Președintele american Joe Biden i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să nu se mai afirme în public că Statele Unite nu furnizează suficient ajutor militar Kievului, scrie The Washington Post, citând un înalt oficial din administrația democrată de la Washington.

Joe Biden intr-un apel telefonic cu Volodimir ZelenskiFoto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images

„Menținerea susținerii [pentru ajutoarele acordate Ucrainei] aici în Congres și în rândul publicului american mai larg este un lucru la care ne gândim și ne dăm seama că va deveni inevitabil o provocare tot mai mare de-a lungul timpului”, a declarat sursa respectivă pentru jurnaliștii americani.

„Dar există oameni care s-ar fi gândit că inclusiv în acest punct, după 7 luni de conflict, că ne-ar fi greu cu ceea ce în continuare rămâne o unitate destul de bipartizană”, a adăugat aceasta, cu referire la faptul că atât Partidul Democrat, cât și cel Republican, au votat în majoritatea lor pentru aprobarea pachetelor de asistență militară acordată Ucrainei.

Biden și Zelenski au vorbit constant de la izbucnirea războiului, ultima lor conversație având loc luni, după atacurile cu rachete ordonate de Vladimir Putin împotriva orașelor din întreaga Ucraină.

Un comunicat remis presei de către Casa Albă după discuția dintre cei doi afirmă că președintele american i-a promis lui Zelenski că „va continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”.

Marți, Casa Albă a anunțat de asemenea că SUA vor livra primele două sisteme de apărare antiaeriană NASAMS Kievului în „viitorul apropiat”.

Însă mai devreme în cursul războiului relația dintre cei doi lideri nu a fost atât de bună în contextul în care Zelenski a cerut în mod repetat în public ca Statele Unite și celelalte state occidentale care susțin Ucraina să trimită și mai multe arme Kievului și să impună sancțiuni și mai dure, chiar dacă Biden și Congresul aprobau niveluri de asistență militară fără precedent.

Ce i-ar fi transmis președintele american lui Volodimir Zelenski

The Washington Post notează că Biden l-a înțeles pe Zelenski ca politician care trebuie să militeze puternic pentru poporul său, dar că în privat i-a spus de asemenea că îi va fi greu să tot ceară bani Congresului dacă președintele ucrainean pare nerecunoscător și spune mereu că ajutoarele aprobate nu sunt suficiente.

Deși sursa The Post nu a menționat când a avut loc această discuție între cei doi, luna viitoare președintele american se va confrunta cu primul său test în fața electoratului de la preluarea mandatului, Partidul Democrat urmând să încerce să își mențină controlul asupra Camerei Reprezentanților la alegerile parțiale („midterm”) din luna noiembrie.

Iar decizia de săptămâna trecută a OPEC+ de a tăia drastic producția mondială de petrol a reprezentat o lovitură personală pentru Biden în contextul în care administrația sa este criticată pentru creșterea prețurilor la carburanți în Statele Unite.

Cu toate acestea, când sunt întrebați cât timp vor mai susține Statele Unite cu miliarde de dolari efortul de război al Ucrainei, Biden și principalii săi consilieri spun „atât timp cât este nevoie”.

Potrivit The Post, în privat oficialii americani spun că nici Rusia nici Ucraina nu sunt capabile să câștige războiul, însă au exclus ideea de a îndemna sau măcar sugera Ucrainei să se îndrepte din nou spre masa negocierilor cu Rusia.

„Aceasta este o decizie pe care ucrainenii trebuie să o ia. Treaba noastră este să îi ajutăm să fie în absolut cea mai bună poziție pe câmpul de luptă (...) pentru acea zi când ei decid să meargă la masa diplomației”, a declarat pentru The Post și un înalt oficial din cadrul Departamentului de stat american.

Urmărește ultimele evoluții din a 231-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.