Ucraina a anunțat că își va întări forțele armate după ce Rusia a lansat cele mai mari atacuri aeriene asupra orașelor de la începutul războiului, forțând mii de oameni să se refugieze în adăposturi antiaeriene și determinând Kievul să oprească exporturile de electricitate către Europa. Preşedintele american Joe Biden şi liderii Grupului celor şapte (G7) vor avea marţi o întâlnire virtuală pentru a discuta despre angajamentul lor de a sprijini Ucraina şi de a-l trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru agresiunea Rusiei, inclusiv pentru recentele sale atacuri cu rachete în Ucraina, a anunţat Casa Albă, potrivit Reuters.

Resturi de rachete rusești într-un parc din centrul KievuluiFoto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

07:30Noul material LIVE, cu evenimentele de miercuri, poate fi găsit aici

Sinteza zilei de marți

Noi lovituri rusești împotriva Ucrainei, G7 promite să îl "tragă la răspundere" pe Putin

  • Rusia a revendicat marți noi lovituri "masive" asupra infrastructurii ucrainene, pentru care G7, reunit în regim de urgență, a promis că îl va "trage la răspundere" pe președintele rus Vladimir Putin.
  • În cadrul unei reuniuni virtuale cu G7, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutor pentru crearea unui "scut aerian" deasupra Ucrainei, avertizând că "liderul rus, aflat la sfârșitul domniei sale, are încă mijloacele de a escalada".
  • Noi lovituri rusești ucigașe au lovit marți seara regiunea Zaporojie, potrivit șefului adjunct al administrației prezidențiale Kiril Timoșenko. "Teroriștii ruși (...) au bombardat Orikhiv și Stepnoguirsk", provocând șapte morți și șapte răniți, a scris el pe Twitter.
  • Bombardamentele au provocat, de asemenea, "distrugeri grave" la instalațiile energetice din regiunea centrală Dnipro, lăsând "multe sate fără energie electrică", potrivit guvernatorului regional.
  • Kievul a fost cruțat. Însă operatorul de electricitate care deservește capitala, DTEK, a anunțat că, din cauza lipsei de energie electrică, "începând de marți", întreruperi regulate de curent vor afecta diferite districte, în condițiile în care se apropie iarna și ucrainenii se tem de lipsa apei, a încălzirii și a electricității.
  • La Moscova, Ministerul Apărării a salutat faptul că "loviturile masive" împotriva "țintelor sistemului de comandă militară și energetică al Ucrainei" și-au "atins obiectivul".

Avertisment pentru Belarus

  • G7 a avertizat, de asemenea, Belarusul că formarea unei forțe militare comune între Moscova și Minsk este "cel mai recent exemplu al complicității (sale)" cu Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Zelenski a făcut apel la cele mai bogate șapte țări pentru o misiune internațională de observare a frontierei dintre Ucraina și Belarus.
  • Marți, Minskul a dat asigurări că forța comună ruso-belarusă este "pur defensivă". Președintele belarus Alexander Lukașenko, singurul aliat al Moscovei în război, a justificat inițiativa acuzând Kievul că pregătește un atac asupra țării sale, dar nu a trimis trupe în Ucraina.

Întărirea flnacului NATO. Noi trupe și blindate vin în România

  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a considerat marți că este "un semn de slăbiciune, deoarece Rusia pierde pe câmpul de luptă".
  • Alianța Atlantică și-a "dublat" prezența în Marea Baltică și în Marea Nordului, ajungând la "peste 30 de nave", după recentul sabotaj al gazoductului Nord Stream, a adăugat Stoltenberg.
  • În aceeași zi, "având în vedere violența luptelor din Ucraina", Franța a anunțat că va trimite în curând infanterie și tancuri Leclerc și își va dubla personalul militar în România pentru a întări misiunea locală a NATO.

