Turcia și-a suspendat joi relațiile comerciale cu Israelul, după ce și-a restricționat deja exporturile către această țară în aprilie, a anunțat Ministerul turc al Comerțului, citat de AFP.

Erdogan, la mitingul pro PalestinaFoto: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia

„Exporturile și importurile cu Israelul au fost suspendate”, a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că „Turcia va aplica aceste noi măsuri (...) până când guvernul israelian va autoriza un flux neîntrerupt de ajutor umanitar către Gaza”.

Cele două ţări au avut un volum comercial de 6,8 miliarde de dolari în 2023, precizează Reuters.

Anterior, joi, ministrul israelian de externe declarease că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a încălcat acordurile bilaterale prin blocarea porturilor pentru importurile şi exporturile israeliene.

„Acesta este modul în care se comportă un dictator, ignorând interesele poporului turc şi ale oamenilor de afaceri şi ignorând acordurile comerciale internaţionale”, a postat ministrul israelian de externe, Israel Katz, pe platforma socială X.

Katz a declarat că a dat instrucţiuni Ministerului de Externe să lucreze pentru a crea alternative la comerţul cu Turcia, concentrându-se pe producţia locală şi pe importurile din alte ţări.

Turcia acuză Israelul de genocid

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat miercuri că Turcia se va alătura procesului de genocid deschis de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), relatează Reuters.

„La finalizarea documentului juridic la care lucrăm, vom depune declarația de intervenție oficială în fața CIJ cu scopul de a pune în aplicare această decizie politică”, a declarat Fidan într-o conferință de presă comună cu ministrul de externe al Indoneziei, Retno Marsudi, la Ankara.

„Turcia va continua să sprijine poporul palestinian în toate circumstanțele”, a spus el.

CIJ a ordonat Israelului în ianuarie să se abțină de la orice acte care ar putea intra sub incidența Convenției de genocid și să se asigure că trupele sale nu comit acte de genocid împotriva palestinienilor, după ce Africa de Sud a acuzat Israelul de genocid în acțiunile din Gaza.

În ianuarie, președintele turc Tayyip Erdogan a afirmat că Turcia furnizează documente pentru cazul la CIJ.