Rusia a lansat joi o rafală de rachete asupra orașului ucrainean Nikolaev și un val de drone asupra instalațiilor de infrastructură din Kiev, după ce Adunarea Generală a ONU a condamnat tentativa Moscovei de anexare a patru zone ucrainene, iar aliații Kievului s-au angajat să-i acorde mai mult ajutor militar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de joi, ziua 232 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

Sinteza zilei:

Reacțiile NATO și UE în fața amenințărilor nucleare rusesști

  • Avertisment tranșant al NATO la adresa Rusiei. Dacă Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina, consecințele vor fi severe, a declarat șeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. „Vor fi consecințe severe dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, orice fel de arme nucleare. Nu voi intra în detalii exacte despre cum vom răspunde, dar un atac nuclear va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost trecută”, a spus el.
  • Folosirea de către Rusia a armelor nucleare ar duce la anihilarea forțelor sale, afirmă șeful politicii externe a UE "Putin spune că nu blufează. Ei bine, el nu își poate permite să blufeze și trebuie să fie clar că nici oamenii care susțin Ucraina și Uniunea Europeană și membrii săi, precum și Statele Unite și NATO nu blufează", a declarat Borrell la Bruges, în Belgia, potrivit CNN.
  • La Bruxelles s-a întâmplat ceea ce Putin a vrut de fapt să prevină. Jens Stoltenberg a spus că, pe termen mai lung, NATO va ajuta „Ucraina să facă tranziția de la echipamente din epoca sovietică la echipamente NATO moderne". Consecințele sunt de anvergură.
  • Revista Politico a interpretat evenimentele ca un fel de lumină verde pentru aderare la NATO: Ucraina se alătură alianței fără a deveni de fapt membru, fără a fi nevoie de invocarea celebrului articol 5.

Avansul forțelor ucrainene în regiunea Herson

  • După ce la începutul lunii octombrie s-au retras aproximativ 20 km în nordul sectorului Herson, forțele rusești încearcă probabil să consolideze o nouă linie de front la vest de satul Mylove, potrivit serviciilor secrete britanice. Lupte grele continuă de-a lungul acestei linii, în special la capătul vestic, unde avansurile ucrainene înseamnă că flancul Rusiei nu mai este protejat de râul Inhuleț, se arată în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării.
  • Șeful instalat de Moscova la conducerea regiunii Herson din sudul Ucrainei, Vladimir Saldo, a îndemnat locuitorii să părăsească zona și a cerut Rusiei să ajute la evacuarea oamenilor.
  • Serviciul de stat pentru situații de urgență din Ucraina a declarat că un băiat de 12 ani a fost salvat după ce a stat ore întregi sub dărâmături după ce rachetele au lovit o clădire rezidențială de cinci etaje din Nykolaev. Din păcate, baiatul a decedat ulterior la spital.
  • Rețeaua electrică a Ucrainei a fost "stabilizată" după loviturile rusești asupra țării care au vizat în special infrastructura energetică, provocând întreruperi de energie și apă caldă, a declarat joi operatorul național de energie Ukrenergo.
  • O clădire rezidențială din orașul Belgorod, situat în sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, a fost lovită joi de bombardamente ale forțelor Kievului, a declarat astăzi guvernatorul orașului.
  • Mihailo Podoliak, un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt, a negat că armata Kievului este responsabilă și a declarat că Rusia a încercat să bombardeze al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, aflat la graniță, "dar ceva a mers prost".
  • Șeful agenției ONU pentru controlul nuclear a declarat că se înregistrează progrese în ceea ce privește stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, potrivit AFP.
  • Autoritățile ruse au declarat că peste 400 de luptători ai Regimentului ucrainean Azov au fost duși în diferite centre de detenție preventivă din Rusia, potrivit CNN.

Folosirea de către Rusia a armelor nucleare ar duce la anihilarea forțelor sale

00:45Ucraina cere Comitetului Internațional al Crucii Roșii să trimită imediat o delegație în tabăra de prizonieri de război ruși de la Olenivka, în regiunea Donețk ocupată de Rusia.

Andri Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, a publicat apelul pentru o misiune pe site-ul administrației. "La sfârșitul lunii iulie, ca urmare a bombardamentelor teroriste ale ocupanților ruși, peste 50 de apărători ai Ucrainei au fost uciși" în tabără, a declarat Yermak pentru Crucea Roșie, potrivit mesajului public, citat de CNN.

