Liderii G7 au cerut joi, după o videoconferință, o ”examinare și reformare în profunzime” a Organizației Mondiale a Sănătății, susținând criticile președintelui Donald Trump a organizației ONU, a spus Casa Albă, relatează AFP. Cu toate acestea, potrivit The Guardian, situația ar fi fost fix invers, iar Donald Trump s-ar fi trezit izolat printre liderii G7.

HotNews.roFoto: Hotnews

Susținând criticile președintelui american Donald Trump asupra OMS, ”liderii au recunoscut că țările G7 contribuie cu peste un miliard de dolari în fiecare an” la acest organism, arată comunicatul Casei Albe după întâlnirea prin videoconferință a liderilor G7, centrată pe pandemia de coronavirus.

”O mare parte a conversației s-a axat pe lipsa transparenței și pe proasta gestionare de către OMS a pandemiei”, a precizat comunicatul.

Cu toate acestea, imediat după conferință, un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a spus că liderul german şi-a manifestat joi sprijinul faţă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit The Guardian.

Purtătorul de cuvânt a spus că Merkel și-a ”exprimat sprijinul pentru OMS, precum și alți parteneri”.

''Cancelarul a evidenţiat că pandemia poate fi învinsă numai printr-un răspuns internaţional puternic şi coordonat'', a indicat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

”Liderii G7 au fost de acord să rămână angajați să ia toate măsurile necesare pentru a asigura un răspuns puternic și coordonat în fața acestei crize sanitare și a calamității economice și umanitare asociate și să lanseze o revenire puternică și sustenabilă”, a mai spus Casa Albă în comunicat.

Într-un comunicat separat, Uniunea Europeană a subliniat necesitatea ”construitii unei lumi post-Covid-19 într-o strânsă cooperare cu organizații internaționale extistente și plasând multilateralismul în inima acțiunilor”.

Citește și: