Preşedintele american Joe Biden şi liderii Grupului celor şapte (G7) vor avea marţi o întâlnire virtuală pentru a discuta despre angajamentul lor de a sprijini Ucraina şi de a-l trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru agresiunea Rusiei, inclusiv pentru recentele sale atacuri cu rachete în Ucraina, a anunţat Casa Albă, potrivit Reuters.

Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa la vârful reuniunii, a precizat luni Casa Albă, anunță news.ro. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, liderul ucrainean transmiţând că loviturile de rachetă împotriva unor obiective civile din întreaga Ucraină sunt un semn de slăbiciune a armatei ruse, care pierde pe câmpul de luptă, reprezintă teroare pură şi că nu vor ceda şantajului rusesc cu rachete, a anunţat Administraţia prezidenţială din Kiev, luni seara.

Cei doi lideri au discutat despre importanţa apărării antiaeriene şi despre continuarea contribuţiilor americane pentru creşterea acestei capacităţi.

Ucraina a promis că îşi va întări forţele armate după ce Rusia a lansat cele mai mari atacuri aeriene asupra oraşelor de la începutul războiului, forţând mii de oameni să se refugieze în adăposturi antiaeriene şi determinând Kievul să oprească exporturile de electricitate către Europa.

Luni dimineaţă, rachete au lovit ţinte din întreaga Ucraină, ucigând 14 persoane şi rănind zeci, în timp ce au sfâşiat intersecţii, parcuri şi locuri turistice.

Explozii au fost raportate în Kiev, Lviv, Ternopil şi Zhytomyr în vestul Ucrainei, Dnipro şi Kremenchuk în centru, Zaporizhzhia în sud şi Kharkiv în est, au declarat oficialii ucraineni, mai transmite Reuters.