Belarus nu va intra în război cu statele vecine dacă acestea „nu își doresc și nu vor face pași greșiți”, a declarat ministrul belarus al apărării Viktor Khrenin, precizând că Ucraina nu trebuie să provoace Minskul, potrivit BelTA și TASS.

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și ministrul belarus al apărării Viktor KhreninFoto: Maksim Gucheck / Sputnik / Profimedia

Forțele armate ale Belarusului vor face totul pentru a asigura securitatea țării, a precizat ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin.

"Vedem că vecinii noștri ucraineni sunt îngrijorați de posibile acțiuni agresive din partea Forțelor Armate ale Republicii Belarus. Continuă scurgerile de informații despre presupusele pregătiri pentru un atac din partea noastră. Avem un singur răspuns la acest lucru: nu ne provocați, nu intenționăm să ne luptăm cu voi. Nu dorim să purtăm un război nici cu lituanienii, nici cu polonezii și cu atât mai mult cu ucrainenii. Dacă nici voi nu vreți și dacă nu faceți pași greșiți, atunci nu va fi niciun război."

Khrenin a spus că planurile Minskului sunt defensive și că se va apăra dacă va fi provocat, avertizând că răspunsul va veni imediat.

"În cazul în care vom fi atacați, dacă cel puțin un metru de pământ belarus este supus agresiunii, așa cum a spus comandantul-șef, răspunsul va fi instantaneu și dur. De aceea, vă avertizăm încă o dată împotriva provocărilor. Nu vreți un război cu noi. Nici noi nu vrem un război", a conchis ministrul belarus al apărării.

Lukașenko spune că Ucraina pregătește un atac asupra Belarusului

Președintele Aleksandr Lukașenko a declarat că Belarus și Rusia vor desfășura o forță militară comună ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunilor la granițele vestice ale țării, a informat luni agenția de știri de stat Belta, citată de Reuters.

Lukașenko a declarat luni că Ucraina pregătește un atac asupra Belarusului și de aceea Minskul va desfășura forțe belaruso-ruse fără a preciza locul exact, potrivit AFP.

Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, este singurul lider din Europa care a sprijinit invadarea Ucrainei de către Rusia.

Armata belarusă are aproximativ 60.000 de soldați. La începutul acestui an, Belarus a desfășurat în zonele de frontieră 6 grupuri tactice de batalioane, totalizând câteva mii de persoane. Duminică, șeful poliției de frontieră din Belarus a acuzat Ucraina de provocări la graniță.

Forțele rusești au folosit Belarusul ca punct de pregătire pentru invazia din 24 februarie a Ucrainei, trimițând trupe și echipamente în nordul Ucrainei de la baze din Belarus.