Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți liderilor Grupului celor Șapte națiuni (G7) să ofere Ucrainei suficiente capacități de apărare aeriană pentru a opri Rusia, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Vorbind la o zi după atacurile cu rachete asupra marilor orașe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, Zelenski a cerut noi sancțiuni dure împotriva Moscovei și a exclus din nou discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin.

Zelenski, care s-a alăturat întâlnirii virtuale a liderilor G7, a cerut, de asemenea, G7 să sprijine o misiune internațională la granița dintre Ucraina și Belarus.

Totodată, Zelenski a cerut într-un mesaj pe Telegram țărilor G7 să susțină un plafon dur asupra exporturilor rusești de petrol și gaze.

„Este nevoie de un plafon dur de preț pentru exporturile de petrol și gaze din Rusia – profit zero pentru statul terorist”, a spus el într-o declarație publicată pe aplicația de mesagerie Telegram.

Zelenski a exclus din nou discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin.

„Trebuie să recunoaștem de asemenea faptul evident: nu poate exista dialog cu acest lider al Rusiei, care nu are viitor. Discuțiile pot fi fie cu un alt șef al Rusiei – care se va conforma Cartei ONU, principiile de bază ale umanității și integrității teritoriale ale Ucrainei – fie într-o altă configurație, astfel încât teroristul cheie să nu aibă posibilitatea să influențeze deciziile cheie prin teroare. Acum o persoană blochează pacea – iar această persoană se află la Moscova.