mai citesc si de bine (chiar daca nu castig personal ceva anume din asta.)
-------------------------------------
O mica observatie:
O stire nu trebuie sa fie obligatoriu alba sau neagra. Presa nu trebuie sa fie un instrument de dresaj (cel putin asa ar fi corect, cred eu). Presa informeaza. E important sa cunoastem rezultatele obtinute la aceste competitii.
[...] no region contains points of both colours.
traducerea in romana:
[...] Nicio regiune nu contine puncte de aceeasi culoare.
cu o traducerea corespunzatoare, avand in vederea media obtinuta de primele 20 de tari la aceasta problema, Romania ar fi urcat minim 10 locuri. cine e responsabil de eroare?!