Comedy Club, cel mai cunoscut show umoristic tv din Rusia, are numeroase scenete în care sunt luate peste picior sancțiunile occidentale, se promovează refacerea URSS dar se și tratează subiecte care circulă sub formă de fake-news și printre euroscepticii din UE: de exemplu, „obligarea” europenilor să mănânce insecte.

Video umoristic din emisiunea ruseasca Comedy ClubFoto: Screenshot Youtube/ Comedy Club

Show-urile umoristice nu au dispărut de pe ecranele telespectatorilor ruși odată cu începutul agresiunii militare în Ucraina. Mai multe emisiuni umoristice din Rusia au revenit cu un nou sezon de toamnă.

Din cauza cenzurii, posturile TV din Federația Rusă abordează, în general, doar la modul tangențial subiecte legate de situația politică actuală sau economică.

Un caz interesant este însă acela al noi ediții a Comedy Club, probabil, celui mai cunoscut show umoristic din Rusia, care a apărut în această țară încă în aprilie 2005. Emisiunea este difuzată în prezent de THT, un post de televiziune federal care face parte din holdingul Gazprom-media.

Pe lângă obișnuitele subiecte care tratează relațiile dintre bărbați și femei, situații din viața cotidiană, realizatorii au acum sketch-uri și pe tema sancțiunilor economice ale Occidentului împotriva Rusiei.

Mesajul transmis este acela că sancțiunile nu-i sperie pe cetățenii Rusiei, o țară care domină lumea în ceea ce privește resursele de energie. De asemenea, în aceste scenete se fac și aluzii la ambițiile lui Putin de a reface Uniunea Sovietică.

Vă prezentăm câteva fragmente din noul sezon al acestui show, pe care le-am găsit pe canalul acestuia de Youtube. Ca o precizare importantă, actorii care apar în acest show nu și-au exprimat public poziția față de războiul din Ucraina. Mai trebuie spus că subiectul războiului nu este abordat în mod direct în scenetele emisiunii de umor.

„Va dispărea KFC, vom prăji rândunelele”

Într-una din scenete, comediantul rus Garik Harlamov face trimitere la statutul de mare putere energetică a țării și la nevoia pe care UE o are de gazul rusesc.

Sursa: Youtube/Comedy Club

„Va dispărea KFC, vom prăji rândunelele, toate sancțiunile voastre le vom putem substitui. În schimb, aveți soarele în locul becurilor strălucitoare. Acolo (pe soare) veți prăji și veți fierbe. Dar voi de o mie de ori nu ne-ați ascultat. Vă spuneam să achitați cu ruble pentru gaz. Iar în curând va veni iarna. Salut, Lituania!”, cântă comediantul rus Garik Harlamov.

Într-un alt video se vorbește despre decizia de a exclude Rusia din competițiile internaționale, cum ar fi Eurovision, dar se face o trimitere directă și la ambiția Kremlinului de a reface URSS. Reamintim că Putin a numit căderea URSS „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut”.

Sursa: Youtube/Comedy Club

  • „- Salut!
  • - Așa. Bună ziua!
  • -Tu ești de la Eurovision?
  • - Cine sunteți?
  • - Eu sunt Ignat. Eu te întreb: tu ești de la Eurovision?
  • - Rusia a fost eliminată din Eurovision.
  • - Voi merge nu din partea Rusiei, ci din partea URSS.
  • - Nu există această țară.
  • - Așteaptă. Până la Eurovision va fi”.

„Nuggets cu gândaci de bucătărie” sau „cheeseburgeri cu lăcuste și cola cu ploșnițe”

Interesant este că un subiect foarte prizat și în mediile eurosceptice din Occident, cum este cel al insectelor pe care Comisia Europeană le-a autorizat pentru consum în UE, face carieră și în emisiunea rusească Comedy Club.

Iată care este mesajul dintr-un video care se vrea unul ironic la adresa europenilor care nu mai au bani să-și cumpere carne, dar în schimb sunt dispuși să mănânce „nuggets cu gândaci de bucătărie” sau „cheeseburgeri cu lăcuste și cola cu ploșnițe”. Nu-i așa că mesajul vi se pare cunoscut și l-ați văzut și prin România?

Reamintim că tot ce a făcut Comisia Europeană a fost să autorizeze pentru consumul în UE mai multe insecte, precum lăcuste sau greieri de casă, la solicitarea unor companii care au cerut aprobarea pentru a introduce astfel de produse pe piața europeană.

Acest lucru a stârnit dezbateri inclusiv în România, unii politicieni acuzând liderii europeni că vor să ne ia carnea de vită și de porc și să ne bage pe gât insecte.

Sursa: Youtube/Comedy Club

„Nicole Kidman, Robert Downey Jr, Angelina Jolie spun că este excelent să mănânci insecte. Cu atât mai mult acum, când în Europa carnea a devenit atât de scumpă. Vă prezentăm noul fast food european „NasecomburgerKING” (Insect burger KING). Comandă prânzul - șase nuggets din gândaci de bucătărie, un cheeseburger crocant din lăcustă și o „cola” mare cu ploșnițe”.

Aplicația de pe telefon „un kazah cunoscut”

Un alt subiect care mi-a atras atenția în emisiunea de comedie este și acela referitor la felul în care rușii reușesc să ocolească sancțiunile occidentale cu ajutorul Kazahstanului care este acum o veritabilă poartă de intrare în Rusia a mărfurilor occidentale.

Sursa: Youtube/Comedy Club

„Multe branduri au părăsit piața rusă, dar vă doriți foarte mult să mai faceți cumpărături obișnuite? Vă prezentăm o aplicație pentru procurarea mărfurilor care au plecat din Rusia - „Un kazah cunoscut”. Descarcă aplicația noastră. Alege un „kazah cunoscut” și el îți va cumpăra tot ce trebuie.

„Alo, frate, acesta se potrivește. Îl cumpăr. Nicio problemă. Vă rog, să-mi împachetați asta”. Iar pentru procurarea hainelor, vă vom găsi un „kazah” de mărimea voastră”, se spune într-un video umoristic difuzat în cadrul show-ului.

Mai trebuie spus că emisiunea Comedy Club de la THT este un caz special în Rusia, în condițiile în care alte televiziuni nu par să îndrăznească să abordeze genul acesta de teme în programele lor.

De exemplu, am încercat să găsesc referiri la sancțiunile occidentale sau la situația din Rusia în cadrul emisiunii umoristice KVN, dar nu am găsit astfel de subiecte.