00:10Progrese în ceea ce privește stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei Zaporojie

Șeful agenției ONU pentru controlul nuclear a declarat că se înregistrează progrese în ceea ce privește stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, potrivit AFP.

23:35 Bombardament rusesc: Băiatul salvat de sub dărâmăturile unei clădiri din Nikolaev a murit

Un băiat în vârstă de 11 ani care a fost salvat din dărâmăturile unei clădiri din Nikolaev bombardată de forțele rusești a murit la spital, potrivit oficialilor ucraineni, citați de CNN.

22:55Folosirea de către Rusia a armelor nucleare ar duce la anihilarea forțelor sale, afirmă șeful politicii externe a UE

"Putin spune că nu blufează. Ei bine, el nu își poate permite să blufeze și trebuie să fie clar că nici oamenii care susțin Ucraina și Uniunea Europeană și membrii săi, precum și Statele Unite și NATO nu blufează", a declarat Borrell la Bruges, în Belgia, potrivit CNN.

22:40 Hub-ul de gaz propus de Putin către Europa nu are "niciun sens", spune Parisul

"Hub-ul de gaze" din Turcia propus de președintele rus Vladimir Putin pentru a exporta gaze în Europa nu are "niciun sens" într-un moment în care europenii doresc să își reducă dependența de hidrocarburile din Rusia, a declarat joi președinția franceză, citată de AFP.

22:10 Autoritățile ruse au declarat că peste 400 de luptători ai Regimentului ucrainean Azov au fost duși în diferite centre de detenție preventivă din Rusia, potrivit CNN.

"În perioada de la sfârșitul lunii septembrie până în prezent, 402 naționaliști din Batalionul Azov au fost duși pe teritoriul Rusiei și plasați în instituții specializate pe teritoriile regiunilor Volgograd, Rostov, Belgorod și Voronej", a declarat joi Comitetul rus de anchetă.

Aderare la NATO a Ucrainei pe ușa din spate?

21:45Planul NATO care va avea consecințe profunde: armata ucraineană va face tranziția la armele occidentale

La Bruxelles s-a întâmplat ceea ce Putin a vrut de fapt să prevină. Jans Stoltenberg a spus că, pe termen mai lung, NATO va ajuta „Ucraina să facă tranziția de la echipamente din epoca sovietică la echipamente NATO moderne". Consecințele sunt de anvergură.

21:27Fostul cancelar german Angela Merkel a susţinut joi că nu are niciun regret în legătură cu politica energetică pe care a dus-o în cei 16 ani cât s-a aflat la putere şi când a plasat Rusia drept unul dintre cei mai importanţi furnizori de gaz.

20:45Rusia ameninţă cu renunţarea la acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră

20:26NATO va livra echipamente anti-drone în Ucraina, afirmă șeful alianței

NATO va livra Ucrainei echipamente de combatere a dronelor, a declarat joi secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, după reuniunile miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.

Acest lucru vine în contextul în care Ucraina le-a cerut aliaților săi să îi furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție, după ce Rusia și-a intensificat utilizarea "dronelor kamikaze" în atacul brutal împotriva țării.

20:02 Forțele aeriene ucrainene spun că au doborât 4 rachete rusești

Comandamentul aerian al Ucrainei din Vest a declarat pe Telegram că rușii "continuă să atace civili, să lanseze rachete asupra infrastructurii critice".

Rușii au vizat "instalații din regiunea vestică dinspre Marea Neagră cu rachete de croazieră Kalibr", a precizat aceasta. "Patru rachete de croazieră au fost distruse", a adăugat Comandamentul.

19:55Ucraina insistă la Eurojust ca Rusia să fie catalogată drept ţară „sponsor al terorismului”

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a pledat joi la Haga pentru ca Rusia să fie „evaluată şi calificată” drept „stat sponsor al terorismului” pentru utilizarea „tacticilor de intimidare” împotriva populaţiei civile în cursul invaziei, ceea ce reprezintă „un act clasic de teroare” interzis de dreptul internaţional, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

18:51Nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia: câte 20 de soldați din fiecare tabără eliberați

18:47Rusia a reușit să lovească joi de două ori o intsalație militară din Liov.