78 de civili exhumați

  • În regiunea Donețk din estul Ucrainei, autoritățile au anunțat marți că au exhumat cadavrele a 78 de civili din două orașe recent recucerite de forțele ucrainene.
  • Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că unele dintre cadavre prezentau semne de "moarte violentă", două dintre ele fiind arse, în Sviatorguirsk. În Lyman, au fost numărate aproximativ 110 morminte, din care au fost exhumate imediat 44 de cadavre, inclusiv cele ale "unui copil de un an și ale întregii sale familii".
  • Ucraina a acuzat forțele ruse de numeroase abuzuri, descoperind în timpul retragerii rusești morminte ale civililor uciși sau victime ale torturii sau execuțiilor sumare. Moscova neagă în mod sistematic acest lucru.

Amenințare nucleară din nou / Moscova nu crede în negocieri / Musk face valuri

  • La Sankt Petersburg (nord-vest), Vladimir Putin s-a întâlnit marți cu Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), aparent fără prea multe rezultate.
  • Președintele rus a declarat că este "deschis la dialog" cu privire la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, care se află sub control militar rusesc din martie, în timp ce dl Grossi și-a reiterat apelul pentru crearea unei "zone de protecție" în această zonă.
  • Ministrul estonian de externe spune că aliații Ucrainei nu trebuie să se sperie de avertismentul Rusiei privind „linia roșie”
  • Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a făcut apel la o încetare a focului "cât mai curând posibil" între părțile aflate în conflict. O întâlnire între președinții rus și turc este programată pentru joi în Kazahstan, în marja unui summit regional.
  • Atât Moscova, cât și Kievul consideră că negocierile sunt imposibile.
  • Elon Musk a vorbit direct cu Vladimir Putin înainte de a scrie pe Twitter planul său de pace menit să pună capăt războiului Rusiei din Ucraina, care ar fi predat definitiv un teritoriu ucrainean Moscovei, a declarat directorul companiei de consultanţă Eurasia Group, Ian Bremmer. Musk a răspuns afirmaţiilor lui Bremmer şi a spus că ”nu sunt adevărate” şi a precizat că ”a discutat cu Putin o singură dată, despre spaţiu, în urmă cu aproximativ 18 luni”, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Cele mai importante informații de marți, ziua 230 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

00:40 VIDEO Zelenski: Ucraina a doborât 20 din 28 de rachete lansate marți de Rusia

El a adus un omagiu unui soldat, Dmtro Șumski, pentru că a doborât luni două rachete de croazieră rusești folosind un sistem de rachete antiaeriene de umăr.

00:15Ministrul estonian de externe spune că aliații Ucrainei nu trebuie să se sperie de avertismentul Rusiei privind „linia roșie”

23:52Președintele rus Vladimir Putin este o „persoană rațională care a calculat greșit în mod considerabil”, a declarat președintele american Joe Biden într-un interviu CNN, care a publicat câteva citate înainte de difuzarea integrală marți.

23:20Ucrainenii din Praga s-au adunat în această seară pentru a protesta față de atacurile cu rachete rusești, relatează AP.

Protestatarii au ținut cruci albastre și galbene cu numele orașelor lovite de rachetele rusești. "Ucraina are nevoie de apărare aeriană pentru a putea preveni masacrele populației civile și distrugerea orașelor noastre", spun ei.

22:45Treizeci și doi de ucraineni s-au întors acasă marți într-un schimb de prizonieri de război cu Rusia, a declarat un înalt oficial ucrainean, relatează Reuters.

Ce arată ultimele mutări ale lui Vladimir Putin

22:22Acuzat că „planul său de pace” a fost inspirat de Putin, Elon Musk susține că a discutat cu liderul de la Kremlin doar în urmă cu aproximativ 18 luni

Elon Musk a vorbit direct cu Vladimir Putin înainte de a scrie pe Twitter planul său de pace menit să pună capăt războiului Rusiei din Ucraina, care ar fi predat definitiv un teritoriu ucrainean Moscovei, a declarat directorul companiei de consultanţă Eurasia Group, Ian Bremmer. Musk a răspuns afirmaţiilor lui Bremmer şi a spus că ”nu sunt adevărate” şi a precizat că ”a discutat cu Putin o singură dată, despre spaţiu, în urmă cu aproximativ 18 luni”, relatează The Guardian, citat de News.ro.

