Joe Biden a declarat că se îndoiește că Vladimir Putin va folosi o armă nucleară tactică, în timp ce Ucraina a pledat pentru o creștere rapidă a ajutorului militar occidental pentru a se apăra împotriva atacurilor cu rachete asupra orașelor sale.

HotNews.roFoto: Hotnews

07:35Noul material LIVE, cu evenimentele de joi, poate fi urmărit aici.

Sinteza zilei de miercuri:

Ucraina primește întăriri ale apărării aeriene occidentale în fața bombardamentelor rusești

  • Ucraina a declarat miercuri că a recucerit mai multe orașe de la ruși în sudul țării și a salutat sprijinul reafirmat al aliaților săi occidentali, care au promis să livreze apărarea aeriană "cât mai curând posibil" după bombardamentele intense ale Rusiei.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că furnizarea acestor sisteme pentru a neutraliza rachetele rusești de pe cerul ucrainean este "prioritară".
  • G7 și FMI au reafirmat miercuri că vor sprijini Ucraina "atâta timp cât va fi necesar" pentru a face față consecințelor economice de miliarde de dolari ale invaziei rusești.
  • "Problema cheie este acoperirea deficitului nostru bugetar și reconstruirea rapidă a infrastructurii distruse", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic, mulțumind țărilor aliate.
  • Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a salutat deja "o nouă eră a apărării aeriene" odată cu sosirea "sistemului Iris-T din Germania" și cu viitoarea livrare de către SUA a "NASAMS".
  • Președintele francez Emmanuel Macron a promis de asemenea în cursul serii "radare, sisteme și rachete" antiaeriene, fără a preciza când vor fi livrate. El a repetat că Franța colabora cu Danemarca pentru a trimite șase obuziere autopropulsate Caesar, în plus față de cele 18 deja livrate.
  • Între timp, Uniunea Europeană, formată din 27 de state membre, a convenit asupra unei misiuni militare de instruire a forțelor ucrainene în mai multe state membre. Aproximativ 15.000 de militari ar trebui să fie implicați în prima etapă, potrivit a doi diplomați.

Putin așteaptă ca Erdogan să-i facă o propunere de mediere cu Ucraina

  • Kremlinul a declarat miercuri că se așteaptă ca președintele turc Recep Tayyip Erdogan să îi facă o propunere concretă lui Vladimir Putin de mediere în conflict, atunci când aceștia se vor întâlni joi în Kazahstan.
  • "Turcii oferă mediere. Dacă vor avea loc contacte (ruso-ucrainene), acestea vor avea loc pe teritoriul turc", a declarat reporterilor consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Ușakov.

NATO avertizează Rusia în caz de atac nuclear, iar Gazpromul Europa că „nu va trece iarna”

  • O lovitură nucleară din partea Rusiei ar declanșa „aproape sigur” un „răspuns fizic” din partea aliaților Ucrainei și potențial din partea NATO, a afirmat miercuri un oficial de rang înalt din cadrul NATO, potrivit unui purtător de cuvânt al Alianței, informează CNN.
  • „Ar atrage aproape cu siguranță un răspuns fizic din partea multor aliați și, posibil, chiar din partea NATO”, a spus oficialul, potrivit ofiţerului de presă.
  • Șeful gigantului energetic rusesc Gazprom avertizează țările europene cu privire la consecințele renunțării la energia provenită din Rusia.
  • Nu există „nicio garanție” că Europa ar supraviețui acestui sezon de iarnă, bazat pe rezervele sale de gaz actuale, a spus miercuri Alexei Miller, CEO-ul companiei Gazprom, deținută de statul rus, relatează CNN.
  • Vorbind la o conferință pe teme energetice desfășurată la Moscova, Miller a mai susținut că gazul din depozitele subterane ale Germaniei ar fi suficient doar pentru două luni, maximum două luni și jumătate.

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 231 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

00:49 Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, anunţă că se întoarce la Kiev în urma întâlnirilor avute la Sankt Petersburg, după cum a convenit cu Zelenski

00:21„Avertismentul” șefului Gazprom: „Nu există nicio garanție” că Europa va supraviețui acestei ierni

00:02Președintele francez Emmanuel Macron a acuzat miercuri Rusia că a "făcut jocul" Azerbaidjanului, cu "complicitatea Turciei", împotriva Armeniei și că urmărește o "manevră de destabilizare" în regiune, potrivit AFP.

