Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat marți pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că este „principalul vinovat” pentru atacul Iranului asupra Israelului, potrivit AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Principalul responsabil pentru tensiunea care ne-a cuprins inimile în seara zilei de 13 aprilie este Netanyahu și administrația sa însetată de sânge”, a declarat șeful statului turc într-un discurs televizat.

„Atacarea de către Israel a ambasadei iraniene din Damasc, încălcând dreptul internațional și Convenția de la Viena, a fost picătura care a umplut paharul”, a mai spus președintele turc.

„Cei care au tăcut timp de luni de zile în legătură cu atitudinea agresivă a Israelului au început imediat să condamne răspunsul iranian. Cu toate acestea, Netanyahu însuși este cel care ar trebui să fie condamnat primul”, a adăugat el.

De la începutul războiului din Gaza, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost unul dintre cei mai virulenți critici ai Israelului, pe care l-a descris ca fiind un „stat terorist”.

Duminică, Turcia a cerut „încetarea escaladării” în Orientul Mijlociu, afirmând că se teme de un „război regional” în urma atacurilor iraniene împotriva Israelului de sâmbătă seara.

În cursul nopții, Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete împotriva Israelului ca răspuns la un atac împotriva consulatului său din Damasc, un atac iranian fără precedent care a fost „zădărnicit”, potrivit armatei israeliene.