21:53Putin spune că este deschis unui dialog cu AIEA în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie

20:54Omul de afaceri britanic Graham Bonham-Carter a fost arestat după ce SUA l-au acuzat de conspirație pentru încălcarea sancțiunilor impuse oligarhului rus Oleg Deripaska, au declarat marți procurorii, relatează Reuters.

20:14Statele Unite vor depune eforturi pentru a accelera expedierea de sisteme de apărare antiaeriană NASAMS către Ucraina cât mai curând posibil, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.

19:57Ucraina a exhumat trupurile a zeci de civili ucișiîn orașele recucerite în estul țării

Parchetul general al Ucrainei a anunțat marți că a exhumat trupurile a 78 de civili din două orașe din estul regiunii Donețk, recent recucerite de forțele ucrainene, potrivit AFP.

19:28Ce n-a zis Putin când a decretat mobilizarea parțială. Datele publicate de Banca Centrală a Rusiei confirmă declinul

Afectată deja de sancţiunile internaţionale, economia Rusiei se confruntă acum cu o lovitură autoindusă, în condiţiile în care mobilizarea parţială a rezerviştilor decretată de preşedintele Vladimir Putin riscă să submineze productivitatea, cererea şi revenirea economică.

19:18 Franța își va consolida prezența militară în România în cadrul NATO prin desfășurarea acolo în săptămânile următoare a unei companii de „vehicule blindate pentru infanterie” și a unei escadrile de tancuri Leclerc, a anunțat marți ministrul său pentru Forțele Armate, relatează AFP.

19:02„Niciun general rus în viață nu poate schimba situația de pe front”: Ce arată ultimele mutări ale lui Vladimir Putin

18:30Ucraina a primit sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, a informat marți revista Der Spiegel, după ce luni ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, susținea că modernul sistem promis din vară va ajunge în câteva zile.

17:38 Zelenski, către G7: Dați-ne destul sisteme de apărare aeriană pentru a opri amenințarea rusă / Liderul de la Kiev refuză discuțiile cu „teroristul cheie”

17:01 VIDEO Discurs bizar al „Guvernatorul poporului” din Donețk: Ucrainenii sunt ruși posedați de diavol / Noi încercăm să îi convingem, dacă nu, îi omorâm

16:40 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că alianța de apărare occidentală va fi alături de Kiev atâta timp cât va fi nevoie și că orice atac asupra infrastructurii critice pentru alianța militară NATO ar declanșa un „răspuns unit și hotărât”.

Comentând amenințările voalate cu utilizarea armelor nucleare de către președintele rus Vladimir Putin, Stoltenberg a spus că NATO monitorizează îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei și nu a văzut nicio schimbare în postura lor.

16:25 Viktor Orban: UE este un pitic care impune sancțiuni împotriva unui gigant - Rusia / Laude pentru Angela Merkel și Donald Trump, „speranța pentru pace”

15:58Televiziunile rusești încearcă să explice lovirea unor clădiri de locuințe din Ucraina de către forțele armate ale Moscovei printr-o „curiozitate tehnică” a apărării antiaeriene a ucrainenilor.

15:51Marți, până la ora 13.30, 20 de rachete rusești de croazieră și 13 drone kamikaze au fost distruse de forțele Kievului, a anunțat Statul Major General al Ucrainei.

15:05Kremlinul a confirmat că președintele Vladimir Putin se va întâlni joi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, pentru a discuta despre situația din Ucraina, potrivit The Guardian.

Întâlnirea va avea loc la Astana, în Kazahstan, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

15:02Belarus a dat asigurări marţi că forţa militară formată cu aliatul său rus este una „strict defensivă” după ce anunțul făcut luni de dictatorul Alexandr Lukașenko a provocat temeri privind o intervenţie directă a țării în conflictul din Ucraina.

Șeful spionajului britanic: Rusia rămâne fără muniție, trupe și prieteni

14:42Marea Britanie se așteptă să vadă indicatori dacă Rusia ar începe să ia în considerare desfășurarea arsenalului său nuclear în războiul cu Ucraina, a declarat marți şeful serviciului britanic de informaţii GCHQ (Government Communications Headquarters), Sir Jeremy Fleming, însă la mai bine de jumătate de an de la începutul războiului observă că Moscova mai degrabă rămâne fără muniție, prieteni și trupe, transmite Reuters.

14:37 VIDEO Noua „reușită” a armatei ruse: Un tanc a „eliminat” din greșeală o casă din Crimeea în care se afla o fetiță de 11 ani

14:06Belarusul „ar face bine” să nu intre în Războiul rus din Ucraina, a avertizat marţi ministrul francez de Externe Catherine Colonna, vorbind de asemenea despre noi sancțiuni împotriva Minskului

13:49Forțele rusești au lovit marți infrastructura critică din orașul Lvov, lăsând o treime din localitate fără energie electrică, potrivit primarului Andrii Sadovyi, potrivit The Kyiv Independent. Două cartiere nu au apă.

13:45Armata rusă a anunțat marți că atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice și militare a Ucrainei au continuat și astăzi.

Crater uriaș de pe o stradă din Dnipro, astupat la numai o zi după un atac rusesc cu rachete

13:18Reconstrucție fulger. Primarul orașului Dnipro, care a fost luni ținta unor lovituri rusești, pe lângă alte zeci de orașe din Ucraina, a anunțat că un crater uriaș provocat de o rachetă pe un drum din localitatea în care locuiau aproximativ un milion de oameni înainte de invazie, a fost astupat până marți dimineață.

12:40 Anatoli Antonov, ambasadorul rus la Washington afirmă că ultimele declarații ale președintelui american Joe Biden confirmă statutul de participant al Statelor Unite la războiul din Ucraina.

11:58VIDEO O înregistrare video emoționantă a surprins cum sunt primiți acasă soldații ucraineni căzuți pe front, toți oamenii aflați pe marginea șoselei coborând din mașini pentru a aduce un ultim omagiu unui soldat ucis în luptă.

11:48Loviturile cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei de luni denotă stilul noului comandant al al forțelor armate ruse angajate în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, supranumit generalul „Armaghedon” după ce a condus o campanie nemiloasă de bombardament aerian în Siria împotriva civililor și a zonelor controlate de rebeli, apreciază Andri Yusov, un oficial al Serviciului de Informații al Apărării ucrainene, potrivit Ukrinform. Liderul de la Kremlin Vladimir Putin speră să schimbe cursul războiului prin numirea comandantului nemilos, însă este o misiune greu de îndeplinit, apreciază analiștiii.

11:02VIDEO Cât de mari sunt pagubele pe calea ferată de pe Podul Kerci după explozia de sâmbătă

10:53Statul Major General al Ucrainei a anunțat marți că Rusia a pierdut 63.110 soldați în Ucraina de la începutul războiului.

Patru feriboturi funcționează între Rusia și Crimeea după explozia de pe podul Kerci

10:48VIDEO Un voluntar britanic povestește cum se face recunoașterea în armata ucraineană: A fost cumplit, a trebuit să îmi arunc casca, o chinezărie ieftină

10:30Agenția rusească de știri Interfax relatează că în prezent există patru feriboturi care traversează ruta prin strâmtoarea Kerci, între Rusia și Crimeea. Un feribot circulă la fiecare două ore, relatează Interfax, iar o călătorie dus-întors durează patru ore. Ruta pe apă urmează să înlocuiască legătura rutieră și feroviară a podului Kerci, care a fost avariat în weekend, transmite The Guardian.

09:38Numirea generalul Serghei Surovikin pentru a conduce "operațiunea militară specială" din Ucraina" este o încercare a Moscovei de a se redresa pe câmpul de luptă, apreciază ministerul britanic al apărării în evaluarea sa de marți dimineață.

"Numirea lui Surovikin reflectă probabil un efort al comunității rusești de securitate națională pentru a îmbunătăți desfășurarea operațiunii. Cu toate acestea, el va trebui probabil să concureze cu un minister al apărării din ce în ce mai fracționat, care dispune de puține resurse pentru a atinge obiectivele politice care i-au fost stabilite în Ucraina", subliniază serviciile secrete militare britanice.