23:24Adunarea Generală a ONU condamnă "anexarea ilegală" de către Rusia a teritoriilor Ucrainei

23:15 Lukașenko va avea "probleme" dacă se va angaja într-un nou război în Ucraina, avertizează Macron

Președintele belarus Alexandr Lukașenko va avea "probleme" în țara sa dacă se va angaja mai departe în războiul din Ucraina alături de Rusia, a avertizat miercuri președintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP.

NATO spune că un atac nuclear rusesc ar declanșa „aproape sigur” un răspuns

22:50G7 va continua să susțină Ucraina "atâta timp cât va fi necesar" în fața invaziei rusești

G7 va continua să sprijine Ucraina "atât timp cât va fi necesar" pentru a face față invaziei rusești și consecințelor economice ale acesteia, au anunțat miercuri miniștrii de finanțe într-o declarație comună la finalul unei reuniuni la Washington, potrivit AFP.

22:15 Cehia impune o interdicţie de intrare pentru ruşii cu vize Schengen

21:55 Un înalt oficial NATO spune că un atac nuclear rusesc ar declanșa „aproape sigur” un „răspuns fizic” din partea aliaților Ucrainei și posibil chiar din partea NATO

21:45 Franța va livra sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, afirmă Macron

"Vom livra radare, sisteme și rachete (antiaeriene, n.r.) pentru a-i proteja (pe ucraineni) de atacuri, în special pentru a-i proteja de atacurile dronelor", a spus el, citează AFP.

Președintele francez a repetat, de asemenea, că Franța ia în considerare livrarea de obuziere autopropulsate Caesar suplimentare Ucrainei.

"Am livrat 18 dintre ele" de la începutul războiului, "lucrăm la livrarea a încă șase tunuri cu Danemarca", a spus el, explicând că aceste șase Caesar au fost inițial destinate armatei daneze. "Încercăm să le livrăm ucrainenilor chiar acum", a spus el.

Putin așteaptă ca Erdogan să-i facă o propunere de mediere cu Ucraina

21:10Aliații Ucrainei promit să îi consolideze apărarea aeriană cât mai curând posibil

Puterile occidentale caută - cu dificultate - modalități de a furniza Ucrainei cele mai avansate sisteme ale lor, deoarece ele însele au cantități limitate, au declarat diplomații.

20:52Kremlinul se aşteaptă ca Erdogan să-i facă joi lui Putin o propunere concretă de mediere cu privire la Ucraina

20:05 Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a făcut un apel către cetăţeni şi întreprinderi să reducă consumul de energie electrică în orele de vârf (între 17.00 și 22.00) pentru a stabiliza sistemul energetic, după pagubele cauzate de atacurile ruseşti cu rachete din această săptămână.

19:45 Tunuri de artilerie intrate în serviciu tocmai în 1943 au fost văzute pe front, folosite de forțele ruse din Ucraina:

19:06Olanda a decis astăzi să trimită Ucrainei capacitate suplimentară de apărare aeriană, a anunțat premierul olandez Mark Rutte aflat în vizită în România.

„Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, toată lumea a aflat că apărarea noastră comună este mai importantă ca niciodată. NATO lucrează deja de mai mult timp la Flancul de Est, iar desfăşurarea militarilor din mai multe ţări în acest Grup de luptă NATO arată că suntem hotărâţi să apărăm teritoriul popoarelor noastre. (....) Noi colaborăm pentru o Europă paşnică şi sigură. Trebuie să sprijinim Ucraina cu toate mijloacele posibile: financiare, militare, umanitare. Atacurile recente la ţintele civile din Ucraina reprezintă o escaladare gravă şi arată cât de necesar este sprijinul acesta. De aceea Olanda a decis astăzi să trimită capacitate suplimentare de apărare aeriană Ucrainei, care să ajute la apărarea împotriva Rusiei”, a declarat Mark Rutte, miercuri, la Cincu, potrivit News.ro

El a subliniat că ţările NATO „nu cedează agresiunii, nu cedează tiraniilor”.

