​Peste 2 milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus, iar peste 140.000 și-au pierdut viața, potrivit ultimelor date publicate de Universitatea Johns Hopkins. Președintele Donald Trump a anunțat că unele state americane vor reveni la normalitate chiar în aprilie, în condițiile în care vârful epidemiei a fost depășit în SUA. El a acuzat China că a mințit în privința propriului bilanț, dar și că noul virus ar fi plecat dintr-un laborator din Wuhan. Pe de altă parte, FMI a avertizat că, pentru prima oară în 60 de ani, Asia nu va mai înregistra creștere economică.

Testare coronavirusFoto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Cele mai importante evenimente LIVETEXT:

00.15:Numărul deceselor la nivel global a depășit 140.000

23.55:Bolsonaro l-a demis pe ministrul Sănătății, din cauză că măsura distanțării sociale face rău economiei

23. 40: Graniţele Poloniei vor rămâne închise până cel puţin la 3 mai, a anunţat joi premierul Mateusz Morawiecki, relatează Reuters.

Morawiecki a menţionat că din 20 aprilie va începe relaxarea unor restricţii impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Reducerea restricţiilor va începe cu redeschiderea parcurilor şi a pădurilor, a precizat premierul Poloniei.

Mateusz Morawiecki a adăugat că vor fi relaxate şi restricţiile privind numărul de clienţi din magazine.

21.35: Epidemia cu coronavirus a ucis aproape 18.000 de persoane în Franța de la debutul său în martie

21.10:G7 vrea reformarea Organizației Mondiale a Sănătății și este angajată pentru un răspuns coordonat pentru redeschiderea economiilor - Casa Albă

21.05:S-au redeschis piețele din Wuhan / De vânzare: țestoase, broaște, pești, dar fără păsări sau mamifere terestre

20.25:Regatul Unit a avertizat joi China că va trebui să răspundă la ”întrebări dificile” cu privire la propagarea noului coronavirus

20.05:Cum se gândește Spania să rezolve problema orelor pierdute de elevi

19.40:Marea Britania a prelungit cu cel puțin trei săptămâni carantina națională

19.35:Numărul deceselor a crescut joi în Italia cu 525 în 24 de ore, față de 578, numărul raportat cu o zi înainte

18.45: Belgia începe să testeze peste 210.000 de rezidenți din aziluri. Belgia este una dintre puținele țări din Europa care include în bilanțurile deceselor zilnice toate persoanele non-spitalizate, dar care mor din cauza simptomelor bolii COVID-19.

18.35: Putin a amânat parada militară care marchează victoria asupra Germaniei naziste în 1945. Ziua Victoriei trebuia să aibă loc pe 9 mai.

17.00: Bilanțul total al deceselor se apropie în Marea Britanie de 14.000, după ce alte 861 de persoane au murit în 24 de ore.

16.47 Elveţia anunţă relaxarea restricţiilor impuse de coronavirus din 27 aprilie

16.40:Peste 21 milioane de americani și-au pierdut slujbele în ultimele patru săptămâni

16.25: Șeful Pentagonului acuză China de lipsă de transparenţă privind originea pandemiei de coronavirus

16.10: Bilanțul deceselor în Iran s-a ridicat la 4.869, joi, dar un raport parlamentar a spus că numărul real ar putea fi mult mai mare, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al ministrului Sănătății, Kianush Jahanpur, a spus de asemenea că numărul total al cazurilor cu coronavirus a ajuns la 77.995.

14.51:Avertismentul OMS pentru Europa: Nori negri plutesc deasupra continentului. Urmează săptămâni critice, numărul cazurilor s-a dublat în 10 zile

Europa este în prezent centrul pandemiei de COVID-19, cu aproape un milion de cazuri, iar următoarele săptămâni vor fi critice, a declarat joi Hans Kluge, directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. El a insistat că nu este cazul unei relaxări în contextul în care în ultimele zile numărul de îmbolnăviri s-a dublat, iar ”nori negri ai furtunii” plutesc deasupra continentului.

”Nu se poate vorbi despre o cale rapidă de întoarcere la normalitate. Numărul de cazuri continuă să crească peste tot în regiune. În ultimele zece zile, numărul de cazuri raportate în Europa aproape s-a dublat, apropiindu-se de un milion”, a declarat Kluge.

14.28:Rusia a înregistrat 27.938 de cazuri de infecții și a raportat depășirea pragului de 200 de decese, respectiv 232.

Rusia va accepta oferta președintelui american Donald Trump de a-i trimite ventilatoare, dacă va avea nevoie, a transmis joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de Reuters.

13.52: Premierul nipon Shinzo Abe ar urma să anunțe extinderea stării de urgență la nivel național în încercarea de a combate epidemia de coronavirus. Amintim că la data de 8 aprilie a intrat în vigoare starea de urgență pentru Tokyo și șase prefecturi.

13.09:Spania a raportat 551 de decese în utlimele 24 de ore, bilanțul morților crescând astfel la 19.130, scrie Reuters citând ministerul sănătății.

Numărul cazurilor de îmbolnăviri a crescut la 182.816 de la 177. 633.

13.02:Scriitorul chilian Luis Sepúlveda, în vârstă de 70 de ani, a murit, joi, la Spitalul Universitar Central din Asturias (Oviedo). Scriitorul era internat de la finalul lunii februarie când s-a întors în Spania de la un festival literar la care participase în Portugalia.

12.05: Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, va extinde perioada de carantină, scrie Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al premierului.

11.58:Răspunsul colectiv al Uniunii Europene (UE) la criza provocată de pandemia de coronavirus este "cel mai impresionant din întreaga lume", totalizând până acum mai mult de 3 trilioane de euro, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Agerpres.

11.45:Vladimir Putin ar urma să anunțe amânarea paradei militare de Ziua Victoriei din cauza epidemiei de coronavirus

11.34: Epidemia de coronavirus se apropie de punctul maxim în Regatul Unit, dar este prea devreme pentru încetarea restricţiilor de circulaţie, a apreciat joi ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, citat de Reuters.

10.57: Polonia va redeschide parcurile și va permite accesul în păduri începând de luni, urmând să revizuiască și regulile privind numărul clienților care au voie într-un magazin, aceasta fiind o primă etapă în relaxarea măsurilor restrictive, scrie Reuters citând oficiali guvernamentali.

10.12: Parlamentul European se reuneşte joi într-o sesiune specială pentru a discuta despre un răspuns comun al statelor membre ale Uniunii Europene la pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2. Eurodeputaţii urmează să adopte o rezoluţie prin care se cere sporirea sprijinului pentru sistemele de sănătate din ţările membre şi o strategie uniformă de ridicare a măsurilor de urgenţă.

Pe de altă parte, documentul critică Ungaria și Polonia pentru atitudinea adoptată în perioada de criză.

09.43: Căpitanul Tom Moore, veteranul de război din Marea Britanie care a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru medicii și asistentele care se luptă în spitale să salveze viața pacienților infectați cocoronavirus, a reușit să adune 12 milioane de lire sterline (15 milioane de dolari), scrie Reuters.

09.36: Germania a confirmat încă 2.866 de cazuri de infecții, bilanțul ajungând astfel la 130.450, potrivit Institutului Robert Koch, citat de Reuters. Este vorba despre o creștere a numărului de cazuri, pentru a doua zi consecutiv.

Autoritățile au mai anunțat 315 decese, bilanțul morților ajungând la 3.569.

Germania este printre țările cu cea mai mică rată a mortalității, dar și cu o mare rată a testărilor. Autoritățile au anunțat deja o relaxare treptată a măsurilor restrictive.

Astfel, până la această oră, datele arată că numărul total al îmbolnăvirilor la nivel global este de 2.064.815, iar bilanțul deceselor a ajuns la 137.078.

Principalele informații până la această oră:

• Creșterea economică a Asiei se va opri pentru prima dată în 60 de ani, a avertizat Fondul Monetar Internațional ca urmare a pandemiei de coronavirus care a afectat dramatic exporturile și sectorul serviciilor, potrivit Guardian.

• SUA au raportat 25.000 de noi cazuri de infecții, în total peste 600.000 de îmbolnăviri și în jur de 30.000 de decese, peste 2.000 în ultimele 24 de ore. Cu toate acestea, președintele Donald Trump a anunțat că vârful epidemiei a fost depășit, la nivel național, iar joi va fi prezentat un plan privind redeschiderea unor state în cursul acestei luni. Inițial, Trump vorba despre revenirea la normal la data de 1 mai.

• Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a transmis că regretă decizia lui Trump de a sista finanțarea organizației, adăugând că acum este momentul ca lumea să fie unită.

• Partidul de guvernământ din Coreea de Sud a înregistrat miercuri o victorie în alegerile legislative, potrivit numărătorii parțiale. Rezultatele indică faptul că modul în care președintele Moon Jae-in a gestionat epidemia de coronavirus s-a bucurat de spijinul populației.