Statele Unite și-au reafirmat angajamentul de apăra „fiecare centimetru” al teritoriului NATO în contextul în care Alianța Nord-Atlantică se pregătește pentru exercițiile sale nucleare anuale, relatează Reuters.

Antony Blinken şi Lloyd AustinFoto: Andrew Harnik / AFP / Profimedia Images

„Suntem angajați să apărăm fiecare centimetru al teritoriului NATO - dacă și când se va ajunge la asta”, a declarat joi Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, înaintea unei reuniuni a miniștrilor Apărării din statele membre ale alianței ce va avea loc joi și va include discuții în spatele ușilor închise ale grupului său de planificare nucleară.

Site-ul NATO afirmă că politicile sale nucleare „se află sub revizuire constantă și sunt modificate în lumina noilor dezvoltări”.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat din nou cu folosirea armelor nucleare aflate în arsenalul țării sale atât în discursul în care a anunțat decretarea mobilizării parțiale pe 21 septembrie, cât și în cel în care a proclamat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate la sfârșitul lunii trecute.

Aleksandr Venediktov, secretarul adjunct al Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, a amenințat la rândul său joi dimineața că primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la un al treilea război mondial.

Ucraina a solicitat formal aderarea rapidă la Alianță pe 30 septembrie, imediat după ce Vladimir Putin a formalizat anexarea teritoriilor sale, o mutare mai degrabă simbolică a guvernului de la Kiev în contextul în care intrarea țării în NATO este cvasi-imposibilă atât timp cât ea se află în război.

Un înalt oficial al NATO a declarat însă miercuri seara că un atac nuclear rusesc împotriva Ucrainei „ar declanșa aproape sigur un răspuns fizic” din partea a numeroși aliați, și posibil chiar și a Alianței.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională a președintelui american Joe Biden, a avertizat luna trecută că folosirea unor arme nucleare în Ucraina ar avea „consecințe catastrofice” pentru Moscova, fără a elabora însă cu privire la posibilul răspuns din partea Washington-ului.

Exerciții nucleare ale NATO

Comentariile oficialilor vin în contextul în care NATO a anunțat că exercițiul său anual de pregătire nucleară numit „Steadfast Noon” va fi organizat conform planurilor săptămâna viitoare, acesta presupunând exersarea folosirii unor bombe nucleare americane în Europa, cu zboruri de antrenare dar fără focoase armate.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, a declarat marți că anularea exercițiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite „un semnal foarte greșit”.

Reprezentanți din aproape 50 de țări s-au strâns miercuri la sediul NATO, luându-și angajamentul de a continua să înarmeze Ucraina atât pe parcursul acestei ierni cât și ulterior, ajutoarele promise incluzând noi sisteme de apărare aeriană.

Lloyd Austin a declarat joi că sprijinul Statelor Unite este pe termen nelimitat. „Ne vom menține eforturile de a susține Ucraina cât timp este nevoie”, a spus acesta alături de Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a salutat votul de miercuri seara al Adunării Generale a ONU care a condamnat anexarea ilegală de către Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate, subliniind că acest lucru arată că „trebuie să luăm atitudine pentru respectarea regulilor bazate pe ordinea internațională, pentru valorile noastre de bază”.

Aliații urmează să discute joi și despre modalitățile de a îmbunătăți protecția elementelor critice de infrastructură după aparentul atac împotriva gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică.

Urmărește ultimele evoluții din a 232-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.