O lovitură nucleară din partea Rusiei ar declanșa „aproape sigur” un „răspuns fizic” din partea aliaților Ucrainei și potențial din partea NATO, a afirmat miercuri un oficial de rang înalt din cadrul NATO, potrivit unui purtător de cuvânt al Alianței, informează CNN.

Steagul NATO flutură în apropierea statuii unui controversat mareşal sovietic, statuie ce a fost între timp îndepărtată de autoritățile din PragaFoto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

Într-o declarație făcută reprezentanților presei în marja reuniunii miniștrilor apărării din țările NATO, acest înalt oficial al NATO a avertizat că orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova ar avea „consecințe fără precedent” pentru Rusia.

„Ar atrage aproape cu siguranță un răspuns fizic din partea multor aliați și, posibil, chiar din partea NATO”, a spus oficialul, potrivit ofiţerului de presă.

Oficialul citat a mai spus că Moscova folosește amenințările nucleare în principal pentru a descuraja Alianța și alte țări să se implice direct în războiul său contra Ucrainei.

Între timp, președintele SUA, Joe Biden, care a avertizat săptămâna trecută că riscul unui „Armaghedon nuclear” este la cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani, a declarat într-un interviu acordat CNN că amenințările care vin dinspre Rusia ar putea duce la „greșeli” și „erori de calcul” catastrofale, chiar dacă a refuzat să spună clar cum mai exact ar răspunde Statele Unite în cazul în care Putin dislocă un dispozitiv nuclear tactic pe câmpul de luptă din Ucraina.

___