Vladimir Soloviov, prezentatorul TV considerat propagandistul favorit al președintelui rus Vladimir Putin, a avut un moment de introspecție, întrebându-se dacă lansarea „operațiunii militare speciale” a fost o idee bună.

Soloviov a fost decorat personal de Vladimir Putin in 2013 pentru serviciile aduse statului rusFoto: WillWest News / Profimedia Images

„Acuma despre problema raționalității. Aceasta este probabil cea mai interesantă problemă. În curând se vor împlini aproape 8 luni de la începerea operațiunii și... păi clar nu mai este deloc o operațiune militară specială”, afirmă Soloviov.

El apelează apoi la o teorie a conspirației favorită a televiziunilor rusești în ultimele luni, aceasta fiind promovată puternic pentru a explica înfrângerile repetate suferite de armata rusă pe câmpul de luptă.

„În mod clar noi ne luptăm cu NATO. Mai mult, întreaga statură a NATO este prezentă aici [în Ucraina]. Luptătorii săi sunt prezenți acolo, la fel ca toată lumea. Nici măcar nu vorbesc despre echipament, informații... totul este acolo”, susține el.

După un prelung oftat prezentatorul TV întreabă „dar puteam noi să nu începem [operațiunea militară specială] pe 24 februarie acum că am văzut tot ce s-a întâmplat?”.

Jurnalistul Francis Scarr de la BBC notează că totuși, după câteva momente de introspecție, Soloviov afirmă apoi că „nu există niciun dubiu că Ucraina se pregătea serios pentru război”.

„Prin urmare nicio schimbare de poziție. Rusia continuă să fie victima”, concluzionează jurnalistul britanic care a devenit cunoscut după izbucnirea războiului pe 24 februarie datorită monitorizării presei și televiziunilor din Rusia.

În urmă cu o zi pe rețelele de socializare s-a viralizat o înregistrare video cu comentarii făcute în 2008 de Soloviov cu privire la perspectiva unui război cu Ucraina.

„Lăsați-mă să spun lucrurilor pe nume: nu va exista niciodată un război între Rusia și Ucraina fiindcă orice persoană care încearcă cu toată seriozitatea să întreprindă un asemenea act este un criminal. Mai mult, nici măcar nu îmi pot imagina cât de mare criminal”, afirma acesta în urmă cu 14 ani la un eveniment organizat la Teatrul de Arte din Moscova.

O altă filmare înregistrată cu ani în urmă și „dezgropată” de internauți la începutul lunii septembrie l-a arătat de asemenea pe propagandistul rus într-o dispoziție ceva mai relaxată, acesta prezentând spectacolul de Revelion organizat de una dintre televiziunile rusești în 2013.

Vladimir Soloviov, deziluzionat de evoluția „operațiunii militare speciale”

Însă după declanșarea războiului din Ucraina acesta s-a ridicat la renumele de propagandist favorit al lui Putin, fiind unul dintre cei mai belicoși prezentatori TV din Rusia.

Ceva mai recent el s-a arătat deziluzionat de evoluția luptelor din Ucraina și rezultatele armatei ruse, întrebându-se nervos într-o emisiune de săptămâna trecută unde sunt toate acele trupe rusești care ar trebui să alcătuiască a doua armată ca dimensiune a lumii.

„Dar întreb pentru a 156-a oară, armata noastră are două milioane de oameni, forțele noastre speciale au 150.000 de oameni. Iar ei ne-au tot zis 'acestea sunt doar forțele terestre, dar nu doar forțele terestre iau parte [la război], ci și cele aerospațiale și flota'”, afirma el.

„Avem două milioane, dintre care 150.000 sunt soldați pe bune. Am o întrebare simplă: Poate ar trebui să îi chemați pe aceștia în armată? Unde sunt cele două milioane de militari? 1.150.000 - cine sunt? Unde sunt?”, întreba retoric propagandistul rus.

Mai devreme în cursul lunii octombrie el a deplâns „pofta” cu care atacă armata ucraineană, afirmând că aceasta a fost încurajată de prăbușirea ca un castel de nisip a frontului rusesc din Harkov și căderea rapidă a orașului Lîman din regiunea Donețk.

La sfârșitul lunii septembrie el a criticat dur și modul în care se desfășoară mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin pe 21 septembrie, afirmând că unii ofițeri de recrutare ar trebui împușcați.

Urmărește ultimele evoluții din a 232-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.