Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns joi în Ucraina, într-o nouă vizită surpriză, pentru a discuta despre un nou pachet de ajutor de 2,7 miliarde de dolari pentru Kiev și vecinii săi, inclusiv România, pentru a face față Rusiei, transmit AFP și postul american de televiziune FOX5.

Lansator de rachete HIMARSFoto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

Oficialul american a călătorit în secret în Ucraina, în a doua sa vizită la Kiev de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.

"Secretarul de stat a vrut cu adevărat să vină pentru că acesta este un moment foarte important pentru Ucraina", a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului pentru France Presse.

În cadrul unor întâlniri cu oficiali ucraineni de rang înalt, Blinken a declarat că administrația Biden a notificat Congresul cu privire la intenția sa de a oferi 2 miliarde de dolari în cadrul finanțării militare externe pe termen lung Ucrainei și a 18 dintre vecinii săi, inclusiv membri NATO și parteneri de securitate regionali, care sunt "cei expuși riscului unei viitoare agresiuni rusești".

Noua tranșă de ajutor din partea Washingtonului constă în 675 de milioane de euro, sub formă de livrări de arme și muniții către Kiev, iar restul sub formă de împrumuturi și subvenții pentru achiziționarea de arme americane pentru Ucraina și 18 dintre vecinii săi.

Care sunt țările care vor primi ajutor pentru a cumpăra armament

Aproximativ un miliard de dolari din această sumă va merge către Ucraina, iar restul va fi împărțit între România, Albania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Slovenia, a precizat Departamentul de Stat.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat tot joi un ajutor de 675 de milioane de dolari pentru Ucraina pentru livrarea de arme, muniții și HIMARS, sisteme de artilerie care au permis deja Kievului să lovească liniile de aprovizionare rusești.

SUA au aprobat deja împrumuturi și granturi în valoare de 4 miliarde de dolari pentru Ucraina și vecinii săi în anul fiscal care se încheie în iunie.

Livrările de arme occidentale au permis forțelor ucrainene să oprească avansul rusesc prin lovirea liniilor lor logistice.

Ucraina a accelerat în ultimele zile o contraofensivă în sudul țării ocupat de Rusia, iar președintele Volodimir Zelenski a anunțat miercuri seară că trupele sale au recucerit orașe din nord-est, în regiunea Harkov.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro