Înregistrarea video care arată cum un blindat rusesc intră în plin într-un șir de mine deși acestea sunt clar vizibile pe șosea a atras atenția inclusiv a analiștilor militari occidentali, aceștia părând într-o oarecare măsură la fel de perplecși cu privire la incident.

Gest de neinteles al soferului blindatului rusescFoto: Captura video

Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane din Europa între 2011 și 2012, notează ironic pe pagina sa de Twitter că:

„Deci...uitați care e chestia...minele antitanc sunt de obicei îngropate. Șoferii vehiculelor blindate nu trebuie să le vadă. Dacă le 'vezi', ar trebui să te 'tragi' pentru a le evita. Soldații instruiți nu ar trebui să treacă peste ele”.

Hertling spune că înregistrarea video întărește ideea că soldații ruși nu sunt instruiți corespunzător.

Rob Lee, cercetătorul și analistul militar de la Foreign Policy Research Institute citat pe larg de presa occidentală după izbucnirea războiului din Ucraina pe 24 februarie, afirmă în schimb că forțele cu care armata rusă a intrat în război au înregistrat pierderi grele în lunile februarie-martie.

El amintește de asemenea că armata trimisă de Putin în Ucraina s-a confruntat apoi cu un număr mare de „refuznici”, numărul soldaților care au refuzat să mai lupte ajungând la 20-40% în unități, și că forțele armate ale Moscovei au înregistrat apoi și mai multe pierderi în Donbas.

„Forța rusească este din ce în ce mai mult alcătuită din soldați care s-au oferit voluntar/au fost mobilizați după 24 februarie”, afirmă el într-o altă aluzie la pregătirea slabă a militarilor ruși.

Părerea majoritară pare să fie că armata rusă nu mai are militari profesioniști

Comentariile lui Lee au venit ca un răspuns la o întrebare a cercetătoarei Dara Massicot de la RAND Corporation, unul dintre cele mai mari think tank-uri militare din lume:

„Greu de spus care forțe rusești mai sunt acestea din moment ce un procent mare din echipajele de dinaintea războiului au fost rănite sau ucise. Ele poartă uniforma dar... sunt voluntari, foști deținuți? Văd greșeli de condus de bază din ce în ce mai mult din vară”.

Colonelul Lawrence Brown, profesor de științe militare la Colegiul Naval de Război al Statelor Unite, notează la rândul său despre înregistrare că „până și cea mai experimentată persoană de la bordul vehiculului, se presupune că comandantul, nu a avut experiența celei mai rudimentare instruiri, să spună 'haideți să nu trecem peste obiectele de pe șosea'”.

Un comentator „de rând” a rezumat însă situația cu o captură de ecran dintr-un interviu video acordat de militarii ucraineni cândva în cursul războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 232-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.