Scriitorul chilian Luis Sepúlveda, în vârstă de 70 de ani, a murit, joi, la Spitalul Universitar Central din Asturias (Oviedo), transmite Mediafax.

Luis SepulvedaFoto: Wikimedia Commons

Scriitorul era internat de la finalul lunii februarie când s-a întors în Spania de la un festival literar la care participase în Portugalia.

Scriitorul şi soţia sa, poeta Carmen Yáñez (66 de ani) au fost în Portugalia între 18 şi 23 februarie. Primele simptome au apărut pe data de 25 februarie.

Autorităţile din Asturias au anunţat că scriitorul a fost primul caz de infecţie covid-19 identificat în principat.

Luis Sepulveda s-a născut la Ovalle în 1949.

”A străbătut încă de foarte tânăr teritoriile posibile ale geografiei şi utopiei, din selva amazoniană în deşertul Saharei, din Patagonia până la Hamburg, din celulele dictatorului Pinochet pe navele organizaţiei ecologiste Greenpeace”, notează editura Polirom.

Din 1993 traia la Gijon, în Spania. A debutat cu un volum de versuri, când avea doar şaptesprezece ani.

Trei ani mai târziu a publicat prima carte de povestiri, intitulată ”Cronicile lui Pedro Nimeni”. Printre romanele care l-au făcut cunoscut în întreaga lume se numără ”Bătrânul care citea romane de dragoste” (1989), ”Lumea sfârşitului lumii” (1989), ”Nume de toreador” (1994), ”Patagonia Express” (1995), ”Povestea unui pescăruş şi a motanului care l‑a învăţat să zboare” (1996), ”Jurnalul unui killer sentimental” (1996), ”Neîntâlniri” (1997), şi volumele ”Povesti apatride” (1999) şi ”Poveşti marginale” (1999), apărute mai întâi în ziarul spaniol El País.

Luis Sepulveda a fost cunoscut şi în lumea cinematografului pentru scenariul la ”Bătrânul care citea romane de dragoste” (ecranizare din 2001) şi pentru regia şi scenariul pentru pelicula ”Nowhere” (2002).