Uniunea Europeană a criticat decizia preşedintelui Donald Trump de suspendare a contribuţiei financiare a Statelor Unite la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Preşedintele american susţine că suma pe care contribuabilii din SUA o plătesc anual OMS este de peste 400 milioane de dolari, în timp ce China achită abia 40 de milioane de dolari.

Donald Trump si Emmanuel MacronFoto: Facebook

"Nu există niciun motiv care să justifice această decizie, în contextul în care eforturile OMS sunt mai necesare ca niciodată pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus", a declarat miercuri Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Exerne şi Politici de Securitate, scrie cotidianul Le Figaro, citat de Mediafax.

"Doar prin unirea forţelor putem depăşi această criză, care nu are frontiere", a adăugat el.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei financiare a Statelor Unite pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, acuzând instituţia că a comis erori în gestionarea pandemiei de coronavirus şi că are o poziţie favorabilă faţă de China.

Preşedintele Trump a mai declarat că OMS a "eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie trasă la răspundere", conform Reuters.

Liderul american a adăugat că OMS a promovat "dezinformarea" din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.

Precizând că suma pe care contribuabilii americani o plătesc anual OMS este de 400 - 500 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 40 de milioane de dolari şi "chiar mai puţin" cât contribuie China, Donald Trump a apreciat că SUA au datoria să ceară explicaţii.

"Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba şi ar fi trimis experţi medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situaţia pe teren, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă, cu foarte puţine decese", a explicat preşedintele american, citat de AFP.

Franţa şi Germania au exprimat regret privind decizia preşedintelui Donald Trump de suspendare a contribuţiei Statelor Unite la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în plină criză de coronavirus, conform cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

"Este vorba de o decizie regretabilă", afirmă Sibeth Ndiaye, purtătorul de cuvânt al Guvernului Franţei, exprimând speranţa că situaţia "va reveni la normal", pentru ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să îşi poată continua activităţile.

"Una dintre cele mai bune investiţii este consolidarea Naţiunilor Unite, mai ales a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care este subfinanţată, spre exemplu prin dezvoltarea şi distribuirea de teste şi vaccinuri", a comentat, la rândul său, Heiko Maas, ministrul german de Externe.