Căpitanul Tom Moore, veteranul de război din Marea Britanie care a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru medicii și asistentele care se luptă în spitale să salveze viața pacienților infectați cocoronavirus, a reușit să adune 12 milioane de lire sterline (15 milioane de dolari), scrie Reuters.

Veteran (twitter)Foto: Hotnews

Veteranul de război în vârstă de 99 de ani le-a cerut oamenilor să doneze bani pentru sistemul de sănătate angajându-se să parcurgă 5 km în grădina casei sale înainte să împlinească 100 de ani, la finalul acestei luni.

Căpitanul Tom Moore, din Keighley (Yorkshire), plănuia să strângă doar 1.000 de lire atunci când a lansat campania, pe 8 aprilie. Spre surprinderea sa, la doar 24 de ore de la lansarea acestei provocări, reușise să strângă deja 70.000 de lire.

Veteranul parcurge zilnic o parte din distanță cu ajutorul premergătorului și speră să termine ”cursa” până la 30 aprilie când va împlini 100 de ani.

“Este aproape incredibil, nu-i așa?” comenta miercuri Moore referitor la generozitatea oamenilor care s-au grăbit să susțină cauza și să doneze sume uriașe de bani. ”Dacă te gândești însă pentru cine sunt banii și cât de curajoși sunt toți...Cred că merită din plină până la ultimul bănuț”.

Moore este văduv și are o fiică, aceasta ocupându-se de anunțul campaniei. Bărbatul a luptat în al Doilea Război Mondial, după ce a fost selectat pentru pregătirea ofițerilor în 1940, și a fost trimis în misiune în India și Sumatra. La sfârștiul războiului, s-a întors ca instructor la o școală militară din Bovington.