09:30Adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzheppar, a declarat că Rusia a lansat în noaptea de luni spre marți cel puțin cincisprezece rachete asupra orașului Zaporojie, vizând "o instituție de învățământ, o instituție medicală și clădiri rezidențiale", potrivit The Guardian.

Sirenele de raid aerian răsună din nou în Ucraina

09:27Serviciile de urgență au pus toată Ucraina în alertă pentru noi atacuri cu rachete marți, la o zi după atacurile intense ale Rusiei, transmite Reuters.

"Avertisment. În cursul zilei există o probabilitate ridicată de lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Vă rugăm să rămâneți în adăposturi pentru propria siguranță, nu ignorați semnalele de raid aerian", au anuțat Serviciile de urgență.

09:01Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a anunțat marți dimineață că bilanțul victimelor în urma atacului masiv cu rachete al Rusiei de luni a crescut 19 morți și 105 răniți, transmite The Kyiv Independent.

08:59Un conflict direct cu Statele Unite și NATO nu este în interesul Moscovei, dar aceasta va răspunde implicării tot mai mari a Occidentului în conflictul ucrainean, a declarat marți viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov, citat de agenția rusă de presă RIA Novosti, transmite Reuters.

"Îi avertizăm și sperăm că își dau seama de pericolul unei escaladări necontrolate la Washington și în alte capitale occidentale", a spus Ryabkov.

08:46Miliardarul israeliano-rus Yuri Milner a declarat luni că a renunțat la cetățenia rusă după ce a părăsit țara în 2014, când Vladimir Puin a anexat ilegal Crimeea, transmite Reuters.

08:30De ce nu protestează rușii pentru libertate și democrație? O comparație cu Iranul

08:13Comedy Club, cel mai cunoscut show umoristic tv din Rusia, are numeroase scenete în care sunt luate peste picior sancțiunile occidentale, se promovează refacerea URSS, dar se și tratează subiecte care circulă sub formă de fake-news și printre euroscepticii din UE: de exemplu, „obligarea” europenilor să mănânce insecte.

Belarusul spune că nu vrea să intre în război cu Ucraina, dar avertizează Kievul să nu provoace Minskul

07:55Belarus nu va intra în război cu statele vecine dacă acestea „nu își doresc și nu vor face pași greșiți”, a declarat ministrul belarus al apărării Viktor Khrenin, precizând că Ucraina nu trebuie să provoace Minskul, potrivit BelTA și TASS.

07:23Rusia a lovit din nou orașul Zaporojie în noaptea de luni spre marți, a anunțat guvernatorului regiunii Zaporoje, Oleksandr Starukh, citat de The Kyiv Independent.

Nu se cunosc momentan detalii despre pagube sau posibile victime.

07:18Preşedintele american Joe Biden şi liderii Grupului celor şapte (G7) vor avea marţi o întâlnire virtuală pentru a discuta despre angajamentul lor de a sprijini Ucraina şi de a-l trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru agresiunea Rusiei, inclusiv pentru recentele sale atacuri cu rachete în Ucraina, a anunţat Casa Albă, potrivit Reuters.

01:25Decizia OPEC: Un puternic senator american amenință că va bloca toate vânzările de arme către Arabia Saudită

Puternicul șef al Comisiei pentru relații externe a Senatului american a amenințat luni că va bloca orice viitoare vânzări de arme către Arabia Saudită, pe care a acuzat-o că face jocul Kremlinului prin reducerea producției de petrol, scrie AFP.

00:50Ucraina acuză Rusia la ONU că este un "stat terorist" / Cum răspunde Rusia

Ucraina a acuzat luni Rusia că este un "stat terorist" pentru că a ucis civili într-un atac masiv asupra Kievului și a altor orașe importante, o acțiune denunțată de ONU și de Occident, potrivit AFP.