Potrivit guvernatorului oblastului Liov, Maksym Kozytskyi, Rusia ar fi reușit joi să lovească cu rachete de croazieră de două ori o unitate militară, fără a da detalii despre ce instalații ar fi vorba sau ce pagube au fost produse.

18:26VIDEO Cum a reușit un blindat ucrainean să trișeze moartea pe front

NATO avertizează: „Dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, vor fi consecințe severe. Natura conflictului se va schimba fundamental”

17:53Șeful NATO: „Dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, vor fi consecințe severe. Natura conflictului se va schimba fundamental”.

Stoltenberg nu a vrut să spună care vor fi aceste consecințe, însă a precizat că „natura conflictului se va schimba radical”.

„Vor fi consecințe severe dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, orice fel de arme nucleare. Nu voi intra în detalii exacte despre cum vom răspunde, dar un atac nuclear va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost trecută”, a spus el.

17:51 Ungaria a stabilit cu gigantul rus Gazprom o nouă creştere a furnizărilor de gaze prin gazoductul TurkStream şi Serbia, a anunţat joi la Moscova ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la evenimentul „Săptămâna Energetică a Rusiei”.

17:33 UE va ridica la peste 3 miliarde de euro sprijinul său militar pentru Ucraina

17:08Rusia convoacă ambasadorii Germaniei, Danemarcei şi Suediei în legătură cu ancheta europeană privind scurgerile din gazoductele Nord Stream

17:01 Cum comentează analiștii militari filmarea inexplicabilă cu blindatul rusesc ce intră direct într-un șir de mine, deși e clar vizibil pe șosea

16:45Noi imagini cu lucrările de reparații de la Podul Kerci, zguduit de o explozie sâmbăta trecută:

Autorităţile de ocupaţie din Herson cer Moscovei să evacueze civilii din regiune către Rusia

16:34Autorităţile de ocupaţie din regiunea Herson cer Moscovei să evacueze civilii către Rusia.

Autorităţile de ocupaţie ruse din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au cerut joi Moscovei să organizeze evacuarea civililor din acest teritoriu anexat de Rusia la sfârşitul lunii septembrie şi vizat de o contraofensivă a armatei ucrainene.

„Noi am sugerat ca toţi locuitorii regiunii Herson care doresc să se protejeze de loviturile de rachete (ucrainene) să poată pleca în alte regiuni” ruse, a transmis pe Telegram şeful administraţiei de ocupaţie regionale, Vladimir Saldo.

„Luaţi-vă copiii şi plecaţi”, a îndemnat el într-o declaraţie difuzată pe reţelele sociale.

15:59 Nevoile financiare ale Ucrainei pentru acest an au fost acoperite și există suficient timp pentru a mobiliza resurse pentru 2023, a declarat joi ministrul german de finanțe în cadrul unei conferințe de presă la Washington.

Pentru a putea oferi ajutorul financiar necesar și anul viitor, ar fi de preferat o abordare mai sistematică decât conferințele donatorilor, a declarat Christian Lindner, în marja unei reuniuni a FMI și a Băncii Mondiale. (Reuters)

15:55 „Sicrie de zinc ajung deja în Rusia”: Autoritățile au anunțat în premieră moartea pe front a unor recruți mobilizați după 21 septembrie

15:48 Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan nu au discutat despre modalitățile de soluționare a conflictului din Ucraina în cadrul întâlnirii lor bilaterale de astăzi, a transmis agenția de presă de stat RIA, citând Kremlinul.

„Subiectul unei soluții ruso-ucrainene nu a fost discutat", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA.

Incident ciudat în orașul rus Belgorod

15:41 FOTO VIDEO Incident ciudat în Belgorod, unde un bloc a fost lovit de un proiectil. Ucrainenii spun că era o rachetă trasă de ruși spre Harkov, rușii că l-au bombardat forțele Kievului.

14:55 Tribunalul districtual Tverskoi din Moscova a dispus arestarea pentru 15 zile a lui Anton Usov, un rezident al capitalei ruse, pentru că a ascultat muzică ucraineană.

14:47 Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat joi că un potenţial atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei va atrage după sine un „răspuns militar'' al Occidentului atât de „puternic'' încât ''ar anihila'' armata rusă

14:35 Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în mare parte în Ucraina după atacurile rusești din această săptămână asupra instalațiilor energetice ucrainene, a anunțat joi șeful operatorului de rețea ucrainean.

