O înregistrare video dramatică a surprins soldați ruși loviți de ceea ce pare a fi foc de mortiere în timp ce încercau să traverseze podul Nipru în Herson pe un pod de pontoane.

Atac asupra unui convoi rusesc cand trece raul NipruFoto: Captura video

Atenție, imagini cu un impact emoțional puternic!

Înregistrarea a fost geolocalizată independent ca fiind filmată în apropierea satului Kozațke de lângă orașul Nova Kahovka din Herson.

Lovitura dramatică reușită de ucraineni vine după ce săptămâna trecută o altă înregistrare video a surprins de la distanță bombardamentele asupra acestui sat ca parte a operațiunilor sistematice de bombardare a podurilor din regiunea Herson, declanșate după începerea contraofensivei Kievului în sudul țării pe 29 august.

În evaluarea sa privind luptele din Ucraina, ministerul britanic al Apărării afirma joi dimineața că brigăzile ucrainene continuă să desfășoare operațiuni ofensive în regiunea Herson, reușind probabil să distrugă și podul de pontoane construit de inginerii ruși în satul Darivka.

Potrivit oficialilor britanici, acest punct de trecere reprezintă una dintre principalele rute care leagă sectoarele militare rusești aflate de-a lungul râului Nipru.

„Țintirea sistematică și precisă de către Ucraina a unor puncte de trecere vulnerabile continuă să pună presiuni asupra forțelor rusești pe măsură ce ele încearcă să respingă atacurile ucrainene: ele încetinesc abilitatea de a desfășura rezerve operaționale și materiale de reaprovizonare din Est”, afirmă evaluarea britanică.

Armata ucraineană a continuat atacurile și în estul țării

În ultima evaluarea a Institutului pentru Studiului Războiului privind situația din Ucraina, analiștii militari americani afirmă că militarii ucraineni au surprins forțele rusești pentru a avansa cel puțin 20 de km în interiorul teritoriului ocupat de ruși în regiunea Harkov, reușind să recupereze miercuri 400 de km pătrați.

„Rușii au încercat să reziste contraofensivei, însă este foarte probabil ca numărul acesta să fi fost prea mic ca să reziste deoarece mai multe forțe au fost relocate pentru a sprijini eforturile de a captura restul regiunii Donețk și pentru a ajuta pe axa sudică”, afirmă evaluarea ISW.

„Contraofensiva Ucrainei din regiunea Herson au forțat militarii ruși să se concentreze pe zona de sud și au permis trupelor ucrainene să lanseze contraatacuri foarte eficiente în zona Izium, ocupată de ruși”, adaugă aceasta.

Experții militari din Statele Unite afirmă de asemenea că bloggeri militari ruși sunt îngrijorați că prin contraatacurile din zona Izium trupele rusești vor fi izolate iar ucrainenii vor recuceri porțiuni mari de teritoriu.

Aceștia cred că de fapt contraofensiva din Herson este o diversiune pentru acțiunile din regiunea Harkov, care demoralizează cu succes forțele Kremlinului.

ISW aminteșe și de loviturile din regiunea Herson, afirmând că forțele ucrainene au continuat loviturile asupra nodurilor logistice rusești, a echipamentelor, a rețelelor de transport și a punctelor de comandă și control din această regiune aflată în sudul Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 197-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.