​Anatoli Antonov, ambasadorul rus la Washington afirmă că ultimele declarații ale președintelui american Joe Biden confirmă statutul de participant al Statelor Unite la războiul din Ucraina, relatează TASS.

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei in SUAFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Diplomatul a făcut afirmația după ce presa de stat rusă i-a cerut să comenteze faptul că Biden a promis luni seara că SUA vor furniza Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană.

„Decizia Rusiei de a lovi cu arme de precizie infrastructura din Ucraina a fost un răspuns la actele teroriste din țara noastră, a căror responsabilitate revine în întregime regimului de la Kiev”, a afirmat Antonov într-un comunicat publicat de ambasadă.

„Nu ne așteptăm la o reacție diferită din partea administrației. Totuși, percepem declarațiile conducerii americane cu privire la intenția lor de a-l sprijini pe Zelenski cu livrări suplimentare de produse militare, inclusiv cele mai moderne modele, ca o altă confirmare a faptului că Washingtonul este consolidat în statutul de participant la conflict”, a mai spus ambasadorul rus.

„O astfel de asistență, precum și asistența acordată Kievului cu informații, instructori și îndrumări cu privire la desfășurarea ostilităților, este modalitatea de a escalada în continuare și de a crește riscul unei confruntări între Rusia și NATO”, a adăugat acesta.

Antonov a solicitat SUA „și aliaților săi” să nu depășească „liniile roșii” trasate de Moscova și despre care ambasadorul spune că statele occidentale s-au apropiat.

„Nu mai susțineți regimul [de la Kiev] cu arme mortale. Acest lucru nu va duce decât la noi victime și distrugeri, prelungind și mai mult conflictul”, a conchis Anatoli Antonov.

Ce a promis președintele american Joe Biden Ucrainei

Președintele american i-a promis luni lui Volodimir Zelenski că „va continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, potrivit unui comunicat de presă remis de Casa Albă.

Administrația democrată de la Washington a mai afirmat că Joe Biden și-a exprimat de asemenea „condoleanțele” omologului său într-o discuție telefonică pe care cei doi au avut-o după atacurile masive ale Rusiei asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.

Joe Biden şi liderii Grupului celor şapte (G7) vor avea marţi o întâlnire virtuală pentru a discuta despre angajamentul lor de a sprijini Ucraina şi de a-l trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru agresiunea Rusiei.

Casa Albă a anunțat că Volodimir Zelenski va lua parte la discuții.

Ucraina a promis că îşi va întări forţele armate după ce Rusia a lansat cele mai mari atacuri aeriene asupra oraşelor de la începutul războiului, forţând mii de oameni să se refugieze în adăposturi antiaeriene şi determinând Kievul să oprească exporturile de electricitate către Europa.

Urmărește ultimele evoluții din a 230-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.