„În esență, am restabilit alimentarea cu energie electrică în proporție de 100% în toate regiunile noastre, începând de aseară. Aceasta este cea mai mare bucurie pe care o pot avea lucrătorii din domeniul energiei în acest moment", a declarat Volodymyr Kudrytskyi, directorul general al Ukrenergo.

Kudrytskyi a afirmat că atacurile de luni din întreaga Ucraină ar putea fi "cel mai mare atac asupra unui sistem energetic... din istoria lumii".

Putin se bazează pe Turcia pentru livrarea de gaze

14:11VIDEO Dronă contra dronă: Duel aerian inedit pe cerul Ucrainei

13:41 Vladimir Putin i-a spus lui Tayyip Erdogan că Turcia este cea mai fiabilă rută de livrare a gazelor către Uniunea Europeană și a propus construirea a ceea ce a numit un hub de aprovizionare în această țară.

Vorbind în cadrul unei întâlniri bilaterale cu Erdogan, Putin a declarat că livrările de energie din Rusia către Turcia sunt în „flux deplin" și în conformitate cu solicitările.

13:37 Rusia a declarat joi că a convocat diplomați din Germania, Danemarca și Suedia pentru a reclama că reprezentanții Moscovei și ai Gazprom nu au fost invitați să se alăture anchetei privind spargerea gazoductelor Nord Stream.

„În mod evident, Rusia nu va recunoaște pseudo-rezultatele unei astfel de investigații decât dacă sunt implicați experți ruși", a declarat Ministerul de Externe.

12:51 Senatul Rusiei a întocmit un proiect de lege care prevede posibilitatea scutirii de pedeapsă pentru anumite categorii de condamnați care „dau dovadă de curaj și eroism” în ostilități, inițiativa legislativă având însă prevederi speciale pentru disidenții încarcerați de Moscova.

SUA: Vom apăra fiecare „fiecare centimetru” al teritoriului NATO

12:49 Cancelarul Olaf Scholz a subliniat joi, într-un discurs, implicațiile războiului din Ucraina pentru Occident, numindu-l parte a unei cruciade a Rusiei împotriva democrației liberale.

„Vladimir Putin și susținătorii săi au spus un lucru foarte clar: acest război nu este doar despre Ucraina. Ei consideră că războiul lor împotriva Ucrainei face parte dintr-o cruciadă mai mare, o cruciadă împotriva democrației liberale", a declarat Scholz într-un discurs la Berlin. (Reuters)

12:11 Din cauza daunelor la podul Crimeei, rușii își trec camioanele militare peste strâmtoarea Kerci cu feribotul, arată imaginile din satelit:

12:05Ce spune Michael McFaul. fost ambasador al Statelor Unite la Moscova între 2012 și 2014:

„Când eram ambasador al SUA în Rusia, oficiali ruși de rang înalt îmi spuneau în mod constant că trebuie să ne înțelegem cu Putin, pentru că cine ar putea urma ar fi mai rău. De când am plecat, Putin a rămas la putere și a devenit mai rău, mult mai rău! Nu cădeți în capcana acestui argument acum”

12:04Statele Unite și-au reafirmat angajamentul de a apăra „fiecare centimetru” al teritoriului NATO în contextul în care Alianța Nord-Atlantică se pregătește pentru exercițiile sale nucleare anuale.

Soloviov se întreabă dacă lansarea „operațiunii militare speciale” a fost o idee bună

11:55 Ce pierderi au avut rușii în ultima zi, potrivit estimărilor ucrainene: 420 de soldați, 6 tancuri, 11 blindate de luptă, 17 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 6 elicoptere, 33 drone și 9 autocisterne și diferite alte vehicule:

11:36 Zelenski a spus joi că Moscova trebuie să fie obligată să se conformeze cererilor organismului de supraveghere nucleară al ONU de a permite demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie.

El a făcut declarația într-un discurs video adresat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cel mai important organism de supraveghere a drepturilor omului din Europa. (Reuters)

10:41VIDEO Propagandistul favorit al lui Vladimir Putin se întreabă dacă lansarea „operațiunii militare speciale” a fost o idee bună

10:35 Mai mulți ruși s-au plâns că nu sunt lăsați să intre în R. Moldova pentru că fug de mobilizare: „Unde ați fost până acum?”