18:27UE ar trebui să furnizeze tancurile specifice pe care le cere Ucraina, spune preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola

17:55Imagini realizate din satelit arată că armata rusă a început să construiască „dinți de dragon” în regiunea Lugansk, apelând la o tactică din al Doilea Război Mondial pentru a-și întări linia defensivă.

Tanc rusesc capturat în fața ambasadei Rusiei din Berlin

17:19​Vladimir Putin a acuzat miercuri G7 și UE că „distrug” piața mondială de energie plafonând prețul petrolului rusesc, susținând că nu expiră nicio garanție că o astfel de decizie nu va fi impusă și în alte domenii.

17:10Rușii au început să formeze o linie defensivă, cu baricade și tranșee de apărare în Luhansk:

16:27 Un tribunal german a decis că activiștilor ar trebui să li se permită să plaseze un tanc rusesc capturat în fața ambasadei Rusiei din Berlin, respingând obiecțiile oficialilor locali care s-au opus ideii

16:00 Furnizarea de sisteme de apărare aeriană Ucrainei este „prioritară" pentru aliați, care trebuie să se ocupe și de refacerea stocurilor de arme și muniții, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ucrainenii au „nevoie urgentă" de apărare aeriană pentru a face față bombardamentelor nediscriminatorii ale Rusiei, a declarat el la începutul reuniunii miniștrilor apărării din cadrul alianței de la Bruxelles.

„Unii aliați au furnizat astfel de sisteme de apărare. Dar ucrainenii au nevoie de mai mult", a insistat el. „Au nevoie de diferite tipuri de apărare aeriană, cu rază scurtă de acțiune, cu rază lungă de acțiune, sisteme împotriva rachetelor balistice, a rachetelor de croazieră, a dronelor. Sisteme diferite pentru sarcini diferite", a explicat acesta.

Putin spune că investițiile în sectorul energetic s-au prăbușit, dar că acest lucru nu are legătură cu sancțiunile occidentale

15:52 ​Președintele rus Vladimir Putin a afirmat miercuri că investițiile în sectorul energetic rusesc au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, dar că acest lucru nu are legătură cu „operațiunea militară specială”, invocând un alt motiv.

15:47 Germania nu va primi gaz rusesc prin Nord Stream 2, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului, după ce Vladimir Putin s-a oferit să reia livrările prin acest gazoduct.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a adăugat că, dacă Rusia dorește să reia livrările de gaze, ar putea face acest lucru prin conducta Nord Stream 1. Întrebat dacă Germania exclude primirea de gaz prin Nord Stream 2, purtătorul de cuvânt a răspuns: „Da."

Putin vrea să facă în Turcia un mare hub pentru gazele rusești

15:13 Șeful Gazprom, Alexei Miller, a declarat miercuri că reparația conductelor Nord Stream va dura cel puțin un an și că Rusiei încă nu i s-a acordat acces în zona avariilor.

Vorbind la conferința Russian Energy Week de la Moscova, Miller a reluat, de asemenea, un apel făcut mai devreme de președintele rus Vladimir Putin pentru realizarea unui hub european de gaze în Turcia. (Reuters)

15:02 VIDEO Viral: Cum a cerut ministerul ucrainean al Apărării Franței să își demonstreze „dragostea”

14:55Ce vrea Putin să facă cu gazele care nu mai curg prin Nord Stream: Le-am putea muta în regiunea Mării Negre, prin Turcia

14:45VIDEO Nouă lovitură lejeră a ucrainenilor: Două obuziere autopropulsate 2S19 Msta-S ale armatei ruse sunt distruse unul după altul

14:27 Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia intenționează să mențină producția și exporturile de petrol la nivelurile actuale până în 2025, afirmând că Moscova nu va ceda poziția de lider mondial pe piața energetică globală, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Putin a salutat, de asemenea, grupul OPEC+, care săptămâna trecută a anunțat că va reduce producția în încercarea de a menține prețurile petrolului la un nivel ridicat, și a declarat că Rusia intenționează să continue să colaboreze cu OPEC.

Rușii ar fi pierdut cel puțin 4 elicoptere în 18 minute

14:08 Forțele aeriene ucrainene au doborât în doar 18 minute patru elicoptere de atac rusești, și s-a tras asupra altor două, ceea ce ar putea însemna că numărul pierderilor ar putea fi mai mare, anunță Forțele Aeriene ale Armatei Ucrainene.

