Un scurt clip postat online de un politician ucrainean arată cum o dronă rusească se face țăndări după ce se lovește de una ucraineană, acestea părând a fi primele imagini cu un „duel aerian” între UAV-uri pe cerul Ucrainei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Interesant este că UAV-urile implicate par a fi același model de dronă comercială de fabricație chinezească: Mavic.

În imagini se vede și un nor de fum, ceea ce sugerează că cel puțin una dintre drone ar fi fost ridicată pentru a dirija tir-uri de artilerie. De asemenea, se văd resturile unei piese de artilerie de calibru mare, dar aceasta pare să fi fost distrusă anterior.

Clipul arată cum drona inamică se apropie de cea ucraineană și se izbește de ea, dar cel care este distrus este chiar UAV-ul rusesc, fiind văzute în imagini cum zboară bucăți de elice. Drona ucraineană, în schimb, rămâne pe poziție și continuă să supravegheze situația.

Imaginile au fost postate pe Twitter de politicianul ucrainean Serhiy Prytula, care spune că drona Mavic a fost donată unei unități ucrainene din Donețk.

Prytula este cunoscut pentru strângerile sale de fonduri pentru trupele de apărare, printre care o campanie (reușită în doar 3 zile) de cumpărare a trei drone Bayraktar și una prin care armata ucraineană a primit acces la o rețea de microsateliți finlandezi. În total, Prytula a strâns zeci de milioane de dolari pentru forțele de apărare ale Kievului.

----------------