14 țări europene au convenit să cumpere la comun sisteme antiaeriene

10:15 Obiectivul Turciei este de a opri vărsarea de sânge în războiul dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil, în ciuda obstacolelor, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdoğan la summitul regional din Kazahstan.

09:56 Un număr de 14 țări NATO, printre care și România, au semnat joi o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun de sisteme de apărare antiaeriană precum Arrow 3 și Patriot.

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul NATO din Bruxelles. Țările participante sunt Germania, Marea Britanie, Slovacia, Norvegia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Finlanda, Lituania, Olanda, România și Slovenia.

09:45O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins un alt moment de neînțeles al armatei ruse: un blindat intră în plin într-un șir de mine plasat pe șosea deși acesta este clar vizibil, „accidentul” declanșând un val de ironii pe rețelele de socializare.

09:38 Enel SpA a anunţat finalizarea vânzării subsidiarei sale din Rusia, ieşind din această ţară. Cea mai mare companie europeană de utilităţi şi-a vândut întreaga participaţie deţinută la PJSC Enel Russia firmei Lukoil şi fondului de investiţii Gazprombank-Frezia, pentru aproximativ 137 milioane de euro.

În septembrie, Vladimir Putin a emis un decret prin care a autorizat Enel să vândă participaţia majoritară deţinută la PJSC Enel Russia. Enel avea în Rusia două parcuri eoliene şi trei centrale electrice pe bază de gaze. (Reuters, Agerpres)

„Pierderile irecuperabile” ale Rusiei în Ucraina sunt de 90.000 de soldați

09:33Aderarea Ucrainei la NATO poate duce la cel de-al treilea război mondial și chiar și NATO înțelege acest lucru, a declarat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, într-un interviu acordat TASS.

Potrivit acestuia, cererea Ucrainei de aderare rapidă la NATO este „mai degrabă o mișcare de propagandă". „Kievul este foarte conștient că un astfel de pas ar însemna o escaladare garantată spre cel de-al treilea război mondial", a spus Venediktov.

09:12 Ce spune ministerul britanic al apărării despre luptele din regiunea Herson:

  • După ce s-au retras aproximativ 20 km în nordul sectorului Herson la începutul lunii octombrie, forțele rusești încearcă probabil să consolideze o nouă linie de front la vest de satul Mylove.
  • Luptele grele continuă de-a lungul acestei linii, în special la capătul vestic, unde avansurile ucrainene înseamnă că flancul Rusiei nu mai este protejat de râul Inhuleț. Majoritatea trupelor rusești de pe această linie de front rămân unități VDV (aeropurtate) cu efective insuficiente.
  • În ultimele zile, autoritățile ruse de ocupație au ordonat probabil pregătiri pentru evacuarea unor civili din Herson. Este probabil ca acestea să anticipeze extinderea luptelor chiar în orașul Herson.

09:01 „Pierderile irecuperabile” ale Rusiei în Ucraina sunt de peste 90.000 de soldați - surse FSB pentru o publicație rusă.

Rușii ar fi adus în Ucraina personal al Gărzilor Revoluționare Iraniene

08:26 Ideile principale din ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Rusia își intensifică eforturile de a prezenta în mod fals Ucraina ca fiind un stat terorist, pentru a deturna apelurile externe recente de a desemna Rusia dreptstat terorist.
  • Este posibil ca forțele rusești să fi adus personal afiliat Gărzilor Revoluționare Islamice Iraniene în zonele ocupate din Ucraina pentru a antrena trupele rusești în utilizarea dronelor Shahed-136.
  • Surse rusești au afirmat că trupele ucrainene au continuat contraofensiva spre Svatove și Kreminna. Forțele de ocupație continuă operațiunile defensive în această zonă.
  • Surse rusești au continuat să afirme că forțele ucrainene desfășoară atacuri terestre în nord-vestul și vestul regiunii Herson.
  • Forțele Moscovei au efectuat atacuri terestre în jurul Bahmut și Avdiivka.
  • Probabil că armata rusă întărește linia frontului în vestul regiunii Zaporojie.
  • Armata rusă continuă să se confrunte cu probleme în ceea ce privește dotarea soldaților săi cu efecte personale de bază.
  • Oficialii administrațiilor ruse și de ocupație continuă să folosească măsuri coercitive împotriva locuitorilor din teritoriile ocupate de Rusia.

