In conditiile in care capitalul social al companiei este de circa 495 de milioane de dolari, o estimare a "Buna ziua, ARDEAL" indica faptul ca RRC s-a apreciat, in acest timp, cu 32,5 milioane de dolari. Cursul actiunilor a crescut marti de la 994 la 1000 de lei. Brokerii au executat peste 608 tranzactii, in valoare de 38 de miliarde de lei.

Cu siguranta, cresterea este determinata si de faptul ca o decizie a Consiliului de Administratie de saptamana trecuta dadea posibilitatea ca posesorii de actiuni RRC sa poata cumpara, la fiecare 1000 de unitati detinute, inca 300 de actiuni noi, la pretul de 1000 de lei.

Un raport al societatii de servicii de investitii financiare Estinvest releva ca, in aceasta luna, RRC a evoluat de la 732 la peste 1000 de lei, rezultand astfel un castig de 30% pentru actionari numai in decembrie si doar din variatia de pret.

Iata cum interpreteaza situatia investitorii de pe site-ul Vanguard: "Ai mare mare dreptate; sunt mari pacaleli cu RRC. Cine cumpara acum si nu vinde maine e fraier. Desteptii au vandut pana acum. Speculatori, bravo!", "Poate se pacalesc cei care spun ca RRC nu merita 1000 de lei.

Singurul castigator cert, pana in acest moment, e Patriciu!". De altfel, daca in prima parte a zilei de ieri au existat mai multe ordine de cumparare, ulterior investitorii au vandut, preferand sa isi marcheze profiturile.

Rompetrol va cumpara Downstream

Prin aceasta miscare, firma lui Patriciu va avea in conturi cel putin 150 de milioane de dorai in plus, suma care va fi incorporata in capitalul social. Subscrierea noilor actiuni se va face pana la 21 ianuarie 2005.

In situatia in care valoarea actiunilor subscrise depaseste 150 milioane de dolari, Adunarea Actionarilor va fi convocata in vederea finalizarii procedurii de majorare a capitalului.

"O parte din emisia de actiuni va fi folosita de catre RRC pentru a achizitiona 100% din Rompetrol Downstream, in acest mod integrand complet in RRC, activitatea de desfacere a carbunantilor cu amanuntul. Masura va mari transparenta tranzactiilor in interiorul companiei, va simplifica structura de organizare in interiorul grupului Rompetrol.

Decizia a fost luata si ca raspuns la sugestiile primite in cursul anului trecut de la agentiile de rating, analistii de bursa si investitori", spune presedintele CA al RRC, Alexandru Nicolcioiu.

Practic, integrarea in achizitie a Downstream va permite gruparea intregii retelei de distributie in cadrul RRC, principala companie listata la BVB, iar rezultatele financiare vor fi si ele inglobate.

Datorita cresterilor de pret la benzina, motorina si kerosen de avion si costului mai scazut al titeiului folosit, administratia RRC prevede o crestere a venitului net cu 2,9% in acest an si o intrare in premiera pe profit, respectiv 10 milioane de dolari in lunile septembrie-noiembrie.

RRC a evaluat Downstream la 112 milioane de dolari, pret cu care va aceasta fi achizitionata. Downstream opereaza cu 86 de statii de carburanti proprii si cu 125 de statii partenere.

Plangeri nejustificate

Complexul petrochimic Rompetrol, plasat la Navodari, este cea mai mare capacitate de rafinare a grupului cu acelsi nume.

Dupa discutii, in 1997, cu companiile Daewoo, Glencore si Windmill, Fondul Proprietatii de Stat a vandut societatea companiei Akmaya (Turcia), cu 10 dolari/actiunea, pentru 51,3 milioane de dolari plus investitii asumate de 226 de milioane de dolari.

Cum turcii au solicitat facilitati suplimentare fata de contractul de privatizare, statul si-a luat inapoi pachetul de actiuni de 65,3% si l-a vandut ulterior catre Rompetrol Group NV (cu sediul in Olanda) cu 2 dolari/ actiunea.

La putin timp de la preluare, la 20 octombrie 2001, o explozie la un reactor de la Petromidia a constrans reducerea capacitatii de prelucrare cu 40%. Totusi, potrivit unei analize a RRC, statul roman ar fi ascuns, fata de pretul solicitat initial, datorii (istorice, bancare, furnizori, lipsuri tehnologice) in valoare de 285 de milioane de dolari.

Mai mult, conducerea Rompetrol sustine ca prin politica de control al preturilor interne ale carburantilor, a pierdut in acesti ani 694 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, firma lui Patriciu a beneficiat, in 2001, din partea Ministerului Finantelor Publice, de o reesalonare pe cinci ani pentru datorii de 1545 de miliarde de lei, iar anul trecut de o convertire in obligatiuni a unor restante de 300 de milioane de dolari, pe care RRC vrea sa le transforme in fonduri de retehnologizare.

Intre timp, cumparatorul Petrom, OMV (Austria) a informat ca va renunta la pachetul de 25% detinut la Rompetrol, cu acesti bani urmand sa achite o parte din suma datorata statului roman pentru SNP. Pana acum, OMV a platit 1,5 miliarde de euro pentru Petrom.

Grupul cuprinde societatile Rompetrol, Petromidia, Romoil, Vega, Rompetrol Downstream, Palplast, Rominserv, Ecomaster, Rompetrol Chemicals, Rompetrol Logistics, Rompetrol Well Services - Petros si opereaza in Olanda, Romania, Ecuador, Kazahstan, Azerbaidjan, Libia, Republica Moldova, Irak si Bulgaria.

Reamintim ca revista Capital il crediteaza pe Patriciu cu o avere de 350 de milioane de dolari, obtinuta atat din afacerile petroliere si financiare, cat si cele de la Sanex Cluj, producator de obiecte sanitare.

Actiunile politice, dictate de scopurile financiare

Liberalul Dinu Patriciu este nimeni altul decat cel care i-a tinut deseori piept lui Basescu. Mai mult, asa cum se stie, Patriciu a fost cel care s-a opus nominalizarii lui Basescu drept candidat al Aliantei pentru sefia statului, pronuntandu-se pentru desemnarea unui candidat liberal.

Insa, asa cum s-a aratat deseori in cotidianul Buna ziua, ARDEAL, contrele lui Patriciu pentru Basescu nu s-au rezumat doar la atat. Patriciu, ca expresie a grupului radical din PNL, I-a amenintat pe Basescu ca, in cazul in care va pierde fotoliul prezidential, PNL va trece de partea PSD.

Scopul lui Patriciu a fost unul bine definit, sustinut de miscari pe scena politica, si anume acela de a ajunge la putere, pentru ca partidele care detin puterea, detin implicit si fraiele economiei tarii si au un cuvant greu in deciziile economiei de piata.

Este lectia pe care Patriciu a invatat-o si a aplicat-o neincetat in actiunile sale politice. si atunci cand dupa primul tur de scrutin al alegerilor, Alianta D.A.

PNL-PD, prin vocea prezidentiabilului Traian Basescu, a contestat rezultatul scrutinului, invocand fraude masive, solicitand anularea rezultatelor, Patriciu a fost manat in comportament tot de scopurile sale financiare.

El l-a acuzat acuzat pe Traian Basescu, sustinand ca solicitarea acestuia va determina destabilizarea pietei bursiere, aspect infirmat mai apoi de evolutia actiunilor societatilor listate pe bursa.