Operatorul polonez de conducte PERN a anunțat că marți seară a detectat o scurgere în conducta de petrol Drujba, transmite Reuters. Ulterior, autoritățile de la Varșovia au spus că scurgerea a fost provocată de un accident, însă evenimentul accentuează îngrijorările cu privire la securitatea aprovizionării cu energie a Europei.

Țiţei rusesc, livrat prin conducta Drujba către Europa Centrală și de EstFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
  • UPDATE 12:08 O scădere a presiunii a fost detectată în conducta principală nr. 2 a oleoductului, a declarat Joerg Steinbach, ministrul economiei din landul german Brandenburg. „Cauza scurgerii este în curs de investigare, nu avem noi înșine mai multe detalii încă", a spus acesta. Oficialul a adăugat că se analizează problema posibilului impact asupra rafinăriei de petrol din Schwedt, care furnizează 90% din combustibilul Berlinului.
  • UPDATE 10:53 Polonia a transmis că scurgerea a fost probabil cauzată de un accident. „Aici putem vorbi despre o avarie accidentală", a declarat pentru Reuters Mateusz Berger, cel mai înalt oficial polonez responsabil cu infrastructura energetică. Acesta a spus că nu există motive să se creadă că scurgerea a fost cauzată de sabotaj. „Principala acțiune (pe care o întreprindem) este pomparea lichidului, localizarea scurgerii și oprirea acesteia", a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Karol Kierzkowski. „Când presiunea va scădea, scurgerea se va opri și ne va permite să ajungem la scurgere", a spus el, adăugând că este prea devreme pentru a stabili cauza.

--------------

Potrivit informațiilor preliminare de dimineață, scurgerea afectează doar una dintre cele două linii ale conductei petroliere Drujba. Aceasta a fost detectată într-o secțiune a conductei, la aproximativ 70 de kilometri de orașul Plock din centrul Poloniei.

A doua linie a conductei și alte elemente ale infrastructurii PERN funcționau în mod normal miercuri dimineață, a precizat PERN.

„În acest moment, toate serviciile PERN (tehnic, operațional, pompierii interni și protecția mediului) iau măsuri în conformitate cu scenariile prevăzute pentru acest tip de situație", a precizat operatorul.

Operatorul ceh de oleoducte MERO nu a detectat nicio modificare a fluxurilor de țiței prin conducta Drujba către Republica Cehă miercuri, a declarat o purtătoare de cuvânt.

Oleoductul Drujba, al cărui nume înseamnă „prietenie" în limba rusă, este unul dintre cele mai mari din lume, furnizând petrol rusesc către o mare parte din Europa Centrală, inclusiv Germania, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Austria.

Drujba, o mega-conductă ce aduce petrol rusesc în Europa

Rusia furnizează Europei aproximativ 3,2 milioane de tone de țiței pe lună prin intermediul conductei Drujba. Această rută este exclusă din punct de vedere tehnic din embargoul UE contra petrolului rusesc, deoarece Ungaria, Slovacia și Republica Cehă doresc să continue să cumpere de la ruși.

Dar principalii cumpărători din cadrul conductei - Germania și Polonia - vor să oprească achizițiile începând cu 2023, ceea ce înseamnă că aproximativ două milioane de tone pe lună vor trebui să găsească noi cumpărători.

Oleoductul Drujba este unul dintre cele mai lungi conducte de petrol din lume și una dintre cele mai mari rețele de oleoducte din lume. Aceasta transportă petrol pe o distanță de aproximativ 4.000 de kilometri din partea de est a Rusiei europene către puncte din Ucraina, Belarus, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Austria și Germania. De asemenea, rețeaua se ramifică în numeroase conducte pentru furnizarea de petrol în toată Europa de Est și dincolo de aceasta.

-----------------