13:46 Oficiali din peste 50 de țări se reunesc miercuri la Bruxelles, în marja unei reuniuni NATO, pentru a discuta despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, înființat de Statele Unite pentru ca țările să coordoneze ajutorul militar acordat Kievului, urmează să se reunească miercuri, înaintea unei reuniuni de două zile, la Bruxelles, a miniștrilor apărării din cadrul NATO.

13:40 Maxim Ivanov, un deputat al Dumei de Stat de la Moscova, explică numărul neobișnuit de mare de recruți care au murit la un centru de instruire din regiunea Sverdlovsk prin faptul că „nimeni nu este ferit de moarte”

13:33 Cel puțin șapte persoane au fost ucise și opt rănite într-un atac rusesc asupra unei piețe aglomerate din orașul Avdiivka miercuri, a anunțat guvernatorul regiunii ucrainene Donețk.

„Rușii au lovit piața centrală unde se aflau mulți oameni în acel moment", a declarat Pavlo Kyrylenko, adăugând că nu există "nicio logică militară" pentru un astfel de atac. El a făcut publice și imagini cu cadavre și cu tarabe distruse din piață.

13:21 Disperați să evite mobilizarea declarată de Vladimir Putin, peste 20 de ruși au fugit cu iahturi pe coasta Pacificului de Nord până în Coreea de Sud, dar majoritatea au fost respinși.

Ucrainenii spun că au eliberat 5 localități din Herson

12:56Președintele american Joe Biden i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să nu se mai afirme în public că Statele Unite nu furnizează suficient ajutor militar Kievului, scrie The Washington Post, citând un înalt oficial din administrația democrată de la Washington.

12:50Țările din Grupul Vișegrad condamnă invazia rusă, dar nu consideră o problemă faptul că Ungaria nu ajută militar Ucraina

12:03 Compania ucraineană de stat pentru energie nucleară Energoatom a acuzat miercuri Rusia că nu a permis convoiului de vehicule al companiei care transporta motorină să ajungă la centrala Zaporojie după ce aceasta a rămas fără curent electric.

Alimentarea cu energie electrică, recent restabilită, a fost întreruptă din nou, ceea ce a forțat centrala să apeleze la generatoare diesel de urgență, a declarat Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere atomică al ONU. Energoatom a spus că a avut loc un atac cu rachete rusești asupra centralei.

11:56Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri dimineaţa recucerirea din mâinile forţelor militare ruse a cinci localităţi din regiunea Herson, unde Ucraina desfăşoară o contraofensivă, determinând retragerea trupelor ruse într-o regiune pe care Moscova susţine că a anexat-o.

11:47 Internauții au descoperit o înregistrare video cu Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui rus Vladimir Putin, vorbind în 2008 despre perspectiva unui război cu Ucraina, poziția sa de atunci fiind una radical diferită față de cea din prezent.

Stocurile rusești de rachete au fost în mod clar subestimate

11:41 Potrivit armatei ucrainene, trupele ruse au pierdut în ultima zi 270 de soldați, 1 tanc, 19 blindate de luptă, 11 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple, 1 sistem antiaerian, 15 drone și 11 autocisterne și diferite alte vehicule, iar 20 de rachete de croazieră nu și-au atins țintele:

11:22Papa Francisc a condamnat miercuri „bombardamentele neîncetate" ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a făcut apel la „cei care au soarta războiului în mâinile lor" să înceteze.

10:45FOTO Cum se încurcă în minciuni rușii: Scanarea camionului cu explozibil arată altfel decât imaginile camerei de supraveghere

10:36VIDEO O televiziune deținută de Gazprom a difuzat imagini șocante cu atacurile cu rachete împotriva orașelor din Ucraina, civili ucraineni terorizați și trupuri neînsuflețite aruncate de ocupanții ruși într-o groapă comună, totul pe un ton triumfalist.

09:45Cum vede un fost colonel de informații turc războiul din Ucraina: „Dacă se pierde Crimeea, începe războiul nuclear"

09:30Stocurile rusești de rachete au fost în mod clar subestimate, spun cercetătorii de la un prestigios institut. Va putea Moscova să mărească producția?

