Răspunsul colectiv al Uniunii Europene (UE) la criza provocată de pandemia de coronavirus este "cel mai impresionant din întreaga lume", totalizând până acum mai mult de 3 trilioane de euro, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Agerpres.

Ursula von der LeyenFoto: Comisia Europeana

"Europa a făcut mai mult în ultimele patru săptămâni decât a făcut în primii patru ani ai ultimei crize", a spus şefa executivului UE pentru europarlamentari.

Măsurile convenite săptămâna trecută de miniştrii de finanţe ai ţărilor din UE, în valoare de 500 de miliarde de euro, sunt "un pas mare în direcţia corectă". Însă e nevoie de mai multă acţiune, potrivit oficialului UE.

"Bugetul european va fi forţa motrice pentru recuperare", a spus ea.

Săptămâna trecută, miniştrii europeni de finanţe au căzut de acord asupra unui pachet de măsuri, în valoare de 500 miliarde de euro, destinat să atenueze impactul pandemiei de coronavirus. Printre măsuri se numără împrumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garanţii pentru împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii şi o schemă pentru finanţarea programelor de şomaj parţial ale statelor membre.

Cu toate acestea, miniştrii europeni de finanţe au lăsat nerezolvată problema împărţirii poverii financiare din cauza lipsei unui acord cu privire la emiterea de obligaţiuni comune.