Botosaniul ocupa locul doi in topul judetelor "reclamagii " intocmit de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate in functie de apelurile primite la numarul de telefon gratuit pus la dispozitia asiguratilor. Reprezentantii institutiei locale spun ca, in primele noua luni ale anului, au primit peste 2.000 de apeluri, fiind intrecuti la acest capitol doar de colegii din Bucuresti.

Cu toate acestea ei nu considera relevant clasamentul intocmit la nivel national, spunind ca serviciul Telverde nu exista in toate judetele sau nu este suficient mediatizat.

Cadrele medicale si retetele, in topul sesizarilor

Potrivit datelor statistice, in perioada 1 ianuarie-30 septembrie, botosanenii au sunat de 2.151 de ori la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) pentru a reclama prestatia medicilor de familie, modul in care sint tratati in spital sau faptul ca farmaciile nu elibereaza medicamente gratuite si compensate.

Reprezentantii institutiei spun ca majoritatea celor 2.021 apeluri facute prin intermediul numarului gratuit Telverde, au fost primite in prima jumatate a acestuia an, cind au fost inregistrate si problemele cele mai mari cu fondurile pentru medicamente.

"De altfel, din totalul telefoanelor, 1.882 de apelanti au reclamat lipsa medicamentelor compensate si gratuite sau au cerut date despre unitatile care eliberau astfel de medicamente ", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CJAS.

Aceasta a mai spus ca pe locul urmator sint sesizarile privind calitatea nesatisfacatoare a serviciilor primite in spital sau ambulatoriu, dar si lipsa medicilor de familie de la cabinet.

Controalele efectuate in urma reclamatiilor au scos in evidenta faptul ca majoritatea erau conforme cu realitatea. Din cele 114 sanctiuni date de inspectorii CJAS, majoritatea au fost pentru medicii care nu au respectat regulamentul privind acordarea biletelor pentru analiza sau pentru cei care nu au fost gasiti la cabinet in timpul programului.

Numai in luna octombrie, 30 de medici au fost sanctionati cu 150 de milioane de lei vechi. "Practic unii medici au dat bilete de trimitere la laborator pentru pacienti care sint neasigurati. Altii au eliberat intr-o luna doua bilete cu aceleasi analize pentru acelasi pacient, ceea ce iar nu este legal ", a mai spus presedintele Casei de Asigurari.

In timpul controalelor, inspectorii au mai descoperit ca unii pacientii au primit intr-o luna mai multe prescriptii pentru aceeasi boala cronica, desi potrivit legii medicii nu pot da decit o singura reteta de acest fel. Cei care nu au respectat prevederea au fost penalizati cu taierea a 10% din valoarea contractului lunar incheiat cu CJAS.

Toti medicii sanctionati in aceasta luna pentru absenta de la cabinet vor trebui sa se prezinte la sediul CJAS pentru a da note explicative. (Tudor CHIRIAC)

Si doctorii se pling de bolnavi

In timp ce unii pacienti isi fac griji foarte mari pentru sanatatea lor si modul in care beneficiaza de servicii medicale, altii refuza orice tratament. Medicii spun ca se confrunta din ce in ce mai des cu refuzul pacientilor de a fi tratati.

Situatia e intilnita chiar si la Spitalul Judetean de Urgenta "Mavromati ", cea mai mare unitate medicala din judet, unde zilnic sint consultate peste o suta de persoane, iar alte citeva zeci sint internate.

Daca medicii de pe sectiile de chirurgie nu prea au probleme cu pacientii, cei de la interne au parte de astfel de "surprize " aproape zilnic. "Azi (n.r. - ieri) am avut un astfel de pacient. O doamna, cu o problema la inima, avea si apa la plamini. I-am explicat ca are nevoie de punctie.

Si-a strins pijamaua si mi-a spus «Eu nu dau voie sa ma intepe nimeni!» ", a precizat Rodica Bontas, medic in cadrul Sectiei de Cardiologie din Spitalul Judetean. Desi a incercat sa-si convinga pacienta ca totul era spre binele ei, medicul nu a reusit sa obtina consimtamintul bolnavei. Astfel s-a vazut nevoit s-o puna sa confirme in scris faptul ca refuza sa fie tratata si a externat-o.

Medicii pun aceste refuzuri pe seama lipsei de educatie sanitara, dar si a inconstientei bolnavilor, care nu-si dau seama ca refuzul e spre raul lor. Majoritatea bolnavilor ce refuza tratamentul spun ca nu au incredere in medici sau le e frica. Toate acestea se intorc impotriva medicului si a pacientului.

"Si noi avem de suferit, pentru ca oricum se vor intoarce la spital, intr-un stadiu avansat al bolii, ceea ce inseamna un risc mai mare, costuri mai mari, multa munca. Trei vieti de as avea nu m-as mai face doctor. Sa fii bolnav si sa nu vrei sa fii tratat e ceva deosebit ", a mai spus Rodica Bontas.

Aceasta a mai precizat ca, in cazul bolnavilor aflati in stare grava, tratamentul e aplicat in regim de urgenta, nefiind necesar acceptul.