Statele Unite au accelerat trimiterea unei versiuni mai moderne a principalei sale bombe nucleare la bazele NATO din Europa, scrie Politico, citând două surse familiare cu problema și o telegramă diplomatică intrată în posesia jurnaliștilor săi.

Bombardier „B-52 Stratofortress”Foto: PJF News / Alamy / Profimedia Images

Telegrama diplomatică arată că oficialii americani le-au transmis aliaților din NATO în cadrul unei reuniuni cu ușile închise ce a avut loc luna aceasta la Bruxelles că bombele nucleare modernizate B61-12 vor ajunge în Europa în luna decembrie a acestui an, nu în primăvara lui 2023, cum era planificat inițial.

Mutarea vine în contextul mai larg al modernizării armamentului american din Europa pe fondul amenințărilor repetate transmise de președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali de la Moscova.

Însă ea i-a luat prin surprindere pe unii observatori care se tem că acțiunea ar putea alimenta tensiunile deja ridicate între Rusia și Europa.

„Ar fi ciudat să fie grăbită”, afirmă Hans Kristensen, directorul Proiectului de Informații Nucleare din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani.

„Ei (oficialii SUA) au spus că nu răspundem acestei situații cu arme nucleare. Nu cred că vor să pornească pe această cale”, mai spune acesta.

Aliați din NATO au cerut transferarea bombelor nucleare americane în Europa

Jurnaliștii de la Politico notează însă că mesajul din spatele mutării ar putea fi adresat nu Moscovei, ci aliaților NATO din Europa care se simt vulnerabili în fața Rusiei, ca de exemplu statele baltice.

Telegrama diplomatică obținută de Politico a fost distribuită în rândul oficialilor de la Pentagon și Departamentul de stat american pentru a-i informa cu privire la subiectele discutate la reuniunea miniștrilor Apărării din țările NATO.

Documentul afirmă că în timpul ultimelor întrevederi 15 aliați din NATO și-au exprimat îngrijorarea privind „șantajul nuclear al lui Putin”.

„Dată fiind creșterea volumului și amplorii retoricii nucleare a Rusiei, un grup de aliați au cerut consultări continue la NATO pentru a asigura pregătirea constantă și consecvența mesajelor”, notează telegrama.

Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat pentru Politico că modernizarea bombelor B61 din Europa are loc de mulți ani și că Statele Unite plănuiesc de mult timp să înlocuiască vechile arme cu versiuni modernizate ale lor.

„Acest lucru nu are nimic de-a face cu evenimentele actuale din Ucraina și [transferul] nu a fost accelerat în niciun fel”, afirmă el.

Îngrijorări privind posibilitatea unui atac nuclear rusesc

Tot jurnaliștii de la Politico notau la sfârșitul lunii septembrie, pe baza discuțiilor cu mai mulți actuali și foști oficiali de la Washington, că Statele Unite se tem că un atac rusesc cu arme nucleare tactice, cele create pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, ar putea fi depistat prea târziu.

Acest lucru s-ar datora faptului că majoritatea avioanelor și lansatoarelor de rachete din dotarea forțelor armate rusești pot lansa și arme nucleare tactice, de dimensiuni mai mici, a căror pregătire pentru un atac este mai greu de depistat.

Oficialii americani consultați de Politico afirmau că Vladimir Putin ar putea recurge la un astfel de atac cu arme nucleare tactice într-o tentativă disperată de a recâștiga inițiativa pe câmpul de luptă sau pentru a intimida Ucraina și comunitatea internațională să îi accepte revendicările.

Însă alți oficiali militari au contrazis ulterior acest lucru, dând asigurări că statele aliate au capacitățile tehnice pentru a identifica un atac nuclear rusesc iminent, chiar dacă este pregătit cu focoase de dimensiuni reduse.

Dar retorica nucleară a Moscovei a provocat din nou îngrijorări după ce ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și alți importanți oficiali ruși au început să vorbească insistent începând de duminica trecută despre faptul că Ucraina ar avea o „bombă murdară” pe care s-ar pregăti să o folosească pe teritoriul său pentru a da vina pe Rusia.

Miercuri, Vladimir Putin însuși a vorbit despre acest „pericol” care a fost dezmințit de Ucraina și respins de Statele Unite, precum și alte țări membre NATO.

Urmărește ultimele evoluții din a 246-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.