Olesya Krivtsova etalează pe o gleznă un tatuaj anti-Putin, iar pe cealaltă are o brățară care îi monitorizează fiecare mișcare. Tânăra de 19 ani din regiunea rusă Arhanghelsk trebuie să poarte dispozitivul pe durata arestului la domiciliu, după ce a fost pusă sub acuzare pentru postări pe rețelele sociale despre care autoritățile spun că discreditează armata rusă și justifică terorismul, relatează CNN.

Litera Z, simbol al invaziei ruse în UcrainaFoto: Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images

Oficialii ruși au adăugat-o totodată pe Olesya Krivtsova pe lista teroriștilor și extremiștilor, la un loc cu ISIS, Al Qaeda și talibanii, pentru că a postat pe Instagram un mesaj referitor la explozia de pe podul din Crimeea din octombrie anul trecut în care critica de asemenea Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Krivtsova, studentă la Universitatea din Arhanghelsk (oraș din nord-vestul Rusiei), se confruntă de asemenea cu acuzații penale privind discreditarea armatei ruse pentru că ar fi distribuit o postare presupus critică cu privire la război într-un grup de discuții pentru studenți de pe rețeaua de socializare rusă VK.

În prezent, Krivtsova se află sub arest la domiciliu, în apartamentul mamei sale din Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk, având interdicție de a intra pe internet și de a folosi alte forme de comunicare.

„Cazul Olesyei nu este nici primul, nici ultimul”, a declarat Alexei Kichin, avocatul tinerei, pentru CNN.

Datele raportate de grupul pentru drepturile omului OVD-Info, un ONG rus independent specializat în monitorizarea protestelor, arată că cel puțin 61 de cazuri implicând acuzații de „justificare a terorismului” pe internet au fost deschise în Rusia anul trecut, în 26 dintre acestea fiind pronunțate până acum condamnări.

___