Dupa ce au scapat de pericolul inundatiilor, locuitorii orasului prahovean Slanic se confrunta acum cu un nou pericol, cel al alunecarilor de teren. Pe peretii mai multor case de pe Strada Grotei au aparut fisuri, unele dislocind zidurile de protectie ale gospodariilor.

Lidia Teodor traieste acum cu spaima ca isi va pierde casa ca urmare a acestui fenomen ce poate avea urmari catastrofale pentru intregul oras. "De patruzeci de ani de cind am facut casa asta nu am vazut asa ceva. Muntele de sare aluneca pur si simplu la vale, cu tot cu case si gradini si nimeni nu face nimic", se plinge femeia.

Ea a incercat pe propria cheltuiala sa consolideze malul pe care se sprijina singurul drum de acces in acest cartier. Din cauza alunecarilor de teren strada s-a surpat pe o lungime de aproape zece metri, spre disperarea celor care locuiesc in zona. Oamenii sint nemultumiti ca autoritatile s-au multumit doar sa care citeva basculante cu pamint pe care l-au trintit in mijlocul drumului.

"Am platit noi un buldozer care a mai intins din pamint, da' degeaba. Fara o consolidare cum scrie la carte, se duce si de tot strada. Nu le pasa de noi", spune Dumitru Nicolae, care incearca cu metode primitive sa-si indrepte gardul de lemn aproape prabusit.

Reclamatii fara raspuns

Intr-un alt colt al Slanicului, cunoscut sub numele de Baia Verde, alte case sint serios avariate. De data aceasta, sustin proprietarii lor, vina apartine Societatii Nationale a Sarii, care foloseste pentru extractie metoda exploziilor controlate. "Bubuie sub pamint mai ales noaptea, cind credei ca lumea nu simte. Vitrinele, geamurile, toate fac un zgomot de innebunesti.

Mi-a picat si tencuiala din tavan. Am fost la salina si am lasat zeci de reclamatii, dar tot nu s-au potolit. Uitati-va in ce hal arata casa mea!", se plinge Alexandrina Stroe. Reprezentantii salinei resping acuzatiile localnicilor si dau vina pe natura. Ei sustin ca acele crapaturi au aparut ca urmare a actiunea de erodare a apei asupra muntelui de sare, si nu lucrarile din subteran.

Desi oamenii au facut numeroase demersuri atit la primarie, cit si la conducerea exploatarii de sare pentru a obtine macar materialele de constructie necesare pentru consolidarea caselor, pina acum nu au obtinut decit promisiuni.