Maxim Ivanov, un deputat al Dumei de Stat de la Moscova, explică numărul neobișnuit de mare de recruți care au murit la un centru de instruire din regiunea Sverdlovsk prin faptul că „nimeni nu este ferit de moarte”, potrivit Lenta.

Recruti rusiFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

El a explicat de asemenea un număr mare de recruți de vârste diferite și în formă fizică diferită se află la centrul de instruire din localitatea Elani aflată în regiunea Sverdlovsk din zona Munților Urali și că bărbații mobilizați sunt puși să sape tranșee, urmează antrenamente tactice și alte forme de instruire militară.

„Toate acestea, desigur, necesită un efort fizic. Și chiar și la cei care au fost declarați 'apt' apar unele probleme, merg la postul de prim ajutor”, afirmă politicianul.

Ivanov, un deputat în Duma de Stat din partea regiunii Sverdlovsk, susține că a fost el însuși martor la modul în care aproximativ 30 de recruți din Elani au stat la coadă pentru a primi asistență medicală.

El a anunțat de asemenea că centrul de instruire a dispus limitarea vânzării de alcool după moartea unui al patrulea recrut mobilizat în urmă cu o zi.

Ivanov anunțase marți că bărbatul în cauză s-a plâns la unitatea medicală de deteriorarea sănătății sale și că medicii l-au readus la viață de patru ori după ce inima i s-a oprit, înainte să pronunțe decesul.

O senatoare din partidul lui Vladimir Putin a propus mobilizarea bărbaților inapți fizic pentru serviciul militar

Numeroase înregistrări video, multe dintre ele filmate chiar de recruți, au arătat că în urma decretării mobilizării parțiale de președintele Vladimir Putin pe 21 septembrie și bărbați neeligibili sau scutiți din diferite motive de serviciul militar au primit ordine de încorporare.

La doar o zi după ce Putin a anunțat mobilizarea o senatoare din partidul Rusia Unită condus de acesta a propus ca și bărbații considerați inapți fizic pentru serviciul militar să fie mobilizați.

„Este necesar să se actualizeze criteriile de aptitudine pentru serviciul militar: să se excludă bolile pentru care un conscris este declarat inapt pentru serviciu”, a afirmat Olga Kovitidi, senatoarea Crimeii în camera superioară a parlamentului de la Moscova.

Ea a subliniat că „o serie de boli”, printre care scolioza și platfusul, pot fi recunoscute ca fiind compatibile cu serviciul militar.

Pe 5 octombrie Putin a anunțat că a semnat un ordin care „corectează” greșelile apărute în timpul procesului de mobilizare.

Modul haotic în care acesta s-a desfășurat și faptul că au fost mobilizați bărbați care în mod evident nu au ce căuta în forțele armate au produs un scandal național în Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 231-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.