Marian Oprisan vrea sa se apere de acuzatiile procurorilor anticoruptie cu informatiile obtinute de la "informatorii" sai din politia vrinceana.

Pe de alta parte, baronul de Vrancea i-a acuzat pe politisti pentru ca il hartuiesc dind ca exemplu banala amenda incasata pentru parcare neregulamentara. Desi procurorii DNA i-au interzis sa plece din tara, Marian Oprisan intentioneaza sa-si ia "zborul" la Strasbourg.

Seful PSD este deranjat ca vrincenii afla din ziare de afacerile sale.

Marian Oprisan a dezvaluit ieri, intr-o conferinta de presa, modul in care vrea sa scape de acuzatiile pentru care este urmarit penal de Departamentul National Anticoruptie: cu ajutorul informatiilor primite de la "cirtitele" sale din IPJ Vrancea.

Ca fiecare "rechin" cercetat pentru coroptie, si Marian Oprisan a dat vina pe adeversarii politici spunind ca el nu a furat nimic si ca toate dovezile impotriva sa sint false.

Pe de alta parte, baronul a acuzat politia vrinceana pentru ca ar furniza informatii presei despre dosarele sale si ca l-ar fi amendat la comanda politica pentru ca a parcat neregulamentar in fata localului Dance Club din Focsani.

Oprisan a spus ca toate acuzatiile pentru care este anchetat sint nefondate si ca acestea se datoreaza "politistilor portocalii" si jurnalistilor care au scris despre afacerile sale. Pe baza unor "dovezi speciale", baronul a spus ca va fi la Strasbourg in zilele de 24 si 25 noiembrie, desi DNA i-a interzis sa plece din tara.

Acesta s-a dat ieri in petec si a interzis accesul unor ziaristi in sediul Consiliului Judetean, in vreme ce haidamacii sai ii atacau cu ciini si cu pietre pe reporterii de televiziune care s-au oprit linga fortareata sa.

Tirul incrucisat la care a fost supus Marian Oprisan in ultimele zile de catre presa si procurorii anticoruptie l-au determinat ieri sa iasa la rampa in cadrul unei conferinte de presa pentru a se disculpa de acuzatiile aduse dar si pentru a lansa acuzatii grave si chiar jigniri la adresa oamenilor legii si a jurnalistilor care nu-i cinta in struna. Practic, Marian Oprisan, care a intirziat aproape jumatate de ora, i-a invitat pe jurnalisti la Consiliul Judetean pentru a-i acuza, dar si pentru a sustine ca este o victima a politicii promovate de PNL si PD. Baronul a tinut sa dezvaluie si metoda prin care va demonta asa zisele abuzuri: cu ajutorul "cirtitelor" din politie, care ii spun tot ce misca prin ograda inspectorului sef Viorel Serbanoiu.

De altfel, Marian Oprisan le-a multumit public politistilor care i-au furnizat "inregistrari si inscrisuri". "Sint politisti care nu mai pot sa suporte incalcarile de regulamente si abuzurile sefilor lor si care mi-au adus la cunostinta ordinele privind hartuirea mea de catre unele dintre compartimentele IJP Vrancea!", a sustinut Marian Oprisan, fara sa dea nici un fel de nume. Baronul declara ca pe baza acestor informatii se va plinge conducerii Politiei Romane de "abuzurile" politistilor vrinceni.

Oprisan a declarat ca va pune la dispozitia ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a sefului IGPR, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, si a sefului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, Virgil Ardelean, zis Vulpea, "inregistrari si inscrisuri" obtinute de la politia vrinceana, care sa dovedeasca ca este "hartuit si discriminat politic" si pe baza carora sa inceapa o ancheta interna.

Menaj cu soferul

Ca exemplu, seful CJ a prezentat versiunea proprie a amenzii primite de la Politia Rutiera in seara zilei de 11 noiembrie, pe trotuarul din fata Dance Club. Marian Oprisan, care nu a negat incidentul, a spus ca in Focsani sint mii de oameni care isi parcheaza masinile pe trotuar si ca toata operatiunea ar fi fost orchestrata impotriva sa de politistii "portocalii".

Inspectorul principal Catalin Stegarescu, seful Biroului Politiei Rutiere pentru Siguranta in Mediul Urban, a fost acuzat ca i-ar fi ordonat agentului Petrica Munteanu, cel care i-a dat amenda, sa-l urmareasca prin tot orasul si sa-l amendeze. Despre Stegarescu, Oprisan a spus ca ar fi un "client al anturajului PNL-PD".

Marian Oprisan a lasat sa se inteleaga ca avea o intelegere mutuala cu Politia Rutiera sa nu-l amendeze, de aceea i s-a parut suspecta indrazneala aratata acum de politistii. Ca dovada, baronul nu prea a primit amenzi pentru incalcarea Codului Rutier in Vrancea.

Inca o data, Oprisan a refuzat sa clarifice cine este de fapt proprietarul masinii sale, un Jeep Toyota Land Cruiser, evaluata la 40.000 de euro, care este inregistrata pe numele soferului sau, Eduard Dumbrava.

Intrebat de reporterul Ziarului de Vrancea de ce circula cu o masina inscrisa pe numele soferului, Marian Oprisan a raspuns printr-o intrebare: "Dar tu de ce circuli cu masina sotului tau?". Evident, reporterul i-a spus sefului CJ ca soferul nu se confunda cu un membru al familiei, moment in care baronul a declarat ca s-ar putea casatori cu soferul sau!

Vrincenii nu trebuie sa afle

Seful PSD Vrancea si-a expus inca o data teoria ca acuzatiile pentru care este anchetat de DNA sint opera unor ofiteri apropiati actuala putere, pe care i-a bagat intr-un "club al ofiterilor portocalii".