Ucraina a primit alte 4 HIMARS

09:10 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat miercuri că a arestat cinci ruși și trei cetățeni ucraineni și armeni în legătură cu explozia care a avariat podul din Crimeea sâmbăta trecută, relatează Interfax.

FSB a susținut că explozia a fost organizată de Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării și de directorul acesteia, Kyrylo Budanov.

09:01 Polonia anunță că marți seară a detectat o scurgere în conducta de petrol Drujba. Rusia furnizează Europei aproximativ 3,2 milioane de tone de țiței pe lună prin intermediul acestui oleoduct.

08:49 Ministrul ucrainean al apărării anunță că țara sa a primit alte 4 lansatoare multiple HIMARS.

„Au sosit alte patru alte (lansatoare) HIMARS de la partenerii noștri americani. Mulțumesc președintelui Joe Biden, secretarului apărării Lloyd Austin și poporului american. Ora HIMARS: Un moment bun pentru ucraineni și unul prost pentru ocupanți. Este o veste bună înainte de (reuniunea) Ramstein 6, unde merg miercuri. Vor veni și altele”, a scris Oleksii Reznikov pe Twitter.

Dronele iraniene nu vor acoperi golul din capabilitățile Rusiei

08:25 Evaluarea armatei britanice de miercuri dimineață are ca subiect dronele iraniene folosite de ruși:

  • Rusia a desfășurat vehicule aeriene fără echipaj (UAV) de fabricație iraniană cel puțin din august 2022, inclusiv varianta de atac unidirecțional Shahed-136.
  • Rusia a inclus variantele Shahed printre valurile extinse de lovituri pe care le-a efectuat luni. Anterior, Statul Major General ucrainean a raportat că Rusia a lansat un total de 86 de Shahed-136 și a susținut că 60% dintre acestea au fost distruse în aer.
  • Aceste UAV-uri sunt lente și zboară la altitudini joase, ceea ce face ca aeronavele solitare să fie ușor de țintit cu ajutorul apărării aeriene convenționale. Există o posibilitate reală ca Rusia să fi obținut un oarecare succes prin atacul cu mai multe UAV-uri în același timp.
  • Deși are o rază de acțiune declarată de 2.500 km, Shahed-136 are doar o încărcătură explozivă mică. Este puțin probabil ca acesta să îndeplinească în mod satisfăcător funcția de atac în adâncime dorită de Rusia.
  • Având în vedere că avioanele de luptă tactice rusești au încă un impact limitat asupra teritoriului ucrainean, lipsa unei capacități de atac la nivel operațional fiabile, durabile și precise este probabil una dintre cele mai importante lacune de capabilitate ale Rusiei în Ucraina.

Explozii în Herson și Melitopol, miercuri dimineață

09:30 Stocurile rusești de rachete au fost în mod clar subestimate, spun cercetătorii de la un prestigios institut. Va putea Moscova să mărească producția?

08:19 Cinci explozii au fost auzite în orașul Herson la începutul zilei de miercuri, a relatat presa rusă, adăugând că, potrivit unor informații neoficiale, au fost activate sisteme de apărare antiaeriană.

Tot miercuri dimineață, Ivan Fedorov, primarul în exil al orașului ocupat Melitopol, a spus pe Telegram că a avut loc o explozie puternică în acest oraș. RIA a transmis, citând poliția locală instalată în Rusia, că un dispozitiv a explodat în apropierea pieței centrale a orașului. Nu s-au înregistrat victime, a precizat RIA.

08:07De ce Ucraina nu va mai fi atacată dinspre Belarus, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului: Rusia extrage muniție și alte materiale din depozitele militare ale Belarusului - activitate care este incompatibilă cu realizarea condițiilor pentru un atac terestru rusesc sau belarus pe scară largă împotriva Ucrainei din Belarus.

