Președintele rus Vladimir Putin este o „persoană rațională care a calculat greșit în mod considerabil”, a declarat președintele american Joe Biden într-un interviu CNN, care a publicat câteva citate înainte de difuzarea integrală marți.

Joe BidenFoto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Cred că este o persoană rațională care a calculat greșit în mod considerabil”, a spus Biden.

Biden a spus că Putin a crezut în mod greșit că ucrainenii se vor supune odată ce Rusia va invada Ucraina – o judecată greșită care a fost infirmată de rezistența acerbă din interiorul țării.

„Cred că discursul, obiectivele lui nu au fost raționale. Cred că s-a gândit, cred că a crezut că va fi primit cu brațele deschise, că aceasta era casa Mamei Rusia la Kiev și că urma să fie primit, și cred că a calculat greșit”, a spus Biden.

O contraofensivă lansată de Ucraina luna trecută a avut succes în recuperarea teritoriului capturat anterior de ruși, inclusiv noduri critice de transport. Pierderile s-au dovedit cea mai recentă rușine pentru Rusia în acest război început de Putin pe 24 februarie.

Săptămâna aceasta, însă, Rusia a lansat una dintre cele mai aprige atacuri de la invadarea de la sfârșitul lunii februarie. Cel puțin 19 persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite în toată țara, în ceea ce Vladimir Putin a spus că este o răzbunare după ce podul Kerci a fost puternic deteriorat de o explozie.

Președintele american Joe Biden a promis luni președintelui ucrainean Volodomir Zelenski că Washingtonul va furniza sisteme aeriene avansate după un atac devastator de rachete al Rusiei asupra mai multor orașe.

Până acum, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a opt sisteme avansate NASAMS, două fiind așteptate să fie livrate în curând și alte șase trimise într-un interval de timp mai lung.

„Credem că suntem pe punctul de a le livra pe primele două în viitorul foarte apropiat”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în timpul unui briefing pentru reporteri. „Suntem cu siguranță interesați de a accelera livrarea NASAMS către Ucraina cât mai curând posibil”.