Curtea de Apel Bucuresti a decis astazi sa oblige Ministerul Apararii sa le prezinte lui Valentin Ceausescu si Mircea Oprean dovezi care sa ateste daca sotii Nicolae si Elena Ceausescu au fost ingropati in cimitirul Ghencea, anunta Mediafax.

Sentinta Curtii de Apel Bucuresti este definitiva si irevocabila. Instanta a respins recursul Ministerului Apararii si a mentinut decizia Tribunalului Bucuresti din luna februarie.

Ministerul Apararii a contestat sentinta Tribunalului Bucuresti, aratand in sedinta de judecata de luni ca instanta nu poate obliga ministerul sa produca probe.

De partea cealalta, avocatul lui Valentin Ceausescu si al lui Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu, a spus ca "familia trebuie sa cunoasca unde sunt acestia inhumati, pentru a indeplini datinile crestinesti".

Avocatul a mai sustinut ca de inhumarea sotilor Ceausescu s-au ocupat cadre militare, iar regulamentul militar prevede ca fiecare actiune sa fie facuta in urma unui ordin scris si ca este imposibil ca la Ministerul Apararii sa nu existe dovezi despre locul unde sunt ingropati acestia.

Pe toata perioada derularii procesului, reprezentantii Ministerului Apararii si cei ai Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane au sustinut, in fata instantei, ca nu detin niciun document care sa ateste ca sotii Ceausescu sunt ingropati la cimitirul Ghencea.

La 11 aprilie 2007, Judecatoria Sectorului 5 a respins ca neintemeiata cererea de deshumare a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu si de stabilire a identitatii celor inhumati in cimitirul Ghencea Civil din Capitala, formulata in 2005 de Zoe Ceausescu, care ulterior a decedat.

Avocatul mostenitorilor a cerut ca Ministerului Apararii sa faca dovada, printr-o expertiza medico-legala, ca cele doua cadavre inhumate la Ghencea si indicate printr-o schita marcata de Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane sunt ale cuplului Ceausescu.

In fata instantei inferioare, reprezentantul Ministerului Apararii a spus ca nu intelege de ce aceasta institutie trebuie sa faca dovada identitatii celor doi, deoarece rolul ministerului in evenimentele din decembrie 1989 a fost de executant si ca simpla prezenta a unor persoane care au legatura cu Ministerul Apararii in locurile unde au avut loc evenimente istorice nu atrage responsabilitatea institutiei.

Administratia Cimitirelor a comunicat instantei Judecatoriei Sectorului 5 documentele solicitate in acest proces, respectiv schita amplasamentului locurilor de veci din Cimitirul Ghencea in care se presupune ca au fost inhumati Elena si Nicolae Ceausescu, cu specificatia ca nu are documente care sa ateste ca cei doi au fost inmormantati in acel loc.

Potrivit unui comunicat al municipalitatii, remis presei dupa termenul de la sfarsitul lunii ianuarie 2007, "la data de 25 decembrie 1989 nu a fost inscris in registrul de inhumari nimic care sa ateste inhumarea sotilor Ceausescu. Nu a fost depus niciun document la Administratia Cimitirelor ".

De asemenea, potrivit comunicatului municipal, Administratia Cimitirelor "nu poate elibera niciun act care sa ateste inhumarea" sotilor Ceausescu in Cimitirul Ghencea, tocmai din lipsa inscrisurilor oficiale. Mai mult, ACCU nu poate elibera nici autorizatie pentru dezgroparea sotilor Ceausescu pana la pronuntarea instantei.

"Avand in vedere faptul ca exista un proces pe rol, care are ca principal obiect stabilirea de catre instanta a faptului ca in cimitirul Ghencea Civil au fost inmormantati sotii Ceausescu, exhumarea este posibila numai dupa verdictul instantei", preciza atunci Primaria Capitalei.