"Dupa finalizarea anchetei procurorilor DNA, voi pune la dispozitia justitiei probe certe impotriva unui ofiter de politie, din acel grup de ofiteri portocalii, despre modul in care au fost puse falsuri intr-un proces verbal de autosesizare, pentru ca acest dosar sa ajunga la DNA", a spus Oprisan, tot fara a da nume, adaugind ca prejudiciile descoperite de Camera de Conturi in institutia pe care o conduce, care se ridica la aproape 24 de miliarde de lei, s-ar datora dorintei presedintelui Dan Grosu Saguna de a ramine pe acest post. Ca de obicei, Oprisan a dat vina pentru scandalurile in care este implicat pe presa, si a nominalizat in acest sens mai multe ziare nationale, precum si "Ziarul de Vrancea", dar si citiva ziaristi, care, in opinia sa, sint "geneza" a ceea ce i se intilmpla acum. De fapt, Oprisan a recunoscut ca il deranjeaza ca opinia publica afla din ziare despre afacerile sale dubioase dar si despre masurile legale dispuse impotriva sa.

Baronul vrea sa-si ia zborul din tara

Referitor la ultima informatie care a fost "deconspirata" de presa, aceea ca la temelia vilei construita pe numele mamei sale la Bolotesti sint materiale ANL in valoare de aproximativ 20 de miliarde de lei, baronul spune ca acestea ar insemna echivalentul a 4,4 blocuri cu patru etaje sau a 70 de apartamente, la un pret de constructie de 238 de euro pe metru patrat, asa cum practica ANL in contractele de executie, ceea ce i se pare aberant. Totusi, Marian Oprisan a refuzat sa spuna la ce suma este evaluata vila sa din satul Vitanesti, declaratiile sale fiind doar acuzatii la adresa celor care au indraznit sa-i cerceteze afacerile. Presedintele CJ a spus ca vila mamei sale este "o casa normala", cu cinci camere, insa facuta dupa un proiect mai putin obisnuit.

O data cu inceperea urmaririi penale, procurorii anticoruptie au decis sa-i interzica baronului sa plece din tara. Acest lucru pare sa nu-l sperie pe Oprisan, cel putin la nivel declarativ, care este invitat in perioada 24 - 25 noiembrie sa participe la Strasbourg la Adunarea Generala a Asociatiei Regiunilor Europene.

"Daca voi primi o asemenea comunicare o voi contesta la Tribunalul Municipiului Bucuresti, instanta competenta sa judece aceasta contestatie. Va asigur ca pe baza dovezilor speciale pe care le am in aceasta chestiune ca nu pot sa ratez o intilnire istorica la care am lucrat foarte mult timp in ultima perioada, cind Vrancea va deveni inaintea Romaniei, membru cu drepturi depline in Asociatia Regiunilor Europene", a mai spus Marian Oprisan.

In alta ordine de idei, Marian Oprisan nu a clarificat nici una din acuzatiile aduse, ci doar a lansat acuzatii la adresa celor care au indraznit sa-i verifice afacerile. Contactat de reporteri pentru a comenta acuzatiile aduse, seful IJP Vrancea a evitat sa intre in polemica directa cu Oprisan declarind ca politistii au actionat doar in baza prerogativelor legale.

Acces interzis si bataie pentru ziaristi

Cu tupeul caracteristic baronilor locali, Marian Oprisan a interzis ieri accesul mai multor ziaristi la conferinta de presa ca si cum aceasta ar fi fost organizata in sufrageria vilei sale din Bolotesti.

Corespondentii ziarelor Romania Libera si Cotidianul, precum si reporterii de la Antena 1, nu au putut intra in sediul Consiliului Judetean, fiind impiedicati si chiar bruscati de gardienii publici.

Marian Oprisan a precizat la inceputul conferintei ca gardienii au actionat la ordinele sale, pe care le-a dat datorita faptului ca a fost nemultumit de comportamentul respectivilor ziaristi la o conferinta de presa anterioara, despre care a spus ca l-au jignit.

Desi seful PSD a spus ca la conferinta este permis accesul cameramanului de la Antena 1, nici acesta nu a putut trece de "cerberii" de la usa institutiei. Daca la CJ usile au fost inchise pentru anumiti ziaristi, la vila de la Bolotesti, trecuta pe numele mamei sale Lucica Gherarde, corespondentii TVR 1 au trebuit sa faca asaltul haidamacilor care o pazeau.

Acestia au iesit la "atac" cu bite si ciini, ziaristii abia putind sa scape de furia lor. Marian Oprisan a avut un raspuns de ... baron local atunci cind a fost interpelat de corespondentul TVR Antonia Ionita: "este ilegal sa filmezi o proprietate privata" si "intrebati-o pe mama mea, ea e proprietarul".

Arsenalul baronului

Marian Oprisan este un impatimit al partidelor de vinatoare, unde ii invita pe apropiatii sai. Printre fostii sai parteneri de vintoare s-au aflat si ofiteri de politie si procurori, unii dintre acestia fiind nevoiti sa se ocupe acum de dosarele sale penale.

Datorita inceperii urmarii penale de catre DNA, baronul trebuie sa-si predea toate armele unui armurier autorizat si sa se prezinte cu dovada la politie. Potrivit evidentelor IPJ Vrancea, Marian Oprisan detine trei pusti de vinatoare.

Este vorba de o Beretta, calibrul 12, Beretta calibrul 20, Blaser calibrul 8 X 68, teava de rezerva 6,5 X 57, evaluate la aproape 20.000 de euro, si un pistol Macarov calibrul 9 mm pe care l-a primit in calitate de sef al administratiei judetene.

Baronul trebuie sa dovedeasca in 10 zile ca a renuntat la arsenal.