07:38 Plafonarea prețului la livrările de petrol rusesc pe cale maritimă, în curs de elaborare de către Statele Unite și țările G7, ar putea reduce în mod semnificativ veniturile Rusiei, încurajând în același timp Moscova să continue să producă petrol, au spus 16 economiști de la universități americane și britanice de top într-un mesaj către secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Plafonul, convenit în principiu luna trecută de G7, ar trebui să reducă veniturile Rusiei prin consolidarea poziției de negociere a eventualilor cumpărători, au declarat economiști precum Simon Johnson de la Sloan School of Management din cadrul Massachusetts Institute of Technology, Jason Furman de la Universitatea Harvard și Ryan Kellogg de la Universitatea din Chicago, într-o scrisoare adresată lui Yellen.

„Deși nu ne așteptăm ca toate tranzacțiile să fie efectuate în cadrul plafonului de preț, existența acestuia ar trebui să crească în mod semnificativ puterea de negociere a entităților din sectorul public și privat care cumpără petrol rusesc", spun economiștii citați. (Reuters)

07:11Joe Biden: Nu cred că Vladimir Putin va folosi o armă nucleară în Ucraina, este iresponsabil partea lui să vorbească despre asta

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente

  • Volodimir Zelenski intenționează să continue miercuri, la Bruxelles, apelurile sale pentru un ajutor militar mai mare către liderii occidentali ce se vor întâlni în marja unei reuniuni NATO pe tema apărării.
  • NATO a transmis Moscovei că va răspunde la orice atac asupra infrastructurii critice a aliaților cu un „răspuns unit și hotărât" și că monitorizează îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei, deoarece Rusia „pierde pe câmpul de luptă" din Ucraina.
  • Membrii NATO și aliații reuniți miercuri la Bruxelles se vor concentra probabil pe furnizarea de sisteme suplimentare de apărare aeriană Ucrainei, a declarat ambasadorul SUA la NATO. Jens Stoltenberg a spus că Alianța va fi alături de Kiev atâta timp cât va fi nevoie.
  • Statele Unite accelerează expedierea de sisteme sofisticate de apărare aeriană NASAMS către Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.
  • Ucraina a primit marți primul din cele patru sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T pe care Germania a promis că le va furniza, a declarat o sursă din Ministerul german al Apărării.
  • Grupul celor șapte națiuni (G7) s-a angajat să susțină Ucraina atât timp cât va fi nevoie, adăugând că orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare va aduce consecințe grave.
  • Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că promisiunile SUA de a furniza Ucrainei sisteme avansate de apărare antiaeriană nu vor face decât să prelungească conflictul și să provoace mai multă suferință Ucrainei.
  • Producătorii europeni de armament au cerut UE să ajute la coordonarea achizițiilor de arme, în timp ce se străduiesc să crească producția pentru a satisface cererea în creștere pentru războiul din Ucraina, după reducerea cheltuielilor pentru apărare în deceniile de pace din Europa.
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu va refuza o întâlnire între Putin și Biden la o viitoare reuniune G20 și că va lua în considerare propunerea dacă va primi una.
  • Ministerul rus al Apărării a susținut că a lovit luni „toate țintele desemnate" din Ucraina, în ceea ce a numit un atac asupra infrastructurii militare, de comunicații și energetice.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat Rusia de comiterea unor crime de război prin faptul că a vizat în mod deliberat instalații energetice pentru a crea „condiții insuportabile pentru civili".
  • Ucraina a îndemnat civilii să nu folosească aparate de uz casnic precum cuptoarele și mașinile de spălat pentru a economisi energie electrică, în timp ce milioane de oameni se confruntă cu pene de curent după cel mai mare atac rusesc asupra rețelei sale energetice de la izbucnirea războiului.
  • Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat marți că peste 2.000 de persoane au rămas fără energie electrică susținând că Ucraina a bombardat o substație electrică din orașul Shebekino, la granița cu regiunea ucraineană Harkov.
  • Zelenski a cerut ca G7 să susțină un plafon strict pentru exporturile de petrol și gaze rusești și a exclus din nou ideea unor discuții cu Putin.
  • Deja afectată de sancțiunile occidentale, economia Rusiei se confruntă acum cu o lovitură mai mult autoprovocată, în condițiile în care campania de mobilizare militară a lui Putin amenință să submineze productivitatea, cererea și redresarea economică.
  • Actualul șoc energetic, în special în Europa, nu este tranzitoriu, iar realinierea geopolitică a surselor de aprovizionare cu energie care are loc în urma războiului Rusiei este atât „amplă, cât și permanentă", a spus FMI.

---------------