Televiziunile rusești încearcă să explice lovirea unor clădiri de locuințe din Ucraina de către forțele armate ale Moscovei printr-o „curiozitate tehnică” a apărării antiaeriene a ucrainenilor.

„Curiozitatea tehnica”, una dintre explicatiile pentru atacurile impotriva unor tinte civileFoto: Captura video

„Propaganda ucraineană nu arată imagini cu lovirea infrastructurii critice, distribuind online doar consecințele exploziilor asupra unor străzi din orașe. Dar judecând după natura acestor pagube, ele nu au fost provocate de rachete de croazieră ci de consecințele apărării antiaeriene ce lucrează împotriva lor”, afirmă un reportaj difuzat de una dintre televiziunile de stat de la Moscova.

Acesta trece apoi la Alexei Leonkov, un expert militar rus, acesta afirmând că „informația” prezentată reprezintă „o explicație complet credibilă”.

„Am văzut în luna martie, mai devreme în cursul acestui an, când loveam ținte militare din Kiev și apărarea antiaeriană care proteja Kievul încerca să ne doboare rachetele iar rachetele lor [antiaeriene] zburau direct în clădiri”, spune el.

Leonkov afirmă apoi că acest lucru s-ar datora unei „curiozități tehnice” a rachetelor antiaeriene care nu ar reacționa suficient de rapid la rachetele de croazieră lansate de ruși.

„Mai mult, rachetele de croazieră nu zboară de-a lungul unei traiectorii balistice. Ele manevrează pentru a-și fixa ținta în partea finală a zborului lor”, mai susține acesta, după care reportajul arată cum o rachetă rusească lovește o termocentrală din Kiev.

„Înainte de a-și lovi ținta racheta își schimbă brusc traiectoria. Tocmai din acest motiv rachetele de apărare antiaeriană ucrainene zboară în clădiri rezidențiale, și nu rachetele Kalibr rusești”, insistă naratorul materialului video.

Rusia a amenințat cu noi atacuri cu rachete împotriva Ucrainei

Luni după-amiaza președintele Vladimir Putin a vorbit personal despre atacurile cu rachete împotriva Ucrainei, afirmând că le-a ordonat drept răspuns pentru explozia ce a avut loc sâmbătă la Podul Kerci.

Putin a amenințat că va răspunde „dur” la orice alte atacuri din partea Ucrainei.

„Dacă Ucraina continuă să comită acte teroriste pe teritoriul nostru, răspunsurile Rusiei vor fi dure și amploarea lor vor corespunde nivelului de amenințări create pentru Federația Rusă. Nimeni nu ar trebui să aibă nicio îndoială în legătură cu acest lucru”, a tunat el.

Deși oficialii de la Kiev au jubilat după explozia ce a avut loc la podul care leagă Crimeea de Rusia, Ucraina nu a revendicat oficial că s-ar afla în spatele acesteia.

Potrivit unui bilanț publicat marți după-amiaza de autoritățile ucrainene, cel puțin 19 persoane și-au pierdut viața și alte 105 au fost rănite de atacurile de luni care au vizat capitala Kiev și alte localități importante din țară.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că atacurile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina au continuat și astăzi.

Urmărește ultimele evoluții din a 230-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.