Atac cu drone kamikaze contra infrastructurii din Kiev

08:03 Centrala nucleară Zaporojie va trece la combustibil nuclear rusesc după ce își va epuiza rezervele actuale, a anunțat joi agenția de presă de stat rusă TASS, citând un oficial al operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom.

„Combustibilul care este în funcțiune va fi epuizat... al nostru va fi folosit în viitor", a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

07:56 Instalații esențiale de infrastructură au fost lovite de atacuri cu drone la începutul zilei de joi, a declarat joi Kyrylo Timoșenko, oficial din biroul prezidențial al lui Zelenski.

„Un alt atac al dronelor kamikaze asupra unor instalații de infrastructură critică", a scris Timoșenko pe aplicația de mesagerie Telegram. Ucraina a raportat un val de atacuri rusești cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană în ultimele săptămâni. Iranul neagă că ar fi furnizat dronele Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a făcut niciun comentariu. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Trei sferturi din cei 193 de membri ai Adunării Generale - 143 de țări - au condamnat „tentativa de anexare ilegală” de către Rusia a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina și au cerut tuturor țărilor să nu recunoască acest demers.
  • Vladimir Putin și Tayyip Erdogan se vor întâlni joi pentru discuții în Kazahstan; este probabil ca Turcia să prezinte idei pentru pace în Ucraina, a declarat un consilier al Kremlinului.
  • Moscova i-a criticat pe liderii occidentali pentru că s-au angajat într-o retorică nucleară „provocatoare", după o serie de avertismente din partea Rusiei, a Statelor Unite și a NATO cu privire la pericolele ca războiul din Ucraina să se transforme într-unul nuclear.
  • Rușii au atacat cu rachete orașul portuar Nikolaev. O clădire rezidențială de cinci etaje a fost lovită, cele două etaje superioare fiind complet distruse, restul fiind sub dărâmături, a declarat primarul Oleksandr Senkevich.
  • Armata rusă a început să construiască „dinți de dragon” în regiunea Lugansk, apelând la o tactică din al Doilea Război Mondial pentru a-și întări linia defensivă.
  • Patru elicoptere rusești K-52 Alligator au fost doborâte în doar 18 minute, afirmă forțele aeriene ucrainene.
  • Ucraina solicită un anumit tip de tancuri care pot fi reechipate repede, iar statele membre au acele tancuri, aşa că ar trebui să le furnizeze, a declarat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
  • Cel mai important general american a condamnat miercuri loviturile nediscriminatorii cu rachete rusești asupra Ucrainei, care au ucis civili, sugerând că acestea corespund definiției crimelor de război.
  • Cel puțin șapte persoane au fost ucise și opt rănite într-un atac rusesc asupra unei piețe aglomerate din orașul Avdiivka, aflat pe linia frontului, a declarat guvernatorul regiunii Donețk.
  • Rusia a lovit aproximativ 30% din infrastructura energetică a Ucrainei în atacurile sale cu rachete de luni și marți, a declarat ministrul ucrainean al energiei.
  • O lovitură nucleară din partea Rusiei ar declanșa „aproape sigur” un „răspuns fizic” din partea aliaților Ucrainei și potențial din partea NATO.
  • Ucraina are nevoie de aproximativ 55 de miliarde de dolari - 38 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar estimat pentru anul viitor și alte 17 miliarde de dolari pentru a începe să reconstruiască infrastructura critică, inclusiv școli, locuințe și instalații energetice, a declarat Zelenski.
  • Statele Unite și aliații săi occidentali încă discută nivelul la care să stabilească prețul pentru un mecanism de plafonare menit să pedepsească Moscova pentru invazia sa, menținând în același timp petrolul rusesc pe piața globală, a declarat secretarul american al Trezoreriei. O plafonare a prețului țițeiului rusesc la circa 60 de dolari ar permite Moscovei un anumit profit, a spus Yellen.
  • G7 va continua să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi necesar" pentru a face față invaziei rusești și consecințelor economice ale acesteia, au anunțat miercuri miniștrii de finanțe într-o declarație comună la Washington.
  • Putin a declarat că Europa este de vină pentru criza energetică din cauza politicilor care au privat industria de petrol și gaze de investiții și a spus că plafonarea prețurilor ar înrăutăți situația, în timp ce statele UE încearcă să ajungă la un acord privind modalitățile de a limita creșterea costurilor energetice.

--------------