Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că mai mult de jumătate din rachetele și dronele pe care Rusia le-a lansat marți au fost doborâte relatează CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

În mesajul său zilnic, Zelenski a spus că 20 din cele 28 de rachete care au fost trase marți dimineața au fost doborâte.

El a adus un omagiu unui soldat, Dmtro Șumski, pentru că a doborât luni două rachete de croazieră rusești folosind un sistem de rachete antiaeriene de umăr.

"Dacă nu ar fi fost atacurile de astăzi, am fi restabilit deja alimentarea cu energie electrică, alimentarea cu apă și comunicațiile, pe care teroriștii le-au deteriorat ieri. Și astăzi Rusia va mai realiza un singur lucru: să ne întârzie puțin restabilirea", a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a spus că sursele de energie și comunicațiile au fost restabilite în majoritatea orașelor și satelor afectate.

„În unele orașe și raioane, lucrările sunt încă în desfășurare”, a spus el, menționând că au existat unele restricții la alimentarea cu energie în unele zone pentru a menține stabilitatea sistemului de alimentare.

Zelenski a spus că Ucraina se va întâlni miercuri cu partenerii săi în Germania pentru a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei.

„Mă aştept ca partenerii noştri să facă progrese în problema apărării antiaeriene şi antirachetă, acorduri privind aprovizionarea cu alte arme şi muniţii de care avem nevoie”, a spus el.

Președintele american Joe Biden a promis luni președintelui ucrainean Volodomir Zelenski că Washingtonul va furniza sisteme aeriene avansate după un atac devastator de rachete al Rusiei asupra mai multor orașe.

Până acum, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a opt sisteme avansate NASAMS, două fiind așteptate să fie livrate în curând și alte șase trimise într-un interval de timp mai lung.

„Credem că suntem pe punctul de a le livra pe primele două în viitorul foarte apropiat”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în timpul unui briefing pentru reporteri. „Suntem cu siguranță interesați de a accelera livrarea NASAMS către Ucraina cât mai curând posibil”.