00:21Joe Biden i-a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că „va continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, potrivit unui comunicat al Casei Albe, relatează AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Ministrul ucrainean al afacerilor Interne, Denis Monastirski, spune, potrivit Ukrainska Pravda, că acum 14 persoane au fost ucise, iar alte 97 au fost rănite, după ce Rusia a lansat un val masiv de lovituri care au vizat orașe din Ucraina, inclusiv Kievul.
  • „Acesta este al doilea atac de această amploare din 24 februarie. Din punctul de vedere al infrastructurii energetice critice, acesta trebuie să fie cel mai mare astfel de atac din istoria modernă. Acum putem numi acest atac terorism energetic. După părerea mea, a fost doar o extensie a terorismului nuclear [al Rusiei] de la centrala nucleară, mă refer la CNE Zaporojie, pe care forțele ruse au bombardat-o fără încetare. Au avut loc atacuri asupra a 12 regiuni diferite. Până acum, am înregistrat un total de 74 de atacuri și, din păcate, am confirmat moartea a 14 persoane; alte 97 de persoane au suferit răni”, a declarat Monastirski.
  • În cadrul unei reuniuni de urgență a Adunării Generale a ONU, ambasadorul Ucrainei, Sergiy Kyslytsya, a declarat că Rusia este un "stat terorist" și că anexarea de către aceasta a regiunilor ucrainene reprezintă o "amenințare existențială" la Carta ONU. "Rusia a dovedit încă o dată că este un stat terorist care trebuie descurajat în cele mai puternice moduri posibile", a declarat Kyslytsya.
  • Președintele Vladimir Putin a declarat că valul de lovituri asupra Ucrainei a fost un răspuns la un atac asupra podului Kerci, care leagă Rusia de Crimeea. Liderul rus a avertizat cu privire la "represalii și mai severe" în cazul unor noi atacuri ucrainene. "Să nu existe nicio îndoială", a declarat Putin în comentariile televizate adresate consiliului său de securitate, "dacă tentativele de atacuri teroriste continuă, răspunsul Rusiei va fi sever".
  • Joe Biden i-a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că „va continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, potrivit unui comunicat al Casei Albe, relatează AFP.
  • Secretarul general al ONU, António Guterres, s-a declarat "profund șocat" de atacurile aeriene rusești. Atacurile din această dimineață "constituie o altă escaladare inacceptabilă a războiului și, ca întotdeauna, civilii plătesc cel mai mare preț", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacurile cu rachete "îngrozitoare și nediscriminatorii" ale Rusiei asupra unor obiective civile din Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat "șocată și îngrozită" de atacul rusesc asupra Ucrainei.
  • Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a spus luni că Suedia nu va împărtăși concluziile anchetei privind exploziile de la gazoductele Nord Stream cu autoritățile ruse sau cu Gazprom, potrivit Reuters.
  • Un purtător de cuvânt al gigantului energetic rus Gazprom a declarat luni că un dispozitiv NATO de neutralizare a minelor a fost descoperit la gazoductul Nord Stream 1 în 2015, relatează Reuters.
  • Ministerul ucrainean al energiei a declarat că va opri exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană după atacurile Rusiei cu rachete asupra infrastructurii energetice de luni, relatează Reuters.
  • Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat că Belarus și Rusia vor desfășura o forță militară comună la granițele vestice ale țării, ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunilor. Cele două țări începuseră să își adune forțele în urmă cu două zile, aparent după explozia de pe podul rusesc spre Crimeea, a declarat Lukașenko.
  • Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed al-Nahyan, va vizita marți Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, a anunțat presa de stat din EAU. Mohamed "va discuta cu președintele Putin despre relațiile de prietenie dintre EAU și Rusia, împreună cu o serie de probleme regionale și internaționale și evoluții de interes comun", a declarat agenția de știri de stat a EAU, WAM.
  • Vladimir Putin s-ar putea întâlni cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, la un summit din Kazahstan în această săptămână, a declarat Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că este "posibil" ca cei doi să discute o propunere turcă de a găzdui discuții între Rusia și Occident cu privire la Ucraina.

------------------

Evenimentele de luni au fost LIVE aici pe Hotnews.ro